Culinar

Câte calorii are un pepene roșu? Dilemă: îngraşă sau nu harbuzul

Publicat: 09 sept. 2021
O felie de pepene rosu, care are in jur de 70 calorii
Pepenele roșu este excelent atât ca desert, cât și ca murătură

Pepenele roşu, căruia i se mai spune harbuz în Moldova şi lubeniţă în Banat, este vedeta verii, fără nici o îndoială. Suculent, cu gust dulce, el te răcoreşte în zilele toride, mai ales dacă e pus în prealabil în congelator. Într-atât este de bun şi, poate, săţios, încât ai mânca numai harbuz. Dar oare te îngraşă? Află de aici câte calorii are un pepene roșu.

În pieţe şi supermarketuri sunt multe soiuri de harbuz. Unii pepeni nu prea au seminţe, alţii nu au deloc; unii au pulpă roşie, alţii o au rozalie. Aşadar, se vând produse hibride din ce în ce mai mult. Cel pe care îl ştim cu toţii are mulţi sâmburi şi o pulpă roşie şi pufoasă ori făinoasă. Renumit este pepenele de Dabuleni. Din păcate, mulţi comercianţi spun că ei vând pepeni de Dăbuleni, dar, de fapt, nu este adevărat. Indiferent de aceste lucruri, înainte de a consuma acest fruct aşa de mult, afla câte calorii are un pepene roşu.

Câte calorii are un pepene roșu?

Probabil vei spune că are foarte puţine, întrucât în proporţie de 95-96% el conţine apă. E adevărat că are foarte multă în compoziţie. În acelaşi timp însă trebuie să te gândeşti de ce nu prea ţi se face foame după ce ai mâncat două felii de harbuz. Într-adevăr, este voluminos şi îţi umple stomacul. Oare să fie acesta răspunsul? Da şi nu. Într-adevăr, este voluminos. În acelaşi timp însă falsa saţietate e dată de cantitatea de zaharuri. Cu alte cuvinte, rişti să consumi mult dulce, iar apoi să fii nevoie să apelezi la un regim de slăbit.
În jur de 150 de grame de lubeniță are cam 50 de calorii. Nu este mult într-adevăr, dar cine oare consumă doar 150 gr la o gustare? Nimeni! Întotdeauna tentaţia este foarte mare să mănânci harbuz.
În concluzie, pepenele roşu poate să nu te îngraşe, dacă îl consumi cu moderaţie, adică o felie la o gustare. Nu înlocui vreo masă principală cu harbuz, pentru că atunci te expui unei cantităţi mari de zahăr.

Pepene roşu – Beneficii pentru sănătate

Iată de ce banalul harbuz este recomandat pentru a fi consumat:

  • bogat în citrulină. E un aminoacid cu rol final de a eliminare a amoniacului din organism. Tot citrulina e utilizată de celulele vaselor de sânge, pentru a face oxid nitric. Acesta are rolul de a scdea tensiunea arterială şi de a preveni disfuncţia erectilă;
  • arginina, obţinută în urmă un proces de transformare a citrulinei, îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină la pacienţii obezi ce suferă de diabet de tip 2 şi rezistenţa la insulină;
  • sursă bună de vitamine (A, C);
  • neutralizează acţiunea radicalilor liberi. Aceştia se fac „vinovaţi” de lipirea colesterolului de pereţii vaselor de sânge, situaţie ce, din păcate, duce la accident vascular cerebral sau la infarct;
  • conform specialiştilor, o felie de harbuz asigură: 11% din doza zilnică necesară de vitamina A şi 24% din doză recomandată de vitamina C;
  • sursă excelentă de licopen carotenoid. Acesta are rolul de a proteja ADN-ul din celulele albe din sânge.

3 reţete cu pepene roşu

Încearcă-le chiar acum! Sunt foarte gustoase.

Salată de pepene cu brânză feta

Ingredientele necesare sunt: 550 g pepene roşu (tăiat în bucăţele), 250 g brânza feta, 1 lingura oţet de vin roşu, 4 roşii mărunţite, 3 linguri mentă tăiată mărunt, 2 linguri ulei de măsline, 1 vârf de linguriţă fulgi de chili.
Mai întâi prepari dressingul din: oţet, ulei, mentă şi fulgi chili. Pune apoi pepenele într-un bol mare şi toarnă dressingul peste el. După 5 minute adaugă şi brânza feta.

Limonadă cu pepene

Ai nevoie de: câteva felii de pepene (date prin storcător), 4 căni apă minerală sau apă plată, 1 cană zahăr, 1 cană de suc de lămâie, mentă proaspătă.
Mod de preparare: Amestecă toate ingredientele într-un shaker.

Harbuz murat

Ingredientele necesare sunt: 2 căni de pepene, 2 linguri suc de lămâie proaspăt stors, 1 ½ căni de oţet de mere bio, ½ linguriță cimbru proaspăt, ½ cană zahăr tos.
Mod de preparare: Pune oţetul, cimbrul, sucul de lămâie şi zahărul într-un ibric, la foc moderat. În paralel, pune harbuzul în borcan mai mare. În momentul în care mixul din ibric începe să fiarbă, toarnă-l peste harbuzul din borcan. Înfiletează capacul şi agită recipientul, pentru ca tot harbuzul să fie acoperit de lichid. După ce se răceşte, mută borcanul în frigider.

Adauga un comentariu