Prima pagină » Sanatate » Care sunt simptomele pentru deshidratare? Iată cât de gravă poate fi și cum o poți preveni

Care sunt simptomele pentru deshidratare? Iată cât de gravă poate fi și cum o poți preveni

10 apr. 2025, 12:21,
în Sanatate

Simptomele pentru deshidratare pot include durerile de cap, stările de oboseala, imposibilitatea de a te concentra, dar și alte probleme mult mai grave, în cazuri avansate.

Aceasta reprezintă atât pierderea de apă din organism, cât și a sărurilor. În funcție de semnele sale, poate reprezenta o urgență medicală ce necesită tratament și internare.

Iată care sunt simptomele pentru deshidratare

În funcție de deshidratare, simptomele sunt diferie, întrucât aceasta poate fi ușoară, moderată sau gravă. În cazul celei ușoare sau moderate poate apărea senzația de sete și de gură uscată, o oboseală însoțită de dureri de cap, o urină mai închisă la culoare și într-o cantitate mai redusă, dar și o piele mai uscată și crampe musculare.

Toate simptomele enumerate pot apărea și în cazul celei severe, însă senzația de sete este mult mai pronunțată, lipsește transpirația, urina sau capătă o culoare foarte închisă, pulsul este mai crescut, tensiunea mai mică și se intensifică respirația.

De asemenea, pot apărea amețeli și o senzație de somnolență, iritabilitate, o stare de confuzie, cefalee, apatie și leșin. În același timp, dacă deficitul este de peste 4 litri, apare tahicardia, hipotensiunea și convulsiile. În cazurile foarte severe, aceasta poate fi hipotonă, caz în care se prezintă pericolul de edem celebral sau de hipertonă, când apare coma, șocul hipovolemic, insuficiența renală acută, hemorogia celebrală și chiar decesul.

Un bebeluș deshidratat poate urina mult mai puțin, să plângă fără lacrimi și poate prezenta pliuri cutanate. Dacă aceste simptome nu dispar în câteva zile prin administrarea de lichide, sunt necesare îngrijiri medicale de urgență pentru aceștia. Simptomele persoanelor în vârstă sunt tulburările digestive, crampele musculare, apariția amețelilor, a durerilor de cap și a hipotensiunii arteriale.

Cum poate fi prevenită

Este necesar să te obișnuiești să bei un pahar cu apă imediat ce îți începi ziua, pe stomacul gol, la temperatura camerei. Pe parcursul zilei nu trebuie să aștepți să ți se facă sete, ci să bei apă cât de des este posibil. Cantitatea recomandată la adulți zilnic este de 1,5-2 litri de apă. Pentru a te asigura că nu uiți, poți seta și o aplicație pe telefon sau doar o alarmă care să îți amintească să bei apă în fiecare oră.

În cazul în care faci antrenamente sau alte activități intense, în aer liber, este necesar să bei apă mai des decât în mod normal, aceeași situație aplicându-se și în perioadele de caniculă. Dacă nu ai obiceiul de a bea apă în mod regulat, poți încerca să adaugi plante aromate, fructe sau citrice care îți vor vitaminiza și aroma apa, astfel încât să fie mai ușor și mai plăcut de consumat.

De asemenea, poți consuma și legume și fructe care au un conținut mare de apă, precum pepenele verde, portocalele, căpșunile, piersicile, dovleceii, castraveții sau roșiile. Un alt factor important care poate duce la deshidratare este lipsa de somn, așadar, este necesar să fii odihnit sau să consumi mai multă apă dacă ai dormit mai puțin.

Simptomele pentru deshidratare nu trebuie neglijate, întrucât poate duce la afecțiuni foarte grave.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă moștenești o casă fără acte de proprietate. Ai sau nu drept legal asupra ei?
observatornews.ro
Valentina a avut parte de o moarte violentă. Raportul legiştilor în cazul adolescentei care a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Aplicația de aur, care îți salvează viața. Este disponibilă în 33 de limbi
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Laurențiu Reghecampf nu a mai rezistat și a dezvăluit umilința la care a fost supus
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă moștenești o casă fără acte de proprietate. Ai sau nu drept legal asupra ei?
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`