Economic Local

Cât de eficient este postul intermitent? Bogdan Soltuzu, nutriționist din Iași: „Trebuie să mâncăm cât de cât corect” – FOTO/VIDEO

Publicat: 20 dec. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Cât de eficient este postul intermitent Bogdan Soltuzu nutriționist din Iași Trebuie să mâncăm cât de cât corect - FOTOVIDEO
Ce avantaje și dezavantaje are postul intermitent, potrivit specialiștilor în nutriție

De ce tot mai multe persoane din Iași țin post intermitent? Bogdan Soltuzu, prof. dr. nutriționist la BioNutris, unul dintre cei mai cunoscuți din domeniu, explică într-un nou episod de #PodcastBZI: de ce se îngrașă persoanele care consumă produse de post în perioada în care țin post, ce alimente recomandă pentru această perioadă, ce avantaje sau dezavantaje are postul intermitent sau fasting-ul, dar și cum să ne menținem în formă prin alimentație

Bogdan Soltuzu, prof. dr. nutriționist la BioNutris, susține că postul intermitent este recomandat dacă se respectă niște reguli de bază.

„Postul intermitent este un mecanism bun, nu doar pentru a slăbi, ci aș spune că are și alte beneficii, chiar și din punct de vedere al stării de sănătate. El este de mai multe tipuri, varianta de 16 ore cu 8, dar și varianta mai drastică, 4 cu 20, când mănânci între ora 12 și ora 16. Cei mai mulți fac 16 cu 8. Nu trebuie să ne facem un șablon. În unele putem mânca 6 ore și apoi post intermitent, uneori să iei doar două mese. Este bun pentru că, în momentul în care nu mâncăm, nivelul insulinei din corpul nostru scade până la 0. Adică nu mai avem absolut deloc în sânge acest hormon.

Dacă este la acest nivel insulina, atunci lipazele care ard grăsimile sunt active. De aia funcționează, acesta fiind mecanismul fiziologic. Unele persoane însă spun că, dacă țin post intermitent, pot să mănânc orice junk food. Ei țin post intermitent, dar de fapt mănâncă junk food în perioada aceea de câteva ore în care trebuie să mănânce. În fereastra în care mâncăm trebuie să mâncăm cât de cât corect”, explică Bogdan Soltuzu.

S-a lansat un nou proiect marca BZI.

Tot mai multe persoane din Iași țin post intermitent sau au un stil de viață sănătos. Ce spune Bogdan Soltuzu

Acesta spune că fiecare ar trebui să își cunoască organismul și așa poate să își dea seama ce alimente sunt potrivite.

„Dacă o persoană mănâncă mai mult decât ar trebui, consumă mai multe calorii decât este necesar organismului său, clar va lua în greutate. Trebuie să ne cunoaștem corpul și acest lucru este chintesența organismului. Observi, când consumi un aliment, ce efect are asupra corpului tău. Există pe piață alimente de tip junk food și iau din capacitatea noastră de a selecta un aliment sănătos. Nu ar trebui să mâncăm în fiecare zi salată ca să avem o alimentație sănătoasă. Ea este bună, consumată într-un context alimentar echilibrat, dar să avem fructe și legume în starea lor proaspătă. Să avem, în masa noastră de zi cu zi, alimente cât mai apropiate de starea lor naturală, cum sunt gustările de nuci, semințe sau fructe”, mai spune medicul nutriționist.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic demontează miturile despre pâinea neagră.

Bogdan Soltuzu: „E o chestie psihologică, nu organică”

Bogdan Soltuzu mai spune că dulciurile primite drept recompensă nu sunt bune pe termen lung.

„Eu cred că există o componentă psihologică privind recompensarea cu ceva dulce. Când eram copii și luam o notă bună, eram recompensați cu o prăjitură și noi, practic, am preluat acea recompensă acum, când suntem adulți. Dar și invers, dacă am avut o zi proastă și te simți vlăguit, spui că vrei să mănânci ceva dulce. Eu mereu le recomand pacienților mei: când aveți poftă de dulce, stați 10 minute și o să vedeți că după 10 minute nu mai vrei să mănânci acel dulce. E o chestie psihologică, nu organică.

Dacă vorbim de numărul de calorii, eu sunt de părere că nutriția nu este matematică. Dacă vrem să fim sănătoși, trebuie să ne obișnuim să avem un stil de viață sănătos și să observăm cum ne simțim după ce consumăm acel aliment. Dacă suntem obosiți, avem indigestie, diaree, suntem vlăguiți, atunci acel aliment nu este bun pentru consum”, mai explică Bogdan Soltuzu.

Specialistul explică într-un nou episod de #PodcastBZI de ce tot mai multe persoane din Iași țin post intermitent.

Comentarii
Adauga un comentariu