O tânără din Iași care a vrut să recicleze o sticlă din plastic a avut parte de o experiență neplăcută. A depus o sesizare, iar autoritățile au luat măsuri. Tânăra este cunoscută în mediul online și a explicat într-un filmuleț pe TikTok ce s-a întâmplat
UPDATE: Magazinul Mega Image a trimis un punct de vedere cu privire la situația prezentată.
„Mega Image are, în acest moment, cea mai extinsă rețea de aparate de preluare a ambalajelor din România, deținând peste 20% din numarul total al acestora. Este important de observat că numarul de aparate este limitat și infrastructura magazinelor noastre nu poate compensa lipsa acestora la alți comercianți.
Din cauza volumului uriaș de ambalaje preluat, este inevitabil ca anumite aparate să se defecteze. De asemenea, spațiul de depozitare aferent ambalajelor cu garanție se umple frecvent până la maxim din cauza ritmului de ridicare a ambalajelor de către administratorul sistemului, ceea ce duce la imposibilitatea magazinului de a colecta noi ambalaje până la ridicarea stocurilor.
Conform legislatiei în vigoare, Mega Image, la fel ca orice alt comerciant din România, are posibilitatea de a colecta ambalajele fie automat, prin intermediul echipamentelor din magazinele noastre, fie manual. Fiecare magazin trebuie să declare administratorului de sistem metoda de colectare utilizată. Ambele opțiuni simultan nu sunt disponibile.
Odată ce un magazin a optat pentru colectarea automată, acesta nu mai poate colecta manual. În plus, procesul manual de colectare nu poate asigura verificarea corectă a ambalajelor”, transmit reprezentanții magazinului Mega Image.
O tânără din Iași, care a cerut 50 de bani pentru sticla din plastic pe care a vrut să o recicleze la magazinul Mega Image, de pe bulevardul Ștefan cel Mare, a povestit ce s-a întâmplat într-un filmuleț postat pe TikTok. Tânăra este cunoscută în mediul online pentru că testează diverse preparate din restaurantele din Iași și postează recenziile, având peste 100.000 de aprecieri pe contul de TikTok ”iasi.mananca”.
„Am câștigat lupta cu un supermarket din Iași! Morala acestui story-time este că niciodată nu trebuie să renunțați la dreptul vostru și mereu trebuie să faceți reclamație, dacă considerați că vi s-au încălcat drepturile. Cu siguranță, v-ați întâlnit și voi cu această problemă la alte magazine. Am băut o apă și am rămas cu sticla, cu PET-ul de jumătate de litru în mână. Fiind pe Ștefan cel Mare, am găsit acest magazin și am zic că hai să dau la reciclat această sticlă și să îmi recuperez garanția de 50 de bani. Am ajuns la aparatul de colectare și ghiciți ce? Scria mare pe un afiș că este defect și na, asta e. Citind legea, știm că, dacă aparatul este defect, orice magazin este obligat să colecteze manual și să ofere garanția cumpărătorului, adică nouă. După discuții cu șefa de magazin, care mi-a spus că este o situație penibilă și că pentru 50 de bani facem noi atâta tam-tam, am sunat în call-center-ul magazinului respectiv, am dat de o domnișoară care până la urmă a discutat cu șefa de magazin și a rugat-o să ne înapoieze suma, marea sumă de 50 de bani. Ne-a fost înapoiată suma, cu ochii dați peste cap, cu sticla aceea luată din mâna mea și trântită într-un colț, ca să dramatizeze puțin situația”, povestește tânăra din Iași.
O tânără din Iași a trecut printr-o experiență neplăcută
Ieșeanca a trimis și un email către Garda de Mediu Iași, unde a povestit ce s-a întâmplat.
„Dar nu ne-am lăsat și ghiciți ce? Am scris un email către Garda de Mediu și le-am povestit ce s-a întâmplat, că ne-au trimis la alt magazin și nu voiau să ne înapoieze suma și le-am arătat o foaie cu regulament intern. Garda de Mediu ne-a răspuns și în magazin au afișat că, dacă este defect aparatul, colectarea se face manual. Sper că este afișat acest anunț în toate magazinele din Iași”, susține tânăra din Iași, creatoarea contului iasi.mananca.
Astfel, comisarii de mediu le-au dispus măsuri reprezentanților magazinului Mega Image.
„Noi am dispus măsura aceasta, să afișeze anunțul că, în cazul în care nu funcționează aparatele de reciclare, aceasta poate fi realizată manual. Dacă nu sunt respectate dispozițiile noastre, operatorul economic riscă amenzi drastice”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar șef al Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean Iași.
Operatorul economic a fost sancționat de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Iași.
„Am aplicat o sancțiune contravențională, în valoare de 1.000 de lei, pentru comportament incorect față de consumator. Nu a funcționat sistemul de returnare-garanție. Am aplicat dispozițiile articolului 9, OG 22/1992”, susține Florin Onofrei, comisar șef al CJPC Iași.
Reprezentanții Mega Image nu au răspuns, până la închiderea ediției, solicitării transmise pe email de reporterii BZI. Românii sunt nemulțumiți de acest sistem de returnare-garanție.
Cum funcționează SGR, sistemul de garanție-returnare?
SGR a fost implementat în România începând cu data de 30 noiembrie 2023, moment din care românii trebuie să plătească o garanţie de 50 de bani când cumpără o băutură îmbuteliată în ambalaje între 100 ml şi 3 litri (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul trebuie să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi şi primește înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal. Ambalajele pentru care trebuie plătită garanția sunt marcate cu sigla „Ambalaj cu garanție”, indicând eligibilitatea lor pentru sistem. Operatorii economici care refuză să returneze garanția ambalajelor riscă amenzi de până la 50.000 de lei (). Astfel, tânăra din Iași care a vrut să returneze sticla a avut parte de o experiență neplăcută.
Ar fi util daca aceste anunturi – ca se pot colecta manual recipientele cand nu functioneaza – ar fi afisate in toate magazinele cu adevarat; m-am confruntat cu aceeasi situatie acum vreo 2 sapt. la un magazin LIDL. Dar nu am stiut ca se pot colecta manual si a trebuit sa plec cu recipientele acasa.
Din pacate, trebuie tot timpul sa ne informam si acordam cateva minute bune pentru a cauta legile :).