Cauzele scaunelor deschise la culoare

Cauzele scaunelor deschise la culoare

03 iun. 2021, 19:43
BZI.ro, în Sanatate

Multe lucruri pot schimba culoarea scaunelor, inclusiv vitaminele, infecțiile și anumite alimente. Unele probleme medicale de bază, cum ar fi vezica biliară și afecțiunile hepatice, pot schimba, de asemenea, culoarea scaunului. Scaunul deschis la culoare, mai ales dacă este de culoare albă sau argilosă, poate indica o problemă gravă de sănătate.

Când adulții au un scaun palid, fără alte simptome, trebuie să aștepte și să vada dacă scaunul revine la normal. Când copiii și bebelușii au scaun foarte palid sau alb, un medic ar trebui să-i vadă cât mai curând posibil.

Bila din ficat creează nuanța tipică maro a unei mișcări intestinale sănătoase. Când scaunul este foarte deschis, înseamnă adesea că nu ajunge suficientă bilă la scaun.

Problemele cu vezica biliară, pancreasul sau ficatul sunt motive pentru care scaunul poate să nu conțină suficientă bilă. Persoanele care au scaune palide în mod constant ar putea dori să discute cu un medic despre afecțiunile care se refera la aceste organe.

Cauzele scaunelor deschise la culoare

1. Alimentatia

Unele alimente pot deschide culoarea scaunului, în special alimentele grase sau cele care conțin coloranți alimentari. Vitaminele care includ fierul pot transforma culoarea scaunului în maro închis. Dacă sunt albe sau argiloase, ar putea însemna că o persoană are o afecțiune medicală de bază.

2. Giardiaza

Giardiaza este o infecție care poate transforma scaunul în galben strălucitor. Giardia lamblia, cel mai frecvent parazit intestinal din lume, provoacă infecția. O persoană poate contracta acest parazit consumând apă contaminată sau fiind în contact strâns cu cineva care are infecția. Cele mai frecvente simptome ale giardiozei includ dureri de stomac, cefalee, stomac umflat, vărsături și febră. Un medic poate scrie o rețetă pentru un medicament care ucide parazitul. Cu tratamentul, majoritatea oamenilor se simt mai bine în câteva zile.

3. Medicamente

Anumite medicamente pot deteriora ficatul, mai ales atunci când o persoană ia mai multe decât doza recomandată. Remediile fără prescripție medicală, de exemplu, ibuprofenul și acetaminofenul, pot dăuna ficatului. O persoană care observă un scaun palid după ce a luat un medicament nou sau după ce a luat medicamente anti-durere pentru o lungă perioadă de timp sau mai mult decât doza corectă poate avea leziuni hepatice legate de medicamente.

4. Boala vezicii biliare

Vezica biliară deține bila și este situată în partea dreaptă sus a stomacului, lângă ficat. În timpul digestiei, vezica biliară eliberează bilă în intestine prin conducta biliară. Bolile vezicii biliare pot schimba culoarea scaunului.

5. Probleme hepatice

Problemele cu ficatul sau căile biliare pot face scaunul deschis la culoare. Există multe tipuri de boli hepatice, inclusiv:

boli infecțioase, cum ar fi hepatita A, B și C.
afectarea ficatului din cauza consumului de alcool
boli ale ficatului gras, cele mai frecvente la cei cu obezitate sau care au o dietă bogată în grăsimi
boli autoimune, care apar atunci când organismul atacă celulele ficatului
eșecul altor organe
cancer de ficat
chisturi hepatice
Boala Wilson, o afecțiune genetică în care corpul reține prea mult cupru

6. Probleme de pancreas

Bolile pancreasului pot face dificilă pentru acest organ secretarea de sucuri pancreatice în sistemul digestiv. Acest lucru face ca mâncarea sa se miște prea repede prin intestin, provocând un scaun palid și cu aspect gras. Unele afecțiuni pot provoca pancreatită, care este umflarea și inflamația pancreasului. Acestea includ:

infecții
calculi biliari
consum excesiv de alcool
o dietă bogată în grăsimi
cancer pancreatic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *