Carnea de porc de pe masa de Crăciun din 2025 provine din Spania sau Germania și este mai scumpă. Prețurile la acest aliment au crescut în 2025, iar comercianții vor mări prețurile, ca în fiecare an, înainte de sărbători. În prezent, prețul cărnii de porc este cuprins între 25 și 40 de lei kilogramul
Masa de Crăciun va fi mai scumpă în 2025. Unul dintre alimentele care se scumpește, pe zi ce trece, este carnea de porc. Ca în fiecare an, comercianții vor mări prețurile la alimentele de bază, inclusiv la carnea de porc. Prețurile pentru acest produs au crescut în 2025 cu cel puțin 10%. În prezent, prețul cărnii de porc este cuprins între 25 și 40 de lei kilogramul. Aceasta provine, cu preponderență, din Spania și Germania. Din cauza pestei porcine africane, a scăzut volumul de carne de porc produs în Iași, dar și în România, de aceea consumatorii cumpără din supermarketuri acest produs, care provine din alte țări europene. În Spania, însă, recent, au apărut probleme cu pesta porcină. După 30 de ani în care această situație a fost ținută sub control, a fost descoperită pesta porcină la o fermă din Spania. Spania este al treilea cel mai mare producător mondial de carne de porc și derivate din carne de porc. În fiecare an sunt confiscate cantități uriașe de carne de porc neconformă, scoase la comercializare.
Carnea de porc de pe masa de Crăciun din 2025, mai scumpă
Ieșenii care vor însă să aibă pe masa de Crăciun carne de porc din România o pot achiziționa de la producătorii autorizați, care au făcut toate testele, inclusiv examenul trichineloscopic. Crescătorii de porci din Iași spun că anul acesta vor menține prețurile. „Toate s-au scumpit, deci ar trebui să scumpim și noi, dar nu mărim prețurile. Carnea de porc e tradițională, toată lumea are de Crăciun carne de porc pe masă. Vindem cu 16-17 lei kilogramul, în viu. Avem deja listă de clienți”, spune Ionel Costachi, producător din Iași.
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași are niște recomandări esențiale pentru populație, privind achiziția, manipularea și consumul alimentelor de origine animală în perioada sărbătorilor de iarnă, precum și obligațiile care revin celor care sacrifică porci în gospodărie. DSVSA demarează acțiunile de control în unitățile alimentare. Carnea provenită din sacrificări tradiționale în gospodărie este destinată exclusiv consumului familial și nu poate fi comercializată. Este, de asemenea, interzisă comercializarea cărnii provenite din gospodării situate în zone aflate sub restricții sanitar-veterinare din cauza pestei porcine africane (PPA).
Testul trichineloscopic este obligatoriu pentru carnea de porc comercializată
În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală crește, precum și pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane, DSVSA Iași a dispus instituirea unor măsuri specifice la nivel instituțional, cu intensificarea controalelor sanitar-veterinare, în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate alimentele destinate consumului uman, în special carnea de porc. Costul unui examen trichineloscopic, la nivelul CSVSAO (Circumscripția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Oficială), este de 26 de lei, fără TVA (examen trichineloscopic), iar la nivelul LSVSA Iași (Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor de pe aleea Mihail Sadoveanu), 96 de lei, fără TVA. Examenul pentru carnea de mistreț este efectuat numai de către LSVSA Iași – 52 de lei, fără TVA.
Carnea de porc de pe masa de Crăciun din 2025 provine din Spania sau Germania și este mai scumpă.
Eu am porul meu traditional romanesc tare gustos dar aia strainezii sa-si manance pe a lor porcine ca nu are gust si e ca guma de mestecat.
Și eu am „scroafa” mea . Nu e chiar pur românească.