Sanatate

Care sunt cele mai periculoase viroze respiratorii? Dr. Maricel Burlacu: „Enterovirozele generează afecțiuni care evoluează pe o perioadă de circa o săptămână” – VIDEO

Publicat: 19 ian. 2023
Care sunt cele mai periculoase viroze respiratorii Dr. Maricel Burlacu Enterovirozele generează afecțiuni care evoluează pe o perioadă de circa o săptămână - VIDEO
Virozele respiratorii reprezintă o infecție a căilor respiratorii superioare, mai exact a sinusurilor și a gâtului.

Dr. Maricel Burlacu, medic primar pediatru, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre cele mai periculoase viroze respiratorii. Care sunt acestea și cu ce boli pot fi confundate?

Virozele respiratorii reprezintă o infecție a căilor respiratorii superioare, mai exact a sinusurilor și a gâtului. În funcție de locul în care ia naștere infecția, dar și de partea sistemului respirator care este afectată, virozele pot fi de mai multe tipuri, și anume: răceală, laringită, faringită, sinuzită și epiglotită (inflamaţie a epiglotei, acea membrană cartilaginoasă elastică, aflată în partea superioară a laringelui, care acoperă glota, împiedicând pătrunderea alimentelor în căile respiratorii).

Care sunt cele mai periculoase viroze respiratorii? Ce spune medicul Maricel Burlacu

Potrivit medicului pediatru Maricel Burlacu, foarte periculoase sunt enterovizorele, deoarece generează afecțiuni care evoluează pe o perioadă de circa o săptămână și se sfârșesc cu vindecare totală după un astfel de episod. În primele trei zile, însă, evoluția simptomelor este una ascendentă, cu degradarea stării generale. Acest lucru este întâmpinat în cazul în care copilul sau adultul, după caz, face o formă aparentă, fiindcă există și situația unei forme inaparente. Astfel de forme sunt destul de frecvente la copii, motiv pentru care, în colectivitățile în care apar mici epidemii, copiii se îmbolnăvesc pe sărite, unii dintre ei neavând niciun simptom și fiind, aparent, sănătoși.

„Organismele umane au mecanisme de protecție foarte eficiente. Atunci când mecanismele de protecție sunt depășite sau virusul este deosebit de agresiv, atunci se produce această invazie virală. Oricât ar părea de surprinzător, mai ales enterovirozele generează afecțiuni care evoluează pe o perioadă de circa o săptămână și cu vindecare totală după aceea. Dar primele trei zile simptomele au o evoluție ascendentă, cu degradarea stării generale, după ziua a treia se produce declicul spre vindecare. Asta în situația în care individul uman, copil sau adult, face o formă aparentă. Însă, trebuie să rețineți că cel puțin la copii formele inaparente sunt baza. Sunt și motivul pentru care în colectivități apar niște mici epidemii, adică, pe sărite, sunt afectați câțiva copii, restul părând sănătoși. Nu sunt. Fac și ei viroze, numai că fac forme inaparente.

Modelul, dacă vreți, pentru așa ceva, este hepatita A, virusul hepatitei A, care a fost asimilat inițial cu enterovirusul 72 și ulterior a fost înscris în altă categorie, fără să fie important lucrul acesta, dar majoritatea populației, este o chestieune clasică, în medicină admisă, până la vârsta de 30 de ani face hepatita A, formă inaparentă, doar câțiva fac forma severă, cu țintuire la pat, cu degradarea stării generale, cu icter. Majoritatea populației trece obligatoriu prin hepatita A. La ora actuală se practică vaccinarea. Și hepatita E are același tipic.”, a declarat medicul Maricel Burlacu, pentru BZI LIVE.

Dr. Maricel Burlacu: „Enterovirusurile sunt 71 de serotipuri și toate astea le fac toți copiii”

Potrivit medicului Maricel Burlacu, există 71 de serotipuri de enterovirusuri și toți copiii le fac până la vârsta preșcolară. Până în jurul vârstei de 7 ani, toți copii trec, în medie, prin 150 de viroze, fie respiratorii, fie digestive.

„Enterovirusurile sunt 71 de serotipuri și toate astea le fac toți copiii. Ideea e că trebuie admis că până la vârsta de 4 ani și jumătate – 5 ani, până la vârsta preșcolară, toți copiii, în medie, trec prin 150 de viroze fie respiratorii, fie digestive, aparente sau nonaparente.”, a adăugat medicul Maricel Burlacu, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
Adauga un comentariu