Titlurile zilei

Polițiștii locali care și-au bătut joc de o bătrânică și au amendat-o cu 10.000 de lei în starea de urgență își văd liniștiți de treabă. Nici șefii nu le pot cere socoteală

Publicat: 19 dec. 2020
Polițiștii locali din Iași au amendat o pensionară în vârstă de 86 de ani cu 10.000 de lei
Polițiști locali din Iași

Pensionara care a primit o amendă de 10.000 de lei nu trebuie să plătească niciun leu. Judecătorii ieșeni au decis că amenda nu a fost dată pe drept, iar polițiștii locali și-au recunoscut vina. Acum, agenții care au sancționat-o pe bătrână ar putea fi trași la răspundere. Comisiile de disciplină urmează să se pronunțe

O pensionară din Iași care a fost amendată cu 10.000 de lei în pandemie a scăpat de sancțiune.

„Instanța admite plângerea contravențională formulată de petenta Maria Trofin, în contradictoriu cu intimata Poliția Locală Iași. Anulează procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției de pe 7 aprilie 2020 și exonerează petenta de la plata amenzii în cuantum de 10.000 de lei. Ia act de faptul că petenta nu a solicitat cheltuieli de judecată”, au precizat ieri magistrații din cadrul Judecătoriei Iași.

Pensionara a fost amendată și a cerut anularea sancțiunii. Judecătorii i-au dat dreptate, iar, în timpul procesului, chiar și reprezentanții Poliției Locale au cerut anularea sancțiunii. Povestea începe când Maria Trofin a primit o amendă de 10.000 de lei din partea unui agent zelos, pe motiv că încălcase intervalul orar în care putea ieși din casă, în perioada stării de urgență. Contactat de reporterii BZI, șeful Poliției locale a spus că s-ar putea lua măsuri împotriva polițiștilor care au sancționat-o pe bătrână.

„Strict din punct de vedere legal, nu se poate face o evaluare din care să rezulte un abuz. Însă, din punct de vedere al tacticii și al principiilor de aplicare a sancțiunilor, da, pentru că trebuie să ții cont de gravitatea unei fapte, de persoana făptuitorului, dacă era în vârstă etc. Comisiile de disciplină urmează să decidă în această privință. Agentul constatator hotărăște în funcție de situația la fața locului. Doar că toți agenții au beneficiat de programe de pregătire profesională, unde se învață modul de aplicare a sancțiunilor. Trebuie respectate niște principii. Se poate aplica și un avertisment în anumite situații, în funcție de circumstanțe. Un agent trebuie să acționeze nu doar în litera legii, ci și în spiritul ei”, a declarat ieri Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale Iași.

Cum a fost sancționată pensionara în vârstă de 86 de ani

Maria Trofin, o bătrână în vârstă de 86 de ani, din Iași, a fost amendată cu 10.000 de lei pentru că nu a respectat intervalul orar prevăzut în Ordonanța Militară nr. 4 din 2020. Pe 7 aprilie 2020, Maria Trofin a fost sancționată de către polițiștii locali pentru că a ieșit la cumpărături cu jumătate de oră mai devreme decât prevedea Ordonanța Militară.

„Locuiesc singură, soțul meu fiind decedat de mulți ani. Eu știam că trebuie să ies după ora 11:00. Sunt bătrână și merg mai greu. Ceasul meu arăta că mai sunt câteva minute când am ieșit din casă. Am mers la piață să-mi cumpăr ceva de mâncare și să-mi iau, pe urmă, niște medicamente. Până la ora 13:00, trebuia să fiu înapoi. Stau destul de departe de piață și trebuia să ajung și la farmacie, pentru a-mi lua medicamentele. Aveam mască de protecție, aveam mănuși, aveam și declarație pe propria răspundere. Însă domnul polițist nici nu a vrut să audă! M-am rugat de el să mă înțeleagă. M-am umilit în fața lui, dar… degeaba! Mi-a spus că mă amendează pentru că am încălcat legea. Nu am vrut să semnez procesul-verbal și, atunci, a spus că îmi arată el mie ce poate face!”, a povestit Maria Trofin.

Totuși, bătrâna din Iași putea primi doar un avertisment din partea agentului constatator, dată fiind vârsta ei înaintată și luând în calcul și dificultățile de deplasare. Dar agentul respectiv a preferat să îi dea sărmanei pensionare o amendă de 5 ori mai mare decât minimul legal, fără să aibă vreo altă justificare decât că ordonanța amintită îi permitea acest lucru.

A crezut că amenda este mult mai mică

Inițial, femeia a crezut că a fost amendată cu 100 de lei. Dar, după câteva zile, rudele bătrânei au văzut procesul-verbal și au constatat că femeia primise o sancțiune de 10.000 de lei. Bătrâna din Iași a precizat că nu a mai fost amendată vreodată, dar și că nu-și permite să plătească acea sumă.

„Nu am vrut să încalc legea. N-am luat o amendă în viața mea! M-au nenorocit! De unde să scot o sută de milioane acum?! Eu am o pensie de aproape 800 de lei!”, a spus atunci Maria Trofin, cu lacrimi în ochi.

Mai apoi, rudele femeii au contactat un avocat și au contestat la Judecătoria Iași procesul-verbal. Cei de la Poliția Locală au susținut că vor și ei anularea procesului-verbal.

„Având în vedere că, recent, Curtea Constituțională a României a admis excepția de neconstituționalitate în cazul regimului stării de urgență, solicităm admiterea plângerii formulate în această cauză și anularea procesului-verbal contestat”, au afirmat cei de la Poliția Locală într-o adresă trimisă la instanță.

Comentarii
 • Va veni și ziua când vor fi desființați foștii gardieni publici deveniți peste noapte polițiști locali. La început primăria neavând bani cu ce să i plătească, jumătate de salariu au primit bani iar cealaltă jumătate în natură câte 20-30 de cofraje de ouă. Aroganți, ostili și respingători, acestea sunt cele 3 cuvinte care i caracterizează. Culmea, culmelor este că și la Direcția permise și înmatriculări au ținută civilă așa că la întrare te pune la punct unul care nu știi ce este, cine este și ce hram poartă.

 • Iar de gardieni? Mănâncă și ei o pâine. Dacă îi dă afară mor de foame. Nu o să pățească nimic cei care fac abuzuri. Șefii le-au spus să amendeze așa că ciocul mic.

 • A vorbi despre spiritul legii versus un gardian public e ca si cum ai vorbi despre spiritualitate versus un șanț plin cu apa.
  Cine zicea mai sus ca primeau gardienii oua in loc de salarii o fi avand dreptate. Li s-a depus, grasii au devenit obezi.
  Ii vezi gafaind cand ridica mana, ii auzi icnind cand isi sterg siroaiele de transpiratie dupa ce isi iau spaga de la contrabandistii de tigari.
  Ce fericire pe ei ca iluminatul public a trecut pe electricitate ! Asta le era de fapt menirea, sa aprinda / stinga becurile de gaz lampant si sa alunge cainii vagabonzi din parcuri.

 • Domnule Zanfirescu tăiați răul de la rădăcină! Chiar nu mai aveți și nu găsiți alți șefi de servicii? Vinovatul moral și principal este Samoil pentru că l-a INCURAJAT sa facă astfel de idioțenii pe CB, un saf de serviciu cu probleme..! E frumos ca din cauza unor astfel de elemente sa aibă de suferit ca imagine toată instituția, inclusiv dumneavoastră?!!!

 • Poliția localâ ar trebui sâ-l punâ pe respectivul (bombardier ) sâ plâteascâ suma respectivâ cu care a amendat pensionara pentru câ a fâcut abuz de putere fațâ de pensionarâ—-dacâ era vre-un specialist bombardier din diaspora sigur se trezea cu muianu stîlcit—–

 • Mergeți în Piața Nicolina și o sa vedeti acolo cum își fac datoria acești așa ziși polițiști locali niste ciobeni fără pregătire și cu foamea n get cu toate că au salarii destul de mari în raport cu munca prestata ,o sa vedeti la vanzare pe tarabe orice ,slanina,pește ,vin țuică, produse lactate ,găini, preparate din carne ,la moldovenii de peste Prut găsiți inclusiv medicamente,unguiente etc toate fără acte de proveniență, nimeni nu știe de unde provin ,dacă au termen de valabilitate etc DSV doarme și localii sant de blat ca astfel nu se explică când sub ochii tai samsarii încălca legea și tu te faci ca plouă înseamnă că încasezi, în schimb domnii de la locală sant foarte duri când vine vorba despre un producător cu acte în regulă, cu produse din propria gospodărie sau cu cate o babuța amarata care vinde și ea două, trei legătură de patrunjel

 • De ce nu dați și numele agentului??? Cred ca daca era mă-sa și F U T E A și pe ea, gunoi intact ce esti ,daca te vad pe strada te scuip in ochii nemernicule

 • Poate ne explică și noua Don Starica, Primaria ,șeful de la Locală sau cei de la Pol Rutieră de ce străzile din jurul piețelor și așa înguste și impracticabile sânt blocate de brazi oferiți de samsarii care oricum nu aduc nici un venit piețelor sau bugetului local

 • i bag in pizdaaa mamei lor pe gunoaiele locale,scuip pe mortii vostri si sper ca cineva sa isi faca skiuri din crucea mortiilor vostri de gunoaie locale,apropo scuip si pe voi

 • A fost dat la toate tv naționale acel individ de la locală.nu are mama nu are tata.venit de la vaslui.il cunoaste tot iasul.domnule zamfirescu luati masuri cu acest lucrător .dati.l afara.este încurajat de sefii ierarhici.un slinos au vrut oamenii sa.l bată de abuzurile care le comite.site si domnul chiriac de individ.face în dacia si alexandru servici.afara cu el si cu seful lui de servici.de ce sa aibă de suferit toata instituția din cauza acestor inconstienti

 • despre ce bombardier vorbiti?e un buhai cu capalaul mare .domnule zamfirescu afara urgent .sunt la locala oameni de toata isprava.cum sa dai amenda de 10.000 lei unei femei de 83 ani fara suflet fara inima fara cap?asa i s.a zis individului asta la televizor..fara suflet fara inima fara cap.afara cu el.domnule primar sunteti un om responsabil.nu puteti tolera astfel de comportamente.seful lui direct nu stia oare de ce face burtosul ala?urgent masuri.

 • Ai văzut Chiriac ce-ai făcut? Ne-ai făcut de râs instituția și pe cei care sunt onesti și își câștigă munca cinstit! Urgent :demisia de onoare tu și mentorul și asa-zis șeful tău! Rușine!

 • Am lucrat cu CLB in sistem mixt.acum cativa ani în seara de revelion a lovit un caine qe bold.Alexandru cel bun.cățelul a murit si l.a lăsat asa în strada.a iesit lumea de la balcoane.au vrut sa coboare sa.l linseze.era sprijinit atunci de unul harababula.il ajuta il scotea de la multe abuzuri.acum vorbesc băieții de la naționala de la secția 1 ca a venit napoi de la obiective unde l.au ascuns o qerioada de timp.se qlang băieții la sefi ca e bolnav si nu coboară deloc din auto.si aici e qrotejat de unul samuila .domnule zamfirescu strică imaginea instituției.luati masuri cu el si seful lui.

 • Voi de ce credeți că nu a pățit nimic? Dacă o să spună cum a promit dispoziție să amendeze cu suma maximă și de la cine cred că o să fie jale. Toți am fost instruiți de șefi să aplicăm sanctiunea maximă. Să spună sefii instituției, fiecare pe rând, că nu este așa. Și nu e singurul care a dat amenzi de 10000 lei. Mai sunt si alții. Garantat 100%.

 • Mafia sta in institutiile statului! Mai era unu smecher zis Frunza la pol rutierea..lua permise dadeai examen scris si luai 15 din 15 si te dadea afara si zicea nu ti dau permisu ca nu vra muschii mei! Politia locala slugile primareilor..cauta patul care scartie al amantelor!

 • mario r te bagi in seama degeaba.nu are nimeni ciuda pe el cum zici tu de rezist sau altii.el singur si.a facut.o cu manuta lui.nu colegii nu sefii.

 • Lasă că urmează curățenia de primăvară și vor fi dați afară toți cei care au fost cercetați disciplinar și cu calificative slabe la evaluarea anuală. Dacă tot urmează să reducă posturile, vor avea pe cine să dea afară…are pădurea destule uscăciuni….

 • tipic romanesc de obicei pleaca cei care muncesc si raman cei tare in clanta cei care joaca teatru ca muncesc cei care intind mana la sefi cei care nu au mamica si tatic.un sef intinde el mana sa de a noroc cu tine asa spune codul de maniere.

 • va ti culcat scriitorilor bai bzi cred ca voi la orice postare veti barfa ura comentarii ras bulangeala.sunt aticole de doi lei vreti un pont de ce nu se iau bani la covid cand direct e dai papa e schimbi bolnavu si lengerie schimbata

 • Dragi cetateni acesti zis politisti locali au fost angajati pe post de prostalan cu 10 clase sau adusi de pe la cug nicolina etc ca sa poata curvele la costum sa i manipuleze doa nu vreti sa vina la locala doctori sau oameni destepti au venit mirleti fara minte dornici de afirmare la babe sau orbi…

 • Nu e normal sa blamezi o intreaga institutie pentru un element – doua, e adevarat. La fel de adevarat e ca, de fiecare data cand vad politisti locali, stau la 50 de metri de boschetari, de nebuni care urla, de contrabandisti de tigari, dar la juma de metru de o baba care vinde in frig niste leustean, ca nu are loc in piata de bisnitari si basarabeni, stau fata in fata cu o pensionara de 86 de ani, careia ii dau o amenda de 10.000 de lei. Dar ia sa stea ei fata in fata cu un smecher adevarat, sa vada cam cat de repede isi fac operatie estetica! Domnilor, inchideti aceasta institutie, care nu face altceva decat sa pape foarte multi bani din banii contribuabililor ieseni! Sunt salarii imense la acesti… agenti si munca – ioc! Doi se plimba zilnic pe niste cai prin centru, fac poze cu copiii. Asta e meseria lor?!? Pentru asta ridica 6.000 de lei pe luna?!? Nu ca sa prinda hoti, boschetari, nebuni, criminali?!? Bai, baieti, reveniti-va! Unii sunt soferi, altii nu stiu cat fac 2 plus 2. Altii cauta paturi care scartaie! Bai, baieti, reveniti-va! Dom’ primar, nu va bateti joc de iesenii care v-au votat! Nu fac nimic cei mai multi de la Politia Locala! Si iau salarii cu mult mai mari decat oamenii care muncesc! Un profesor nu ridica 6.000 de lei pe luna! Batranii astia amarati de pe langa piete, care isi iau amenzi de la ceafa-lata, nu au pensii de 6.000 de lei! Haideti sa nu ne mai batem joc de banul public! Ori reformati din temelii institutia asta, ori toata lumea acasa! Trebuie sa fii scelerat sa dai o amenda de 10.000 de lei unei femei de 86 de ani. Oricum, intreg nu poti fi, sigur ai fost scapat in cap cand erai mic!

 • desfiintata Politia Locala capusa de muls bani publici degeaba! pe strazi sa patruleze Jandarmeria. pentru asta s-a infiintat Jandarmeria. Politia Locala de cand s-a infiintat are prea multe bube negre, de pe timpul lui Nechita, ba cu amanta lui Nechita, apoi faptul ca iontorc mereu privirea primesc la speculantii de tigari din piata Nicolina si samsarii din piete ce fac comert cu produse fara acte de provenienta. cata dusmanie sa ai pe aacea batrana incat sa-i dai 10.000 lei amenda? ei nu gandesc ca e poate bunica cuiva? daca era bunica lor? tot asa procedau? sa-i dai 10.000 lei amenda? dar cine e ea? Carrefour, Kaufland sau Lidl sa-i dai amenda asa mare?

 • ariciu tu esti pol national.tu ai rezolvat contrabanda cu tigari, tu vrei reformare? crezi ca pentru tine inchiderea scapi de amenda la scara blocului. vrei bani ? muncese ca ei si atat

 • ariciu tu esti pol national.tu ai rezolvat contrabanda cu tigari, tu vrei reformare? crezi ca pentru tine inchiderea scapi de amenda la scara blocului. vrei bani ? muncese ca ei si atat

 • Reformă trebuie urgent.la locală la MAI la jandarmerie.din afara vezi bine cum merg treburile.asa ca sa vedem ce iese.citesti comentariile si te crucesti.adevarul e unul singur.nu se face asa ceva.nu esti cerebral când dai o amenda asa mare unei bătrâne de 86 ani.mario r zice de rezist ca ii e coleg.dar din afara se vede ca mario r e si coleg si frate de sânge cu acel local.l.ai tras vreodată de manecuta mario sa.i atragi atenția?? Ariciu e de la MAI.acolo sigur au oameni cu bune.ca si la locală.asa ca statule fa reformă.degeaba va balacarati.

 • Pentru toate problemele din oras politia locala e vinovata ,poate mai sunt si alti factori a acestor probleme .Nu numai politia locala e vinovata ,acest sistem e vinovat, inclusiv cetatenii.

 • Dacă,, tragi de manecuta ” pe asa un,, coleg,” – te toarnă la șefi!!! Șefii sunt de partea,, colegului”! Și tu vei avea la serviciu o viata de kkt. Nu e vinovat degetul care apasă tragaciul ci capul care gândește crima! Cred k alții sunt vinovați pt ca AU TOLERAT ȘI ÎNCURAJAT oameni și atitudini care au adus numai pete numelui de funcționar public PL!!!

 • 10000 de roni nu exista in nici o tara din Europa amenda de tipul acesta echivalent a 2000 euro. In afara ca toti PORCII DE SEFI GEN LIVIU ZAMFIRESCU,UN MARE BOU SI NESIMTIT in loc sa stea acasa sa lase locul celor care vin din urma ia si PENSIE SI SALAR,ridica 200 de milioane pe luna,e corect? Si sint pe la institutiile CONSILIULUI LOCAL FFF MULȚI POLITISTI CU 2 VENITURI. De de acesti nesimțiți nu se retrag si ia piinea tineretului,e corevt?

Adauga un comentariu