Boli si tratamente

Care sunt complicațiile excesului de colesterol

Publicat: 16 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Care sunt complicațiile excesului de colesterol
Excesul de colesterol se depune pe pereții arterelor, în special pe cei ai inimii (arterele coronare), formând plăci grase

Excesul de colesterol se depune pe pereții arterelor, în special pe cei ai inimii (arterele coronare), formând plăci grase care se îngroașă de-a lungul anilor (ateroscleroză). Iata care sunt complicațiile excesului de colesterol!

Arterele inimii sunt deosebit de afectate. Plăcile își reduc dimensiunea, fac din ce în ce mai dificila trecerea sângelui și pot provoca formarea de cheaguri (tromboză). Când sângele nu mai curge, celulele, lipsite de oxigen mor. Atacul ischemic, în funcție de artera blocată, duce la infarct miocardic, accident vascular cerebral sau arterită a membrelor inferioare.

Ateroscleroza, una dintre gravele complicații ale excesului de colesterol

Ateroscleroza este o boală îngrozitoare. Se instalează încet și tăcut timp de decenii și apoi ucide brutal. Pe pereții arterelor se formează, de-a lungul anilor, pungi mici umplute cu lipide, plăci de aterom, la o viteză mare dacă aveți colesterol ridicat.

La unii oameni, plăcile aterosclerotice sunt relativ stabile. Pentru alții, devin atât de mari încât ajung să blocheze o arteră. Procesul este lent, dar în cazul unei obstrucții bruște, umarile pot fi fatale. În general, acestea nu duc la infarct miocardic, ci mai degrabă la angina pectorală. Această durere toracică, numită și angină, apare, în special în timpul efortului, atunci când nevoia inimii de oxigen crește și circulația nu reușește să o satisfacă.

Care sunt cauzele excesului de colesterol

Cauzele pot fi de patru tipuri:

  1. Factori genetici și ereditari: deși hipercolesterolemia nu se transmite sistematic de la tată la fiu (cu excepția anumitor forme de familie destul de rare), mai multe cazuri se găsesc frecvent în cadrul aceleiași familii;
  2. Factori dietetici: O dietă prea bogată în colesterol și în așa-numitele grăsimi saturate din grăsimi animale, carnea și derivați grași ai laptelui au o influență directă asupra nivelului de colesterol. Prea mult alcool ar avea și el un efect negativ;
  3. Boli ale rinichilor, tiroidei sau diabetului: anumite boli pot fi direct responsabile de nivelurile ridicate de colesterol;
  4. Anumite medicamente: Este posibil ca anumite clase de medicamente să vă crească nivelul colesterolului: contraceptive orale (pastile de estroprogesteronă), diuretice tiazidice și anumite anti-acnee, anti-psoriazis, cortizon etc. Riscurile de hipercolesterolemie pe care le cauzează sunt luate în considerare numai în cazul riscurilor cardiovasculare asociate.

Cum pot reduce nivelul colesterolului

Pentru a reduce nivelul colesterolului, aveți două pârghii: dieta și tratamentele medicamentoase.

În primul rând, medicul dumneavoastră vă va oferi sfaturi dietetice care vă vor ajuta să reduceți aportul de grăsimi nocive.

Dacă aceste sfaturi nu dau roade, tratamentele medicamentoase pot reduce absorbția grăsimilor de către organism, pot reduce colesterolul LDL sau pot crește colesterolul HDL sau au acțiuni combinate.

Adauga un comentariu