Prima pagină » Informații utile » Câți ani avea Nicolae Ceaușescu când a murit? Iată care era boala ținută secret a ultimului dictator al României

Câți ani avea Nicolae Ceaușescu când a murit? Iată care era boala ținută secret a ultimului dictator al României

28 nov. 2024, 15:10,
Redacția BZI în Informații utile

Liderul regimului comunist din România, a rămas o figură controversată în istoria țării, de aceea, mulți români încă se întreabă câți ani avea Nicolae Ceaușescu când a murit.  După decenii de conducere autoritară, el a fost executat în 1989, la scurt timp după căderea regimului său.

Nicolae Ceaușescu suferea de mai multe boli grave, spun medici români dar și surse din cadrul CIA. Dacă una dintre afecțiuni ajunsese cunoscută prin intermediul CIA, cealaltă rămâne și astăzi un mister. Se presupune că Ceaușescu nu ar mai fi supraviețuit mult după 1989.

Câți ani avea Nicolae Ceaușescu când a murit?

Un detaliu aparent simplu, dar cu o semnificație profundă, este vârsta lui Nicolae Ceaușescu la momentul morții sale. Cum se știe, Ceaușescu s-a născut pe 26 ianuarie 1918, iar executarea sa a avut loc pe 25 decembrie 1989. Aceasta înseamnă că Ceaușescu avea 71 de ani la momentul morții sale.

Această vârstă ar putea părea relativ tânără pentru un lider care a condus România timp de aproape 25 de ani, dar circumstanțele tragice și bruscitatea în care s-a produs moartea sa conferă acestei date o încărcătură simbolică puternică.

La vârsta de 71 de ani, Ceaușescu a fost martorul unui colaps rapid și neașteptat al regimului său, iar execuția sa a reprezentat un sfârșit brutal al unei perioade de dictatură care a marcat o întreagă generație de români.

Moartea lui Nicolae Ceaușescu a fost un moment de cotitură pentru România. După execuția sa, țara a intrat într-o perioadă de tranziție marcată de instabilitate politică și economică. Revoluția din 1989 nu a dus imediat la un regim democratic stabil, dar a deschis calea pentru schimbări fundamentale în structura politică și socială a României.

Nicolae Ceaușescu a murit pe 25 decembrie 1989 în fața plutonului de execuție. Surse occidentale dau de înțeles că. oricum, ultimul dictator al României nu ar mai fi avut multe zile de trăit.

Acesta suferea de mai multe afecțiuni, dintre care două mai importante, și care i-ar fi pus viața în pericol. Există și o boală ținută la secret, despre care nici astăzi nu se știe cu exactitate.

Ceaușescu aproape de moarte, Elena îi refuza tratamentul

Una dintre bolile cunoscute ale lui Nicolae Ceaușescu a fost diabetul zaharat. Fostul lider comunist s-a îmbolnăvit prin 1977. Deși era o boală serioasă și se preta tratamentul insulinic, mulți ani, Ceaușescu a refuzat.

Evident, la sfaturile Elenei Ceaușescu care se temea ca soțul să nu devină dependent. Îl dădea exemplu pe Andrușă Ceaușescu, fratele dictatorului, care făcea de ani buni insulină. Exista se pare o predispoziție în familie, activată de stilul de viață a lui Ceaușescu, în principal de sedentarism.

În lipsa insulinei, Ceaușescu ținea diabetul sub control cu ceaiuri din plante, medicamente și un regim alimentar. Consuma carne doar sâmbăta și duminica iar în restul săptămânii, la micul dejun de exemplu, ouă fierte, brânză și fără cafele. Meniul era completat cu ciorbe din verdețuri. Singurele dulciuri era îndulcite cu sirop de arțar.

Boala care se presupune că-i scurta tot mai mult zilele lui Ceaușescu a fost însă cancerul de prostată. În anul 1985, președintele american Ronald Reagan, era informat printr-un raport al colonelului CIA, George Kolt, că Nicolae Ceaușescu trebuia să fie operat de cancer de prostată.

De altfel și publicații americane precum Washington Post estimau că Ceaușescu nu mai avea mult de trăit, cel mult până în vara lui 1986. În orice caz, starea de sănătate a dictatorului român, interesa la nivel internațional. Mai ales că se preconizau consecințe sociale și politice.

Așadar, acum știi câți ani avea Nicolae Ceaușescu când a murit și că moarte lui și a Elenei Ceaușescu a marcat sfârșitul regimului comunist din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`