Sport

Ce ar presupune un sistem cu 16 echipe în Liga I de fotbal. Răzvan Burleanu a anunțat când se va lua decizia finală

Publicat: 05 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce ar presupune un sistem cu 16 echipe în Liga I de fotbal. Răzvan Burleanu a anunțat când se va lua decizia finală
Președintele federației, Răzvan Burleanu, a afirmat că este posibil ca Liga I de fotbal să aibă 16 echipe chiar din sezonul viitor

Președintele federației, Răzvan Burleanu, a afirmat că este posibil ca Liga I de fotbal să aibă 16 echipe chiar din sezonul viitor

Membrii Comitetului Executiv al FRF au discutat, luni, despre posibilitatea majorării numărului de echipe din Liga I de fotbal la 16 din sezonul 2021/2022, iar Răzvan Burleanu, președintele FRF, a anunțat când se va lua o decizie.  Președintele federației, Răzvan Burleanu, a afirmat însă că este posibil ca acest sistem să fie implementat chiar din următorul an competițional dacă Liga Profesionistă de Fotbal îl va agrea. „Un alt subiect a fost legat de sistemul competițional de la nivelul Ligii I. Acum 2 ani, FRF a propus LPF un nou sistem competițional, care presupune creșterea la 16 echipe, care introduce un meci de baraj între cea mai bună echipă a play-out-ului și ultimul loc din play-off, pentru ultimul loc calificabil în cupele europene. Considerăm că acesta ar fi cel mai bun sistem al Ligii 1, care ar duce la creșterea veniturilor și a numărului de meciuri tari între echipele care participă în cupele europene.

Ce ar presupune un sistem cu 16 echipe în Liga I de fotbal

Un alt avantaj al acestui sistem este că am avea o utilizare mai bună a calendarului. A fost doar o dezbatere, nu a fost un subiect. Fiecare a avut posibilitatea să intervină, am avut și reacții pozitive. Nu este un sistem inventat de X, Y sau Z, ci este un sistem foarte bine documentat pentru care federația a lucrat cu UEFA. Noi, ca federație, considerăm că ai nevoie de cel puțin un an de zile să anunți un sistem competițional, ceea ce presupune că, din punctul nostru de vedere, acest sistem ar trebui să intre în vigoare din sezonul 2021/2022. Dacă cluburile din Liga I de fotbal împreună cu deținătorul de drepturi consideră că este un sistem competițional care poate fi implementat chiar de acum (n.r. – 2020/2021), vom discuta în viitoarea ședință de Comitet Executiv”, a declarat Burleanu.

Când se decide creșterea numărului de echipe în Liga I de fotbal

Săptămâna viitoare se va decide dacă vom avea 16 echipe în Liga 1, din 2020/2021
În cazul în care cluburile din Liga I de fotbal vor fi de acord cu acest nou sistem, este posibil ca el să fie luat în discuție spre a fi votat într-o nouă ședință a Comitetului Executiv al FRF de săptămâna viitoare. „Ceea ce avem nevoie în momentul de față este ca și cluburile de Liga 1 să discute între ele avantajele și dezavantajele acestui sistem competițional și dacă ei consideră că această modificare trebuie să se întâmple acum sau de la anul.
Ne așteptăm ca și săptămâna viitoare să avem un Comitet Executiv în care, în funcție de ceea ce se va discuta la LPF, vom pune pe ordinea de zi un asemenea sistem competițional”, a mai spus președintele federației.

Răzvan Burleanu susține sistemul cu 16 echipe în Liga I de fotbal

Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat în mai multe rânduri că FRF este de acord cu mărirea numărului de echipe din Liga I de fotbal de la 14 la 16 dacă Liga Profesionistă de Fotbal va propune acest lucru.

Burleanu a menționat că un sistem play-off/play-out cu 16 echipe, rezultat în urma unei analize efectuate de o firmă specializată din Olanda, ar aduce mai multe beneficii cluburilor, singurul dezavantaj fiind faptul că banii din drepturile TV se vor împărți la 16 și nu la 14 ca în prezent.
Oficialul FRF nu a detaliat modalitatea de creștere a numărului de echipe la 16, dar s-au vehiculat informații potrivit cărora nicio formație din Liga 1 nu ar mai retrograda direct la finalul ediției 2019-2020. Astfel, s-a speculat că vor promova direct în Liga 1 primele două echipe din Liga a 2-a, iar cea de pe locul 3 va disputa un baraj cu ultima clasată din primul eșalon.

Adauga un comentariu