Pensionara care a primit o amendă de 10.000 de lei nu trebuie să plătească niciun leu. Judecătorii ieșeni au decis că amenda nu a fost dată pe drept, iar polițiștii locali și-au recunoscut vina. Acum, agenții care au sancționat-o pe bătrână ar putea fi trași la răspundere. Comisiile de disciplină urmează să se pronunțe
O pensionară din Iași care a fost amendată cu 10.000 de lei în pandemie a scăpat de sancțiune.
„Instanța admite plângerea contravențională formulată de petenta Maria Trofin, în contradictoriu cu intimata Poliția Locală Iași. Anulează procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției de pe 7 aprilie 2020 și exonerează petenta de la plata amenzii în cuantum de 10.000 de lei. Ia act de faptul că petenta nu a solicitat cheltuieli de judecată”, au precizat ieri magistrații din cadrul Judecătoriei Iași.
Pensionara a fost amendată și a cerut anularea sancțiunii. Judecătorii i-au dat dreptate, iar, în timpul procesului, chiar și reprezentanții Poliției Locale au cerut anularea sancțiunii. Povestea începe când Maria Trofin a primit o amendă de 10.000 de lei din partea unui agent zelos, pe motiv că încălcase intervalul orar în care putea ieși din casă, în perioada stării de urgență. Contactat de reporterii BZI, șeful Poliției locale a spus că s-ar putea lua măsuri împotriva polițiștilor care au sancționat-o pe bătrână.
„Strict din punct de vedere legal, nu se poate face o evaluare din care să rezulte un abuz. Însă, din punct de vedere al tacticii și al principiilor de aplicare a sancțiunilor, da, pentru că trebuie să ții cont de gravitatea unei fapte, de persoana făptuitorului, dacă era în vârstă etc. Comisiile de disciplină urmează să decidă în această privință. Agentul constatator hotărăște în funcție de situația la fața locului. Doar că toți agenții au beneficiat de programe de pregătire profesională, unde se învață modul de aplicare a sancțiunilor. Trebuie respectate niște principii. Se poate aplica și un avertisment în anumite situații, în funcție de circumstanțe. Un agent trebuie să acționeze nu doar în litera legii, ci și în spiritul ei”, a declarat ieri Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale Iași.
Cum a fost sancționată pensionara în vârstă de 86 de ani
Maria Trofin, o bătrână în vârstă de 86 de ani, din Iași, a fost amendată cu 10.000 de lei pentru că nu a respectat intervalul orar prevăzut în Ordonanța Militară nr. 4 din 2020. Pe 7 aprilie 2020, Maria Trofin a fost sancționată de către polițiștii locali pentru că a ieșit la cumpărături cu jumătate de oră mai devreme decât prevedea Ordonanța Militară.
„Locuiesc singură, soțul meu fiind decedat de mulți ani. Eu știam că trebuie să ies după ora 11:00. Sunt bătrână și merg mai greu. Ceasul meu arăta că mai sunt câteva minute când am ieșit din casă. Am mers la piață să-mi cumpăr ceva de mâncare și să-mi iau, pe urmă, niște medicamente. Până la ora 13:00, trebuia să fiu înapoi. Stau destul de departe de piață și trebuia să ajung și la farmacie, pentru a-mi lua medicamentele. Aveam mască de protecție, aveam mănuși, aveam și declarație pe propria răspundere. Însă domnul polițist nici nu a vrut să audă! M-am rugat de el să mă înțeleagă. M-am umilit în fața lui, dar… degeaba! Mi-a spus că mă amendează pentru că am încălcat legea. Nu am vrut să semnez procesul-verbal și, atunci, a spus că îmi arată el mie ce poate face!”, a povestit Maria Trofin.
Totuși, bătrâna din Iași putea primi doar un avertisment din partea agentului constatator, dată fiind vârsta ei înaintată și luând în calcul și dificultățile de deplasare. Dar agentul respectiv a preferat să îi dea sărmanei pensionare o amendă de 5 ori mai mare decât minimul legal, fără să aibă vreo altă justificare decât că ordonanța amintită îi permitea acest lucru.
A crezut că amenda este mult mai mică
Inițial, femeia a crezut că a fost amendată cu 100 de lei. Dar, după câteva zile, rudele bătrânei au văzut procesul-verbal și au constatat că femeia primise o sancțiune de 10.000 de lei. Bătrâna din Iași a precizat că nu a mai fost amendată vreodată, dar și că nu-și permite să plătească acea sumă.
„Nu am vrut să încalc legea. N-am luat o amendă în viața mea! M-au nenorocit! De unde să scot o sută de milioane acum?! Eu am o pensie de aproape 800 de lei!”, a spus atunci Maria Trofin, cu lacrimi în ochi.
Mai apoi, rudele femeii au contactat un avocat și au contestat la Judecătoria Iași procesul-verbal. Cei de la Poliția Locală au susținut că vor și ei anularea procesului-verbal.
„Având în vedere că, recent, Curtea Constituțională a României a admis excepția de neconstituționalitate în cazul regimului stării de urgență, solicităm admiterea plângerii formulate în această cauză și anularea procesului-verbal contestat”, au afirmat cei de la Poliția Locală într-o adresă trimisă la instanță.