Dat fiind faptul că are un efect antiinflamator vizibil, cartoful la entorsă se folosește ca remediu pentru a calma durerea. Acesta conține o substanță numită colină, care are un rol important în gestionarea durerii.
Cartoful, folosit în bucătărie pentru prepararea diferitelor mâncăruri, are și numeroase întrebuințări terapeutice cu efecte imediate, având proprietăți diuretice, remineralizante și antiseptice. Sănătos și hrănitor, cartoful are în compoziția sa amidon, glucoză, acid folic, precum și minerale, potasiu, fosfor și magneziu.
Cartoful la entorsă poate ajuta la vindecare?
Cataplasmele cu cartofi reduc inflamațiile, combat durerile de cap și potolesc tusea. În caz de dureri reumatice ori inflamații are articulațiilor, cartoful ras prin răzătoarea mare este un leac eficient. Cartoful ras se pune pe o bucată de tifon sau pânză și se aplică timp de câteva ore pe zona dureroasă. E bine ca pacientul să stea în pat pe durata tratametului.
De asemenea, dacă te confrunți cu o răceală, poți încerca o cataplasmă de cartofi rași, stropiți cu oțet cald amestecat în părți egale cu apă, pe care trebuie să o așezi pe piept sau legată la gât. Aceasta potolește tusea, ameliorează durerile în gât și grăbește vindecarea.
Dacă te doare capul, nu te îndrepta spre dulăpiorul cu medicamente ca să iei calmante. Poți încerca mai întâi o cataplasmă cu cartofi rași, aplicată pe frunte, acționează ca un analgezic, mai ales dacă ești calm și stai întins în pat.
Sucurile de cartofi calmează arsurile de la stomac, fiind un excelent remineralizant și detoxifiant. Are, de asemenea, calitatea de a crește imunitatea organismului și de a te proteja de bolile respiratorii de sezon. Sucul de cartofi se recomandă în afecțiunile de stomac, gastrită, ulces gastric și duodenal și în litiazele renale și biliare.
Sucul se obține dând doi-trei cartofi de mărime potrivită, curățați de coajă, prin storcătorul de fructe, atât cât să iasă 100 ml. Este recomandat ca acest suc să se bea la miezul nopții, în cure de 14 zile, și până a doua zi, la ora 9, să nu se mai mănânce nimic, nici apă și nici mâncare. Sucul trebuie să se bea imediat ce a fost preparat, nu se păstrează nimic pentru mai târziu, nici chiar la frigider.
Diferența dintre o entorsă și o fractură
Deși unele simptome pot fi similare, iată câteva diferențe care te pot ajuta: durerea intensă și imediată este un indiciu mai clar pentru fractură; deformarea vizibilă a unui membru sau a unei articulații sugerează, în general, o fractură; dacă poți mișca ușor zona afectată, chiar dacă e dureros, este mai probabil să fie o entorsă; în cazul fracturilor, pot apărea și crăpături sau sunete specifice în momentul accidentării.
Indiferent dacă suspectezi o entorsă sau o fractură, este esențial să acorzi primul ajutor și să consulți un medic. Până ajungi la medic: imobilizează zona afectată, folosește o fașă elastică sau, în cazul unei suspiciuni de fractură, improvizează o atelă; aplică gheață pentru că reducere umflătura și calmează durerea; ridică membrul afectat și dacă este posibil, ține-l ridicat pentru a reduce fluxul de sânge și umflătura.
Tratamentul pentru o entorsă poate include imobilizarea temporară și fizioterapia pentru a ajunge la recuperarea articulației. În cazul unei fracturi, este posibil să fie nevoie e ghips sau chiar de intervenție chirurgicală pentru a corecta poziția osului și a permite vindecarea corectă.
Deși poate fi dificil să distingi o fractură și o entorsă doar pe baza simptomelor, evaluarea rapidă a durerii, mobilității și a deformărilor vizibile te poate ajuta să îți dai seama de gravitatea accidentului. În ambele cazuri, consultul medical este esențial pentru a preveni complicațiile și pentru a asigura o recuperare completă. Cartoful la entorsă nu este o metodă sigură, de aceea, și în acest caz se recomandă consultul medical.