Titlurile zilei

Care sunt costurile, la debutul anului școlar 2021-2022, pentru copiii de bani gata! Părinții scot bani grei din buzunare

Publicat: 27 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Care sunt costurile la debutul anului școlar 2021-2022 pentru copiii de bani gata Părinții scot bani grei din buzunare
Debutul anului școlar 2021-2022 la nivel de costuri pentru rechizite vine cu prețuri ridicate pentru necesarul copiilor și elevilor care merg la grădiniță și la școală

Cu aproximativ două săptămâni rămase până la începerea anului școlar 2021-2022, părinții au început deja goana pentru a le cumpăra copiilor toate cele necesare la grădiniță, școală sau liceu. Astfel, în funcție de venituri, un pachet complet de rechizite, ghiozdanul și uniforma pot ajunge și la 1.200 de lei

Părinții din Iași se pregătesc să aloce fonduri importante pentru copiii care încep anul școlar 2021-2022. Asta înseamnă, în funcție de venituri, costuri care ajung și la 1.200 lei de copil, incluzând un pachet complet de rechizite, ghiozdan și uniformă. Aici sunt vizați copiii care merg în clasa I. Pe de altă parte, rechizitele pentru un preșcolar care merge la grădiniță ajung 85 de lei, la care se adaugă până la 70 lei pentru asigurarea articolelor de igienă în contextul pandemiei de COVID-19.

Care sunt costurile, la debutul anului școlar, pentru părinții care-și trimit copiii la grădiniță

Defalcat, lista de prețuri la debut de grădiniță pentru un copil este: 1 top hârtie albă – 17-18 lei, 5 bucăți bandă dublă adezivă – 14.5 lei, 8 bucăți plastilină de șase culori – 22 lei, 32 creioane colorate – 25 lei, lipici lichid – 7 lei, lipici solid baton – 7 lei, pensoane mari – 4.5 lei, pensoane mici – 3.5 lei, acuarele cu 12 culori – 7 sau 8 lei, cutii plastic cu capac de 3-5 litri – 12 lei. De asemenea, periodic, părinții trebuie să achiziționeze, în anumite cazuri, și un suspensor pentru dezinfectant cu senzor, cost ce ajunge la 150 de lei. Articolele de igienă pentru un singur micuț se ridică la 70 de lei.

Costurile, la debutul anului școlar, pentru părinții care-și trimit copiii în clasa I

Mai departe, pentru a-i asigura rechizitele și uniforma, o familie care are un copil înscris în clasa I trebuie să scoată din buzunar de la 700 până la 1.000 de lei. Aceste costuri acoperă toate cele necesare pentru ca un copil să aibă tot ce îi trebuie la școală. Astfel, prețul unui caiet dictando pornește de la 80-90 de bani (la ofertă) și poate ajunge, în funcție de calitate, și la 5 sau 6 lei.

De asemenea, un penar ajunge la 15-20 lei, în timp ce o banală radieră poate costa și 2-3 lei. Când vine vorba de uniformă sau ghiozdan, o familie trebuie să pună la bătaie și până la 700 de lei, în condițiile în care prețul unei uniforme variază între 400-550 lei, iar un ghiozdan costă între 150 și 200 lei. Deja, pe fondul crizei financiare și a reducerii lefurilor angajaților, hypermarketurile și magazinele de papetărie au pregătit oferte speciale la pachet, cât mai avantajoase, pentru a atrage cât mai mulți clienți.

O trusă completă de geometrie poate ajunge și la 60-70 de lei

Pe de altă parte, deși au veniturile micșorate, părinții fac eforturi financiare, astfel încât copiii acestora să aibă toate cele necesare, pentru a începe școala în cele mai bune condiții. Salariile sunt reduse, mulți și-au pierdut slujbele, dar, și de data aceasta, ieșenii fac un efort pentru a le asigura toate cele ncesare copiilor odată cu începerea școlii. De asemenea, un pachet complet, cu cele necesare unui elev de clasele V-VIII, costă între 150 lei și 350 de lei.

Ca indiciu, o trusă completă de geometrie poate ajunge și la 50-60 lei, în timp ce un simplu caiet special de Geografie poate avea un preț și de peste 12 lei. În final, la toate acestea se adaugă și alte costuri ce țin de asigurarea produselor sanitare pe fondul pandemiei de COVID-19. Având în vedere că, o perioadă, există posibilitatea (în funcție de creșterea ratei infectărilor) ca orele să se desfășoare on-line sau hibrid, părinții trebuie să investească și în produse de suport IT pentru copii.

Foto arhivă

Adauga un comentariu