Prima pagină » Culinar » Cârnați de casă: Rețetă tradițională moldovenești pentru Crăciun

Cârnați de casă: Rețetă tradițională moldovenești pentru Crăciun

13 dec. 2021, 09:59,
BZI.ro, în Culinar

Fiecare român adoră să pregătească cârnați de casă după rețeta tradițională moldovenești pe care să-i savureze cu mămăligă și un pahar de vin. Cârnații de casă sunt o mâncare pe cât de simplă, pe atât de gustoasă, adorată de foarte multe persoane, fiind apreciată în mod deosebit în perioada Crăciunului.

La fiecare sărbătoare, bunica oferea pe masa festivă un loc de cinste cârnaților de casă. Pentru ea această mâncare reprezenta un preparat tradițional dintre cele mai populare. Bunica pregătea foarte ușor cârnații în bucătăria de acasă, știind exact ce carne folosește și ce condimente se potrivesc pentru a obține cei mai delicioși cârnați de casă după rețeta tradițională. De cele mai multe ori, bunica pregătea acest deliciu după rețeta de cârnați de casă 5 kg de carne.

mai multi carnati de casa pe o farfurie langa mai multe condimente

Următorul ingredient pe care bunica îl adăuga la carnea tocată era supa brună de oase

Cârnați de casă: Rețetă tradițională moldovenești ca la bunica acasă

Bunica mereu spunea că nu există o altă specialitate mai potrivită pentru masa de Crăciun sau Revelion, decât cârnații făcuți acasă. Bunica pregătea cârnații de casă pe lângă celelalte rețete tradiționale românești, precum sarmalele sau alte bunătăți tradiționale.

Bunica era mereu convinsă că rețeta ei de pregătire a cârnaților este una dintre cele mai delicioase rețete pentru cârnați de casă. Desigur, ea accentua de fiecare dată că pentru a obține acei cârnați delicioși trebuie să alegi carnea de porc de o calitate foarte bună. De asemenea, importante erau și condimentele, bunica preferându-le pe cele mai picante, mai dulci și cele care conțineau grăsime.

Pentru a pregăti cei mai delicioși cârnați bunica folosea 1,5 kg de pulpă de porc, 300 g de slănină afumată, mațe de porc spălate foarte bine în prealabil și în jur de 10 căței de usturoi. Pentru condimentare, bunica prefera ienibaharul măcinat, cimbru uscat, boia dulce din toate câte o linguriță. De asemenea, ea adăuga de fiecare dată și o jumătate de linguriță de boia iute și 300 ml de supă de oase.

mai multi carnati de casa

După ce a ales slănina și carnea pentru cârnații de casă, bunica le toca bine prin mașină

Cârnați de casă: Rețetă tradițională știută doar de bunica

Pentru a pregăti cei mai delicioși cârnați de casă, bunica folosea aceeași rețetă ca și în cazul rețetei de cârnați de casă 10 kg. Pentru a pregăti acest deliciu culinar, bunica punea intestinele în apă rece, ulterior punându-le într-o altă apă curată cu o lingură de oțet. Primul secret de care se folosea bunica pentru cei mai reușiți cârnați, era alegerea proporției corecte între carne și grăsime. Bunica era atentă ca 25% din cârnați să fie compusă din grăsime, evitând astfel ca aceștia să fie uscați reușind să obțină o textură de rumeguș.

După ce a ales slănina și carnea pentru cârnații de casă, bunica le toca bine prin mașină. Ea niciodată nu cumpăra carnea deja tocată, pentru că știa că există posibilitatea ca aceasta să aibă multă pieliță, zgârciuri, sau chiar adaos de apă. Astfel, pentru a obține cei mai gustoși cârnați, care nu se vor strica repede, aceștia trebuie să aibă sare suficientă.

mai multi carnati de casa

Bunica era mereu convinsă că rețeta ei de pregătire a cârnaților este una dintre cele mai delicioase rețete pentru cârnați de casă

Următorul ingredient pe care bunica îl adăuga la carnea tocată era supa brună de oase. Aceasta era nelipsită și din rețeta de sarmale a bunicii, de asemenea, pentru a obține gustul excepțional ea adăuga usturoiul dat prin presă. Ulterior, bunica adăuga în carne și restul condimentelor, pe care o amesteca bine timp de 10 minute.

Ulterior, bunica scotea mațele de porc din castron și le spăla sub un jet de apă, după umplându-le cu carnea condimentată. După care bunica strângea mațul și-l răsucea în funcție de cât de mari dorea să fie cârnații. Înainte de a-i pregăti, ea îi lăsa la uscat la un loc răcoros pentru 24 de ore. Ulterior, după ce îi punea în tavă pentru ai pregăti, bunica îi înțepa pe alocuri, stropindu-i cu puțin ulei și punându-i la cuptorul încins.

În cazul în care, cârnații de casă după rețeta tradițională moldovenești ți-a fost pe plac, cu siguranță vei fi interesat de rețeta de lebăr de casă sau coliva tradițională pregătită ca la bunica acasă.

doi carnati de casa pe un fund de lemn

Nu există o altă specialitate mai potrivită pentru masa de Crăciun sau Revelion, decât cârnații făcuți acasă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024