Stiri si curiozitati

Cât cântărește o lingură de făină? Află cum poți măsura ingredientele fără cântar de bucătărie

Publicat: 21 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cât cântărește o lingură de făină Află cum poți măsura ingredientele fără cântar de bucătărie
Când vorbim despre ingrediente, facem referire la masa lor, nu la greutate.

Cât cântărește o lingură de făină? Dar o cană de făină? Descoperă, în acest articol, cum poți măsura ingredientele fără cântar de bucătărie.

Ți s-a întâmplat de multe ori să nu îți iasă o anumită rețetă? Ei bine, se prea poate să fi greșit gramajul. În cazul în care nu ai un cântar, ar fi bine să știi cât cântărește o lingură sau o cană de făină. În plus, când vorbim despre ingrediente, facem referire la masa lor, nu la greutate. Și, prentru că de multe ori se face confuzie între greutate și masă, iată explicația: masa (în kilograme) este constantă, însă greutatea variază în conformitate cu intensitatea câmpului gravitațional. Greutatea pe Pământ (G) se măsoară în N (newtoni) și este produsul dintre masa (m) și accelerația gravitațională (g = 9,8 m/s2), potrivit savoriurbane.com.

Lăsând explicațiile științifice deoparte, citește mai departe pentru a afla cât cântăresc o lingură, o cană sau un pahar de făină.

cinci linguri cu diferite tipuri de făină
În cazul în care nu ai un cântar, ar fi bine să știi cât cântărește o lingură sau o cană de făină.

Cât cântărește o lingură de făină? Dar o cană sau un pahar de făină?

O lingură de făină poate avea greutăți diferite, în funcție de mai mulți factori. De pildă, dacă vorbim despre o lingură cu vârf de făină, vom avea 40 de grame, dacă lingura este normală, vom avea 23 de grame, iar dacă lingura este rasă, vom avea 13 grame. De asemenea, lingurile care existau în trecut și care încă se mai găsesc în bucătăriile gospodinelor pot avea până la 23 de grame de făină, iar cele noi, până la 17 grame de făină. Astfel, o lingură de făină poate cântări între 13 și 40 de grame de făină, ceea ce înseamnă că poți pune de trei ori mai multă sau mai puțină făină, iar rețeta să fie un fiasco.

Totodată, o cană de făină poate avea între 100 și 180 de grame de făină, iar un pahar cu făină poate avea între 140 și 180 de grame.

La diferite rețete de mâncare, aceste gramaje s-ar putea să nu influențeze rezultatul, însă atunci când vorbim despre cofetărie, patiserie sau brutărie, lucrurile ar putea lua o întorsătură nefericită. De aceea, recomandarea noastră este să investești într-un cântar de calitate, care să te ajute să duci la bun sfârșit toate rețetele.

o lingură de făină albă luată dintr-un bol
O lingură de făină poate avea greutăți diferite, în funcție de mai mulți factori.

Cum măsori ingredientele în bucătărie folosind lingura?

Gramajul diferă în funcție de produsul pe care dorești să îl cântărești. De exemplu, o lingură de zahăr pudră nu are același gramaj ca o lingură de zahăr alb obișnuit, chiar dacă este tot zahăr. Pentru a te asigura că nu greșești atunci când pregătești un preparat, lasă-te ghidat de această listă: 1 lingură de apă, oțet, ulei, vin = 15 g; 1 lingură de lapte = 20 g; 1 lingură de smântână = 25 g; 1 lingură de miere = 20 g; 1 lingură de orez = 15-25 g (în funcție de indicația din rețetă „lingură rasă“ sau „lingură plină“); 1 lingură de zahăr tos= 15 sau 25 g; 1 lingură de griș = 15-20 g; 1 lingură de pesmet = 12-16 g; 1 lingură de cacao = 10-25 g

Dacă ai la îndemână această listă, atunci când te apuci de gătit, te vei asigura că folosești gramajele recomandate, chiar dacă nu ai un cântar de bucătărie. Astfel, vei reuși să pregătești cele mai delicioase deserturi și cele mai senzaționale supe sau ciorbe.

făină albă într-un bol
Gramajul diferă în funcție de produsul pe care dorești să îl cântărești.
Adauga un comentariu