Actualitate

Cât te costă să ajungi preot de parohie. Trebuie să scoți din buzunar o sumă uriașă

Publicat: 15 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cât te costă să ajungi preot de parohie. Trebuie să scoți din buzunar o sumă uriașă
Daniel Balaș a fost caterisit deoarece a afectat imaginea BOR

Daniel Balaș, un tânăr devenit celebru pe rețelele sociale, a precizat recent cât te costă să ajungi preot de parohie. Acesta și-a povestit experiența personală, deoarece a fost preot, însă a fost caterisit de Biserica Ortodoxă Română (BOR). În prezent, Daniel Balaș a părăsit România și muncește ca șofer pe TIR în Anglia.

Daniel Balaș, un tânăr acuzat că ar fi afectat ordinea din BOR prin atacuri repetate la adresa conducerii acesteia, a fost caterisit. Acest lucru se pare că nu l-a descurajat, astfel că Daniel, care se bucură de un număr mare de urmăritori pe rețelele sociale, a continuat să facă dezvăluiri despre situația din BOR.

Cât te costă să ajungi preot de parohie

Recent, tânărul a spus că s-a văzut nevoit să plătească 70.000 de euro pentru a putea să devină preot. Ba chiar, Daniel Balaș a explicat și cum a ajuns la această sumă.

„Plăteam 900 de lei pe lună mâncarea, dar nu o puteam numi mâncare, era ceva de nedescris. Pateuri expirate, gândaci în mâncare, păr, crunt. Ne-au mai costat cadourile «sfințiților profesori». Foarte mulți dintre preoții profesori te așteaptă la examen cu cartea lor pe care trebuie să o cumperi. Le cumperi cărțile «sfinților părinți», care sunt plagiate, au dosare penale peste dosare penale. Ei sunt niște plagiatori ieftini și vin la noi și ne vând gogoși și ne bagă cărțile pe care ei nici măcar nu le-au citit, dacă vrem să trecem examenul.

Când ești la parohie, încep taxele să vină. Pentru lumânări, cruciulițe, pentru Sfântul Seminar… Și de aici încep preoții și trag pe voi. Contribuții, taxe, impozite, ajutoare, icoane pictate, Bobotează, Crăciun. Sunt disperați, pentru că din salariul lor ei plătesc și taxe la stat, și impozite, și lumânărar, clopotar, dascăl, de toate”, a dezvăluit fostul preot.

70.000 de euro nu mai sunt bani în ziua de azi și am tot viitorul înainte să îi fac și să le mai pun trei zerouri în spate. Dar niciodată nu voi mai avea timpul pe care l-am avut acolo. Niciodată nu mă voi mai întâlni cu perioada în care ai mei colegi din generală mergeau și se distrau, se relaxau, iar eu trebuia să stau la seminar închis, să cânt la slujbe, pentru că așa trebuia. Pentru că acolo doar trebuie și nu se poate face nimic. Dar nu regret nici lucrurile acestea, pentru că m-au făcut omul care sunt azi. Dacă nu treceam prin sistem poate că tânjeam toată viața”, a spus cu regret Daniel Balaș.

Preoția i-a lăsat un gust amar

Fostul preot Daniel Balaș este, în prezent, şofer pe TIR în Anglia, după ce a părăsit parohia din localitatea constănţeană Ivrinezu Mic și a fost caterisit de BOR. Problemele lui au apărut la începutul lui 2022, când a fost reclamat că pildele şi sfaturile lui sunt prea libertine. Inițial, Daniel Balaş a fost suspendat de la slujire, astfel că a decis să-şi dea demisia. Biresica Ortodoxă Română a demarat o anchetă internă, care s-a finalizat cu caterisirea preotului.

Decizia de caterisire a fost emisă în luna mai a anului 2022. În prezent, Daniel Balaş susţine că ţelul suprem al fiecărui om ar trebui să fie propria-i fericire. Şi asta pentru că atunci când omul este fericit, este capabil să aducă fericire şi în sufletele celor din jur. Totodată, fostul preot nu încurajează mersul la biserică, nici postul, nici spovedania și nici canoanele. Tânărul nu este de acord nici cu abstinenţa de la relaţiile sexuale înainte de căsătorie și nici cu viaţa dusă în lipsuri, aspecte pe care le încurajează restul preoţilor.

Adauga un comentariu