Un ieșean a contestat în instanță amenda pe care a primit-o din partea unui agent de Poliție. Judecătorii au respins acțiunea formulată de Petru Muraru. Ieșeanul susține că a fost sancționat pe nedrept, deoarece i s-a cerut o declarație pe propria răspundere chiar în fața porții casei sale
Caz halucinant, petrecut în județul Iași! Un bărbat a fost sancționat de oamenii legii pe motiv că nu avea declarația pe propria răspundere în fața propriei case. Ieșeanul spune că nu putea să-și emită singur un document, având în vedere că lucrează în propria gospodărie.
Astfe, bărbatul a contestat în instanță amenda pe care a primit-o din partea agenților. Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au respins apelul formulat de Petru Muraru.
„Instanța respinge apelul declarat de Petru Muraru împotriva sentinței civile emisă pe 2 iunie 2021 de Judecătoria Iași, sentință pe care o păstrează. Definitivă”, au precizat magistrații ieșeni.
Ieșeanul Petru Muraru a dat în judecată Inspectoratul de Poliție Județean
Procesul dintre Petru Muraru și Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Iași a început pe data de 23 decembrie 2020. Prin plângerea înregistrată pe rolul Judecătoriei Iași a solicitat în contradictoriu cu IPJ Iași anularea procesului-verbal întocmit pe data de 23 martie 2020. Totuși, Judecătoria Iași a decis că plângerea a fost tardiv formulată.
Împotriva acelei sentințe, apelantul a formulat apel, susținând că afișarea de la domiciliu este viciată. De cealaltă parte, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Iași nu au formulat o întâmpinare.
Amendat pentru că nu avea declarație pe propria răspundere
Magistrații ieșeni au constatat că, prin procesul-verbal încheiat de polițiști pe data de 23 martie 2020, Petru Muraru a fost sancționat.
„Acesta a fost amendat pentru că, pe data de 26 martie 2020, a ieșit din locuința sa, moment în care a fost interpelat de către agentul constatator, care i-a solicitat să prezinte declarația pe proprie răspundere sau adeverința de la locul de muncă. El i-a precizat agentului constatator că nu știe cum i s-ar putea elibera o adeverință, întrucât lucrează în propria gospodărie și că nu cunoaște modul de întocmire a unei declarații pe propria răspundere”, au constatat judecătorii ieșeni.
„Instanța reține că, mai întâi, a fost încercată comunicarea prin poștă a procesului-verbal contestat, de pe data de 23 martie 2020, a fost comunicat petentului pe data de 2 aprilie 2020, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire, aceasta fiind restituită expeditorului. Ulterior, intimatul i-a comunicat petentului procesul-verbal de contravenție prin afișare, comunicarea fiind realizată pe data de 24 iunie 2020.
Prin urmare, momentul de la care începe să curgă termenul procedural de 15 zile este data de 24 iunie 2020, dată la care apelantul trebuia să fi luat la cunoștință de contravenția reținută în sarcina sa, dar aceasta a depus plângerea contravențională la oficiul poștal pe data de 18 decembrie 2020, cu depășirea termenului prevăzut imperativ și absolut de lege, neadministrând nicio probă din care să rezulte că a fost împiedicat printr-o împrejurare mai presus de voința sa de a formula plângerea în termenul prevăzut de lege”, au concluzionat magistrații ieșeni.