Economic Local

Cât costă cozonacul de Paște în 2023? Cofetarii și patiserii din Iași se pregătesc pentru perioada aglomerată de sărbători

Publicat: 15 mart. 2023
_____ Vizualizări 6 Comentarii
Cât costă cozonacul de Paște în 2023 Cofetarii și patiserii din Iași se pregătesc pentru perioada aglomerată de sărbători
Cofetarii și patiserii din Iași se pregătesc pentru sărbătorile pascale

Cozonacul de Paște, în 2023, va avea același preț ca în anul precedent. Cofetarii și patiserii din Iași susțin că au crescut costurile de producție, însă păstrează prețurile la același nivel cu 2022. Acestea sunt cuprinse între 90 și 150 de lei pentru kilogramul de cozonac

Cozonacul, produsul vedetă de Paște, va avea același preț ca cel vândut anul trecut. Cofetarii și patiserii din Iași susțin că, deși costurile de producție au crescut, prețurile pentru cozonaci nu se vor majora.

„Păstrăm prețurile de anul trecut, chiar dacă toate costurile au crescut substanțial. Vrem să oferim posibilitatea tuturor clienților care se bucură de calitatea produselor. Folosim materii prime profesionale, de cea mai bună calitate. Produsele sunt făcute într-un laborator autorizat. Cozonacii sunt fără chimicale, frământați cu unt, cu ingrediente de calitate.

Nu recomand ca aceste produse care sunt sensibile să fie achiziționate de oriunde, pentru că văd că grupurile de pe Facebook abundă de astfel de produse, mai scumpe, care sunt făcute acasă, ci doar din locații autorizate. Noi suntem flexibili în privința compoziției, cantității. Costurile sunt de 90 de lei pentru kilogramul de pască cu ciocolată, smântână sau brânză, dar și cozonacul”, susține Gabriela Ilie, fondatorul cofetăriei „Bucate Alintate”.

 Ieșeanca a deschis afacerea în urmă cu câțiva ani, renunțând la locul de muncă dintr-o multinațională.

Prețul pentru cozonacul de Paște, în 2023, va fi același ca în anul precedent

Clienții plăteau între 150 și 200 de lei pentru un cozonac, în anii trecuți, în funcție de gramaj. Cofetarii se așteaptă ca anul acesta să primească la fel de multe comenzi ca în anul precedent.

„La noi a crescut cererea anul trecut, comparativ cu 2021. Sperăm că va fi la fel ca anul trecut. Prețul pentru un kilogram de cozonac este de 100 de lei. Într-adevăr, costurile au crescut, cu producția, foarte mult. Noi nu am mai avut perioade așa de grele, ca acum, din cauza cheltuielilor mari, dar nici nu vrem să ne pierdem clienții, de aceea nu vom mări prețurile”, susține Ana Ignat, cofetar din Iași.

Paula Popa, o altă antreprenoare din Iași, care face cozonaci, spune că prețul va fi de 150 de lei pe kilogram.

„E la fel ca anul trecut. Încă nu am primit comenzi pentru că nici nu am anunțat că le preiau. Cât de curând o să postez, pe pagina mea de Facebook, perioada în care preiau comenzile. Folosesc numai ingrediente de calitate, iar clienții s-au obișnuit cu produsele mele și de aceea le comandă în fiecare an”, susține Paula Popa, cofetar din Iași.

ITM Iași a amendat cofetăriile și patiseriile

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași a verificat brutăriile și patiseriile din Iași. Printre neregulile descoperite de inspectorii de muncă sunt lipsa echipamentelor individuale de protecție și a măsurilor pentru protecția angajaților. De asemenea, căile de circulație din incinta secției de producție nu erau marcate permanent cu o culoare de securitate.

Pe de altă parte, cozonacul de Paște, în 2023, poate fi comandat deja, potrivit cofetarilor din Iași.

Comentarii
  • Doar parlamentarii isi permit sa cumpere la aceste preturi. ei au peste 40. 000 lei luna. Doar guvernantii isi permit , ei iau cel putin 90.000 lei luna plus milioane de euro jaful României. Noi care – i intretinem nu ne permitem sa cumparam cozonac nici nimic pentru masa Pascala. Sa va ia dracu si sa va stea in gat cozonacul si mielul si tot , sa krapati toti guvernantii si parlamentarii, sa rămână aceasta tara curata.

  • Foamea, sărăcia, toate mizeriile care le suportam de la guvernanti, scoate in strada tot poporul României. Totul are o limita. Fereasca Dumnezeu de multimea cea multa si flamanda.

  • Un cozonac cu nuca de 1kg. cu manopera si energie nu trece de 20 lei. Restul pana la 100 lei per kg.este lacomie, nu profit.

  • Sa spunem hai….50,lei kg dar nu 100 lei sau mai mult.Nici cu 50 lei kg ffff multi romani nu- si permit sa- l cumpere
    E prea mare sărăcia, muncesti o luna si nici 2 săptămâni nu ajung banii daca platesti mai intai facturile cum multi obisnuim. Sărăcie mare. foarte mare.

  • Nu inteleg discutiile…De ce trebuie sa cumparam scump, cand putem sa-l facem, ieftin, acasa la noi! Nu stiti sa faceti cozonac, scoateti bani si platiti. Asta e! Munca se plateste!

Adauga un comentariu