Cazul profesorului Alfred Bulai, acuzat de comportament de abuzator, după ce ar fi cerut unor studente să se dezbrace în fața sa, să le mângâie și chiar să întrețină relații intime cu unele, îi îngrijorează pe psihologii ieșeni. Ioan Gotcă, psiholog la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, precizează faptul că victimele unor astfel de abuzuri pot rămâne cu sechele pe viață.
Iată ce spun psihologii ieșeni despre cazul profesorului abuzator Alfred Bulai
După ce a ieșit la iveală comportamentul de agresor al sociologului și profesorului Alfred Bulai, care a cerut unor studente să se dezbrace în fața sa și chiar a întreținut relații intime cu unele dintre ele, psihologii din Iași trag un semnal de alarmă.
Ioan Gotcă, psiholog la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, pune accent pe faptul că victimele unui abuz pot rămâne cu traume pe viață. Din acest motiv, studentele agresate de către profesorul universitar au ieșit, chiar și după zece ani, cu acuzații.
„Toate persoanele care participă la astfel de situații sunt traumatizate într-o formă mai mare sau mai mică. Cele care au o sensibilitate din punctul acesta de vedere sunt mai vulnerabile. Traumele sunt de proporții, le afectează pe termen lung, toată viața. Sunt însă persoane care au capacitatea de a-și dezvolta o formă de reziliență foarte bună, iar astfel de traume le pot căli în așa fel încât să devină și mai puternice. Spre asta ar trebui să fie orientată toată pregătirea psihologică pe care ar trebui să o primească copilul acasă și în școală”, declară Ioan Gotcă, psiholog la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi.
Ioan Gotcă: „Are o slăbiciune mai mult sau mai puțin justificată”
Alfred Bulai a ocupat, de-a lungul timpului, mai multe funcții, precum cea de prodecan sau de secretar de stat. Psihologul Ioan Gotcă susține faptul că a făcut abuz de putere din cauza poziției pe care o are.
„Victimele rămân traumatizate pe viață, devin blocate în viață, în carieră. Din păcate, aceștia sunt oameni care nu au fost sprijiniți în prima etapă. Explicația comportamentului agresorului este foarte simplă. Autoritatea le dă dreptul să decidă și să abuzeze, având o funcție mare, el poate abuza foarte simplu, pentru că așa este caracterul lui, așa s-a format. Are o slăbiciune mai mult sau mai puțin justificată, oamenii aceștia au avut funcția de conducere și nimeni nu se aștepta la așa ceva. Apar aceste lucruri în presă și tot nu se pot abține pentru că slăbiciunea este slăbiciune”, adaugă Ioan Gotcă, psiholog la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi.
Victimele unui abuz au nevoie de ajutor de specialitate pe o perioadă lungă de timp, pentru a putea trece peste traumele formate.
„Situațiile pot fi identificate, dar de obicei nu sunt luate în serios, când un copil sau un tânăr face o afirmație de genul acesta, i se spune să tacă din gură. Nici familia nu este receptivă, unii nu au timp pentru așa ceva. Chiar eu am întâlnit învățători care nici nu mă așteptam mai târziu să fie în așa fel, dar astfel de cazuri sunt peste tot în lume”, mai spune Ioan Gotcă, psiholog la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi.
cat de vaca poti sa fii ca sa executi ce vrea moshu asta?
Mosu asta este cumva jidan spurcat?
Bulai la bulău.