Simptomele pentru deshidratare pot include durerile de cap, stările de oboseala, imposibilitatea de a te concentra, dar și alte probleme mult mai grave, în cazuri avansate.
Aceasta reprezintă atât pierderea de apă din organism, cât și a sărurilor. În funcție de semnele sale, poate reprezenta o urgență medicală ce necesită tratament și internare.
Iată care sunt simptomele pentru deshidratare
În funcție de deshidratare, simptomele sunt diferie, întrucât aceasta poate fi ușoară, moderată sau gravă. În cazul celei ușoare sau moderate poate apărea senzația de sete și de gură uscată, o oboseală însoțită de dureri de cap, o urină mai închisă la culoare și într-o cantitate mai redusă, dar și o piele mai uscată și crampe musculare.
Toate simptomele enumerate pot apărea și în cazul celei severe, însă senzația de sete este mult mai pronunțată, lipsește transpirația, urina sau capătă o culoare foarte închisă, pulsul este mai crescut, tensiunea mai mică și se intensifică respirația.
De asemenea, pot apărea amețeli și o senzație de somnolență, iritabilitate, o stare de confuzie, cefalee, apatie și leșin. În același timp, dacă deficitul este de peste 4 litri, apare tahicardia, hipotensiunea și convulsiile. În cazurile foarte severe, aceasta poate fi hipotonă, caz în care se prezintă pericolul de edem celebral sau de hipertonă, când apare coma, șocul hipovolemic, insuficiența renală acută, hemorogia celebrală și chiar decesul.
Un bebeluș deshidratat poate urina mult mai puțin, să plângă fără lacrimi și poate prezenta pliuri cutanate. Dacă aceste simptome nu dispar în câteva zile prin administrarea de lichide, sunt necesare îngrijiri medicale de urgență pentru aceștia. Simptomele persoanelor în vârstă sunt tulburările digestive, crampele musculare, apariția amețelilor, a durerilor de cap și a hipotensiunii arteriale.
Cum poate fi prevenită
Este necesar să te obișnuiești să bei un pahar cu apă imediat ce îți începi ziua, pe stomacul gol, la temperatura camerei. Pe parcursul zilei nu trebuie să aștepți să ți se facă sete, ci să bei apă cât de des este posibil. Cantitatea recomandată la adulți zilnic este de 1,5-2 litri de apă. Pentru a te asigura că nu uiți, poți seta și o aplicație pe telefon sau doar o alarmă care să îți amintească să bei apă în fiecare oră.
În cazul în care faci antrenamente sau alte activități intense, în aer liber, este necesar să bei apă mai des decât în mod normal, aceeași situație aplicându-se și în perioadele de caniculă. Dacă nu ai obiceiul de a bea apă în mod regulat, poți încerca să adaugi plante aromate, fructe sau citrice care îți vor vitaminiza și aroma apa, astfel încât să fie mai ușor și mai plăcut de consumat.
De asemenea, poți consuma și legume și fructe care au un conținut mare de apă, precum pepenele verde, portocalele, căpșunile, piersicile, dovleceii, castraveții sau roșiile. Un alt factor important care poate duce la deshidratare este lipsa de somn, așadar, este necesar să fii odihnit sau să consumi mai multă apă dacă ai dormit mai puțin.
Simptomele pentru deshidratare nu trebuie neglijate, întrucât poate duce la afecțiuni foarte grave.