Prima pagină » Informații utile » Cât este pensia pe caz de boală psihică? Iată care sunt afecțiunile medicale pentru care te poți retrage mai repede!

Cât este pensia pe caz de boală psihică? Iată care sunt afecțiunile medicale pentru care te poți retrage mai repede!

13 mai 2025, 13:00,
Redacția BZI în Informații utile

Dacă te întrebi cât este pensia pe caz de boală psihică, ei bine, trebuie să știi că aflarea valorii unei astfel de pensii nu este un demers simplu, deoarece suma variază în funcție de mai mulți factori, precum gradul de invaliditate, vechimea în muncă și contribuțiile plătite la sistemul de asigurări sociale. Totuși, pentru persoanele diagnosticate cu tulburări psihice severe, această pensie reprezintă adesea singura sursă de venit stabilă.

Sănătatea mintală este un subiect tot mai prezent în ziua de astăzi, dar, din păcate, și o problemă gravă pentru tot mai mulți români. Depresia majoră, tulburarea bipolară, schizofrenia și alte afecțiuni psihice severe pot afecta profund capacitatea de muncă a unei persoane. În aceste cazuri, sistemul public de pensii oferă posibilitatea acordării unei pensii de invaliditate.

Cât este pensia pe caz de boală psihică?

Pensia de invaliditate este o formă de protecție socială oferită persoanelor care, din cauza unei boli (inclusiv psihice), și-au pierdut total sau parțial capacitatea de muncă.

Afecțiunile psihice sunt recunoscute în mod legal drept cauze de invaliditate, dacă sunt documentate medical și afectează în mod semnificativ funcționarea profesională și socială a persoanei.

Pentru a primi această pensie, o persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să fi fost diagnosticată cu o boală psihică gravă (de exemplu: schizofrenie, depresie severă, tulburări afective majore); să fi contribuit la sistemul de asigurări sociale pentru o perioadă minimă, în funcție de vârstă; să fi trecut printr-o evaluare realizată de o comisie de expertiză medicală a casei de pensii, care stabilește gradul de invaliditate.

Gradul de invaliditate este împărțit în trei categorii: gradul I – pierdere totală a capacității de muncă și nevoie de îngrijire permanentă; gradul II – pierdere totală a capacității de muncă, dar fără nevoie de îngrijire permanentă; gradul III – capacitate de muncă redusă.

Valoarea pensiei pe caz de boală psihică variază în funcție de: gradul de invaliditate, stagiul de cotizare (adică anii lucrați și contribuțiile plătite), venitul mediu pe baza căruia s-au plătit contribuțiile.

Însă în general, pentru gradul I, pensia poate varia între 1.500 și 2.300 de lei, iar persoana primește și un spor pentru îngrijire permanentă (aprox. 80% din pensia minimă); pentru gradul II, pensia este de regulă cuprinsă între 1.200 și 1.700 de lei; pentru gradul III, suma este mai mică, de obicei între 800 și 1.200 de lei, iar beneficiarul are voie să lucreze cu program redus.

Afecțiuni psihice pentru pensionare pe caz de boală

În sfera afecțiunilor psihice menționate în lista de boli pentru pensionare pe caz de boală intră schizofrenia, sindromul Down, autismul, depresia clinică, tulburările severe de anxietate, tulburările de personalitate, diverse tipuri de psihoze, boala Creutzfeldt-Jacob, boala Huntington și boala Blinswanger. Aceste boli afectează considerabil capacitățile cognitive, implicit capacitatea de muncă a persoanelor diagnosticate.

Procedura de obținere a pensiei pe caz de boală psihică implică un diagnostic psihiatric, fiind necesar un dosar medical din care să reiasă afecțiunea psihică, cu recomandarea de pensionare.

Medicul de familie sau specialistul psihiatru trimite pacientul la comisia de expertiză. Apoi comisia de la Casa de Pensii stabilește gradul de invaliditate și durata pentru care se acordă pensia (de regulă, cu reevaluare anuală sau la 2 ani). Dosarul de pensionare se depune la Casa de Pensii, împreună cu actele justificative.

În general, pentru a fi pensionat pe caz de boală, solicitantul, indiferent dacă este bărbat sau femeie, trebuie să fi cotizat la stat cel puțin 15 ani, atât în ceea ce privește contribuția la pensie, cât și contribuția la asigurările sociale de sănătate.

Pentru persoanele care nu îndeplinesc criteriul legat de vechimea minimă de 15 ani, cazurile sunt evaluate fiecare în parte pentru a se stabili dacă solicitantul primește sau nu remunerația. Dacă te întrebi cât este pensia pe caz de boală psihică, trebuie să știi că în medie, vorbim de sume între 1.281 și 2.300 de lei, în funcție de gravitatea bolii și de istoricul profesional al persoanei.

Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
redactia.ro
Răsturnare de situație. Cine va fi până la urmă premierul României. Nicușor Dan va face anunțul azi
Bugetul.ro
Prigoana ANAF bagă spaima în proprietarii de mașini din România. Controalele autorității s-au întețit, iar inspectorii sunt neiertători cu cei care încalcă legea
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Ce nu trebuie să uiți săptămânal dacă ai vinete în grădină. Așa previi dăunătorii și fructele deformate
observatornews.ro
Ce se ştie despre cele 3 atacuri americane asupra siturilor nucleare din Iran. Cum ar putea răspunde Teheranul
Playsport.ro
O femeie și fiica ei au strâns 8.000 de sticle, apoi au construit o casă cu 7 camere: „Pentru noi a fost o metodă de supraviețuire”
Evz.ro
Desertul perfect al verii. Chec grecesc cu cireșe
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Ventilația încrucișată nocturnă, varianta rapidă prin care răcoreşti casa fără aerul condiţionat. Ce trebuie să faci exact?
Dailybusiness.ro
E LEGE! Ce trebuie să facă șoferii rămași fără plăcuțe de înmatriculare. Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă obligația
RomaniaTV
Zile libere de care nu ştiai: Cum poţi să iei bani fără să mergi la job două zile. Alte concedii pe care poţi să le ceri oricând
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Adio garanţia de 50 de bani la punctele de reciclare. Românii, campioni în campania SGR
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iunie 2025
21 iunie 2025