Stiri si curiozitati

Cât trăiește o barză? Află totul despre această păsare impresionantă

Publicat: 20 mai 2022
o barză în apă
Barza este carnivoră, ceea ce înseamnă că mănâncă insecte, pești, amfibieni, reptile, mamifere și păsări mici.

Ești curios să afli cât trăiește o barză sau ce mănâncă această pasăre? Află, în acest articol, totul despre încântătoarele berzi albe.

Barza este o pasăre mare, care face parte din familia Ciconiidae. Are picioare lungi, cioc roșu-maroniu, penaj alb, cu aripile parțial negre și măsoară, în medie, 100–115 cm de la vârful ciocului până la capătul cozii, cu o anvergură a aripilor de 155–215 cm. Barza trăiește în Europa, în Africa de nord-vest, Asia de sud-vest (estul și sudul Kazahstanului) și în sudul Africii. Este o pasăre migratoare, căreia îi place să se aventureze pe distanțe mari: iarna și-o petrece în Africa, din Africa sub-sahariană tropicală până în Africa de Sud sau pe subcontinentul indian.

Barza albă a fost evaluată ca fiind în grupa de îngrijorare minimă de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN).

o barză în zbor
Barza este o pasăre mare, care face parte din familia Ciconiidae.

Cât trăiește o barză?

O barză trăiește, în medie, între 25 și 30 de ani în sălbăticie și între 30 și 35 de ani în captivitate. Fiind o pasăre semiacvatică, barza trăiește în apropierea apelor, în locuri mlăștinoase, pe câmpii umede și mai puțin în păduri. Familia din care face parte, Ciconiidae, cuprinde 20 de specii, care trăiesc în ținuturile joase calde și temperate ale globului pământesc, dar pot fi întâlnite și în zonele de deal. În România și Republica Moldova se găsesc doar două specii, și anume: Ciconia ciconia, barza albă, și Ciconia nigra, barza neagră. Ambele specii sunt migratoare.

Mersul acestor păsări este demn, iar zborul este lent, hotărât și cu gâtul întins. Mai mult decât atât, berzele sunt păsări mute, dar obișnuiesc să clămpănească din mandibule, producând diferite zgomote.

Atunci când ies din ou, puii de barză sunt parțial coperiți cu puf scurt, rar și albicios. În decurs de o săptămână, puful este înlocuit cu un strat mai dens de puf alb, lânos. După trei săptămâni, puiul dobândește pene scapulare și de zbor negre. La eclozare, puii au picioare roz, însă, pe măsură ce cresc, se transformă în gri-negru. În momentul în care învață să zboare, penajul puilor devine asemănător cu cel al adultului, iar ciocul se transformă în roșu-maroniu deschis, chiar portocaliu.

berze în cuib
O barză trăiește, în medie, între 25 și 30 de ani în sălbăticie și între 30 și 35 de ani în captivitate.

Ce mănâncă barza?

Barza este carnivoră, ceea ce înseamnă că mănâncă insecte, pești, amfibieni, reptile, mamifere și păsări mici. Hrana și-o ia de la sol, din vegetația joasă, dar îi place să se aventureze și în ape puțin adânci. Este o pasăre monogamă, însă nu se împerechează pe viață. Își construiește, împreună cu perechea sa, cuiburi mari, care pot fi folosite ani de-a rândul.

Femelele depun, de obicei, patru ouă în fiecare an, care eclozează asincron la 33-34 de zile după ouat. Părinții clocesc ouăle pe rând și la fel își hrănesc și puii. Puii părăsesc cuibul la 58-64 zile după eclozare și continuă să fie hrăniți de părinți încă 7-20 de zile.

o barză cu hrana în cioc
Barza este carnivoră, ceea ce înseamnă că mănâncă insecte, pești, amfibieni, reptile, mamifere și păsări mici.

Știați că…?

Cea mai mică barză este Hammerkop (ciocanul) la 56 de centimetri lungime, cu o greutate de 470 grame. De asemenea, cea mai mare specie de barză este barza Marabou, cu o înălțime de 152 centimetri și o greutate de 9 kilograme.

În funcție de specie, cuiburile pot fi găsite în copaci, pe clădiri, printre stânci sau pe sol.

Cuiburile lor sunt reprezentate de platforme mari de crenguțe, care sunt construite pe copaci, terasamente de stânci, acoperișuri și coșuri de fum. Siturile de cuiburi sunt adesea colonii, cu câteva perechi cuibărând cu legături strânse între ele.




Adauga un comentariu