Economic Local

Cât va costa carnea de porc de Crăciun? Marile lanțuri de magazine se pregătesc să o aducă din Spania, fermierii se plâng că vând cu un preț prea mic

Publicat: 24 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cât va costa carnea de porc de Crăciun Marile lanțuri de magazine se pregătesc să o aducă din Spania fermierii se plâng că vând cu un preț prea mic

Pesta porcină a provocat schimbări majore pe piață. Crescătorii din Iași se tem că vor rămâne cu porcii nevânduți din cauza importului masiv de carne din Spania. Specialiștii din domeniu spun că oferta de pe piață dictează prețul, de aceea, și de Crăciun vom mânca porc adus din alte țări. „Prețul cărnii de porc depinde de oferta de pe piață”, susțin specialiștii

Efectele pestei porcine se vor simți anul acesta și în rândurile crescătorilor din județ. Ieșenii vor fi nevoiți să plătească un preț mai mare ca anul trecut pentru porcul din gospodăriile fermierilor, dacă vor tradiționala masă de Crăciun, sau să cumpere carne de porc adusă din Spania. Dar nici aceasta nu este foarte ieftină, pentru că prețul a mai crescut puțin față de anul trecut. Toate acestea au creat panică printre fermierii din Iași care se tem că vor rămâne cu porcii nevânduți.

Porcii din gospodăriile ieșenilor, mai scumpi anul acesta

Unul dintre crescătorii cu tradiție, care anual a vândut în preajma Crăciunului între 30 și 40 de porci, este Mihai Florea. Ieșeanul spune că anul acesta va fi unul greu pentru el, din cauza restricțiilor privind pesta porcină. „Noi creștem mai puțini porci anul acesta, pentru că nu vrem să riscăm să rămânem cu ei. Nu o să vindem cu mai puțin de 11-12 lei kilogramul în viu. Nu ne permitem să dăm cu mai puțin, pentru că am cheltuit prea mult cu porcii. Clienții să meargă la supermarket dacă nu le convine. Oricum, acum ne-au dat în cap cu pesta porcină și nu știu când o să ne revenim”, spune ieșeanul care susține că deja are câțiva clienți. „Au rezervat câțiva porci de vreo două luni. Doi, trei. Puțini. Dar sunt buni și ăia. Sunt clienți cu tradiție, care respectă tradiția de Crăciun”, mai spune fermierul.
Reprezentanții Asociației Crescătorilor de Animale din zona Focuri spun că prețurile vor exploda de Crăciun. „Nu sunt porci. De asta se vând așa scump. Așa e piața. Producție mică, preț mare”, spune Constantin Panțîru, reprezentant al Asociației din comuna Focuri.

Porc de Spania sau Germania, în galantarele din Iași

Specialiștii din domeniu susțin că prețul de anul acesta al cărnii de porc va fi dictat de cea mai bună ofertă. Astfel, în marile lanțuri de supermarketuri vor fi carcase cu carne de porc adusă din Spania, dacă prețul este unul bun. „Prețul cărnii de porc depinde de oferta de pe piață. De exemplu, din Germania și Spania, prețul cărnii de la poarta abatorului pleacă de la 10,2 lei la 10, 4 lei. De la noi din țară, prețul cărnii de porc din abator e între 10,5 și 10,7 lei. Bineînțeles că marile lanțuri de magazine vor alege cel mai mic preț pentru carnea de porc, cel mai probabil carnea din Spania. Carnea de porc din curtea fermierului se vinde cu 7,2-7,4 lei și estimăm și prevedem o creștere de 7-8 la sută până în decembrie. Fermierii nu vor putea vinde dacă nu oferă un preț corect”, susține Mary Pană, Președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP).

China, cel mai bun client al producătorilor europeni

Chiar dacă mare parte din producția de carne de porc din Europa ajunge în România, există și state care plătesc mai bine pentru un kilogram de carne de porc și monopolizează această piață. „Să știți că marile state producătoare de carne de porc preferă să vândă către China pentru că primesc 4,2 euro pe kilogramul de porc în viu. China înghite jumătate din producția de porc din Europa. Pesta porcină a făcut ravagii în Asia și pentru că nu există restricții privind transportul de carne de porc, cumpără din Europa”, mai spune Mary Pană.
Pesta porcină a apărut pentru prima dată la Iași în comuna Golăești, în luna iulie, la porcii mistreți găsiți morți într-o gospodărie. În urmă cu aproape două luni, prezența virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmată în cazul a doi porci domestici dintr-o gospodărie din satul Butea, comuna Butea. Încă de atunci au fost luate toate măsurile necesare stopării răspândirii virusului.

Adauga un comentariu