Prima pagină » National » Care sunt cele mai mari riscuri de mediu, dar și pentru populație, pe care le poate crea Neptun Deep? Gazul din Marea Neagră ar trebui să ajungă în casele românilor în trei ani

Care sunt cele mai mari riscuri de mediu, dar și pentru populație, pe care le poate crea Neptun Deep? Gazul din Marea Neagră ar trebui să ajungă în casele românilor în trei ani

12 sept. 2024, 15:03,
în National

Neptun Deep reprezintă cea mai mare investiție energetică din România. Însă câte riscuri de mediu există dacă acest proiect ambițios se va finaliza?

Unii critici ai acestui proiect, Neptun Deep, speculează că această investiție nu doar că va afecta întreg ecosistemul Mării Negre, dar va avea și un efect negativ asupra tuturor locuitorilor din România, dar și din țările din jur.

Ce riscuri de mediu există dacă Neptun Deep se va construi

Proiectul Neptun Deep, o inițiativă de amploare pentru producția de gaze naturale în zona de mare adâncime a Mării Negre, reprezintă cea mai importantă investiție energetică a României la acest moment. Impactul său se va resimți asupra aerului, apei, solului, dar și asupra stilului de viață al comunităților din vecinătate. Totuși, rezumatul public al studiului pentru evaluarea impactului asupra sănătății și confortului populației legat de proiectul Neptun Deep afirmă că acesta poate fi dezvoltat fără a genera riscuri semnificative sau efecte negative majore.

Proiectul Neptun Deep reprezintă prima exploatare și producție la mare adâncime din istoria României și este cel mai amplu proiect energetic aflat în desfășurare în țară. Investiția este estimată la 4 miliarde de euro, având ca parteneri OMV Petrom, cea mai mare companie din România, și Romgaz, principalul producător local de gaze, deținut de statul român. Pe lângă beneficiile economice evidente, există aspecte mai puțin comunicate, legate de impactul asupra mediului și al comunităților din proximitatea proiectului. Cea mai apropiată locuință de infrastructura care urmează să fie dezvoltată pe uscat se află la o distanță de doar 100 de metri, însă majoritatea lucrărilor vor avea loc la 160 de kilometri în largul mării, ceea ce este considerat un avantaj de către investitori.

Experții spun că nu ar trebui să ne îngrijorăm

Proiectul presupune forarea a zece sonde, dintre care șase vor fi realizate la o adâncime verticală de 3.000 de metri, în ape cu adâncimi de 800 până la 1.100 de metri. Alte patru sonde vor fi forate la o adâncime verticală de 3.400 de metri, în ape de 120 până la 130 de metri adâncime. Aceste activități, împreună cu utilizarea substanțelor necesare, pot avea un impact semnificativ asupra mediului și comunităților învecinate.

Studiul de evaluare a impactului asupra mediului a analizat în detaliu interacțiunile dintre proiect și diverși factori de mediu, cum ar fi aerul, apa, solul, zgomotul, dar și factorii sociali, cum ar fi accesul la servicii publice, estetica mediului, riscul de accidente și stilul de viață. Folosindu-se de o matrice de interacțiuni și analiza relațiilor dintre acești factori, studiul a identificat posibilele efecte ale proiectului asupra mediului și comunităților din zonă.

Cu toate acestea, rezumatul subliniază o serie de riscuri ce trebuie luate în considerare în momentul în care se vor începe lucrările, atât pe uscat, cât și offshore. De exemplu, în măsura în care sănătatea umană și, implicit, populația sunt afectate, există posibilitatea ca valorile bunurilor materiale să scadă, precum și posibilitatea devalorizării terenurilor agricole din cauza neutilizării lor. Mai mult decât atât, afectarea biodiversității marine ar putea duce la scăderea resurselor pescărești și, implicit, la diminuarea activităților economice asociate pescuitului.

Deși proiectul Neptun Deep promite beneficii economice semnificative, impactul său asupra mediului și comunităților învecinate rămâne o preocupare importantă. Studiul de evaluare a impactului arată că, deși riscurile pot fi gestionate, este esențial ca acestea să fie monitorizate și minimizate.

Unii critici ai acestui proiect, Neptun Deep, speculează că această investiție nu doar că va afecta întreg ecosistemul Mării Negre, dar va avea și un efect negativ asupra tuturor locuitorilor din România, dar și din țările din jur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025