Prima pagină » Actualitate » Cât costă un kilogram de roșii românești în piață: Cu cât au scăzut prețurile în ultima lună
Cât costă un kilogram de roșii românești în piață: Cu cât au scăzut prețurile în ultima lună

Cât costă un kilogram de roșii românești în piață: Cu cât au scăzut prețurile în ultima lună

28 mai 2024, 13:35,
BZI.ro, în Actualitate

Pe piețele de la noi au apărut în ultima perioadă primele roșii din serele românești. În aceste condiții, multă lume se întreabă cât costă un kilogram de roșii românești în piață.

Pentru a fi cele mai proaspete și sănătoase roșii, este recomandat să le cumpărați direct de la producător, adică fie de la poarta fermei, fie din piețe de la țărani. Roșiile românești sunt numai bune de a fi mâncate începând cu sfârșitul primăverii și până la începutul toamnei.

Cât costă un kilogram de roșii românești în piață

Există mai multe soiuri de roșii românești, toate la fel de gustoase, care deja se pot găsi pe tarabele din piețe. Vorbim despre „Inimă de bou”, cel mai întâlnit pe piețele din România, un soi rezistent la boli, despre „Portocalia de Mischii“, un soi cu fructe rotunde cu o nuanță portocalie și o coajă netedă; despre soiul „Puszta Kolozs“, un fruct ușor aplatizat, cărnos și suculent; „Pontica / Dacia“, un soi care face un singur rând de fructe pe an, rotunde și cu o culoare predominant maro.

Roșiile românești sunt apreciate pentru gustul lor dulce și pentru aroma intensă care este greu de găsit în cazul celor care vin prin import.

În piețele din România, prețul roșiilor cultivate de țărani în grădină este unul mai mult decât decent. La sfârșitul lunii martie, pe piețe apăruseră primele roșii românești. Acestea se vindeau cu prețuri cuprinse între 33 de lei și 50 de lei kilogramul. Acum, însă, la sfârșit de mai, prețul per kilogram a scăzut semnificativ.

Spre exemplu, în piața Gorjului din Militari, București, producătorii vând un kilogram de roșii românești și gustoase la prețul de 12, respectiv 13 lei / kg.

„Au apărut roșiile oltenești, care sunt bune, sunt gustoase și se simte că sunt de-ale noastre, nu aduse de nu știu unde și pline de chimicale. Și prețurile sunt acceptabile în comparație cu cât se cerea în preajma Sărbătorile Pascale“, a spus o bătrânică ce își face cumpărăturile din piața Gorjului.

Prețuri mai mici cu 70-80% în doar două săptămâni

În localitatea Matca, prețul roșiilor a scăzut considerabil, în proporție de 70-80% în numai două săptămâni. Cei care au scos marfa la vânzare, se plâng că cererea nu este deloc crescută până în acest moment. Prețurile ar urma să scadă și mai mult din cauza producătorilor care se vor înmulți, susțin fermierii.

„Prima recoltă de roșii s-a vândut cu 20 de lei kilogramul. În doar câteva zile, prețul a luat-o la vale. De la 20 de lei la 10 lei, iar acum a ajuns la 5-7 lei kilogramul. Așa se întâmplă în fiecare an, pe măsură ce apar mai multe roșii în piață, prețul scade foarte mult. Doar câțiva producători din Matca au reușit să iasă pe piață mai devreme cu roșii”, a spus legumicultorul Sorin Dragomir.

În această zonă a țării, producția de roșii este foarte mare, iar cei interesați să achiziționeze cantități mai mari o pot face la prețuri foarte mici, cu mult sub ceea ce se plătește în piețele orășenești.

Așadar, odată cu apariția produselor din serele noastre, românii vor să știe cât costă un kilogram de roșii românești în piață.

Comentarii
  • Actual , rosiile cele mai bune romanesti sunt 13-15 lei kg (cele rozalii)
    apoi, cele de Galati 10-11
    Cele din Turcia 6-7 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *