Crema de arnică este potrivită pentru aplicare locală, pe piele. Este adesea folosită pentru a accelera vindecarea vânătăilor, a entorselor și a altor leziuni cutanate minore. Poate oferi și o ameliorare a durerilor musculare și articulare, grație proprietăților sale antiinflamatorii și analgezice.
Arnica este disponibilă sub formă de unguente, geluri, tincturi, uleiuri și chiar ceaiuri. Cele mai multe produse pe bază de arnică sunt destinate aplicării externe, administrarea internă fiind mai rar întâlnită.
Ce beneficii are crema de arnică asupra pielii?
Aplicată topic, sub formă de cremă sau gel, arnica aduce numeroase beneficii prin proprietățile antiinflamatoare și antiseptice. Cremele au un conținut mai mare de apă decât unguentele, ceea ce permite aplicarea mai facilă, pe suprafețe mari, ingredientul activ fiind absorbit rapid în piele.
Cremele cu arnică stimulează circulația, favorizând procesul de vindecare al organismului. Contribuie la reducerea umflăturilor și ameliorarea durerii. Din acest motiv, astfel de creme se pot folosi după intervenții chirurgicale, precum și pentru zonele inflamate de la nivelul picioarelor și gleznelor, dacă pacienții au probleme cu ligamentele și tendoanele, cum ar fi în caz de fasciita plantara, entorse sau tendinita.
De asemenea, astfel de produse pot fi de ajutor pentru diminuarea inflamației cauzate de mușcăturile de insecte și a umflăturilor apărute după fracturi. Unele cercetări sugerează că ar putea fi utile și în tratarea arsurilor.
Un studiu a arătat că o cremă cu arnică, utilizată de două ori pe zi, timp de trei săptămâni, a redus durerea și rigiditatea de la nivelul mâinilor și genunchilor, în caz de osteoartrită, iar în urma efectuării altui studiu, s-a constatat că același produc acționa la fel de eficient precum ibuprofenul, în ce privește atenuarea durerii și îmbunătățirea flexibilității mâinilor.
Spre deosebire de creme, care conțin apă și ulei în proporții aproape egale, unguentele au în compoziție peste 80% uleiuri, deci sunt mult mai grase, absorbindu-se mai gre.
Prin urmare, unguentele pe bază de flori de arnică persistă la suprafața pielii, contribuind la o mai bună permeabilitate în timp a ingredientului activ, dar și la protejarea zonei tratate.
Cum se utilizează această cremă
Crema de arnică se aplică local, pe pielea afectată și se masează ușor până când este complet absorbită. Este important să urmezi instrucțiunile de pe ambalajul cremei și recomandările medicului sau farmacistului.
În general, crema de arnică nu trebuie aplicată pe pielea deteriorată sau pe răni deschise, deoarece poate provoca iritații. De asemenea, trebuie evitată utilizarea pe termen lung fără consultarea unui specialist, deoarece arnica conține compuși care pot fi toxici dacă sunt absorbiți în cantități mari prin piele. Iată cum să faci o soluție acasă pentru țânțari.
Deși crema de arnică este considerată sigură pentru majoritatea oamenilor dacă este utilizată corect, există câteva efecte adverse posibile. Unii oameni pot dezvolta reacții alergice sau iritații la aplicarea cremei.
Dacă observi roșeață, mâncărime sau senzație de arsură, este recomandat să oprești utilizarea și să consulți un medic. Persoanele alergice la mușețel sau crizanteme, pot avea o reacție alergică și la arnică. Este important să testezi crema pe o mică porțiune de piele înainte de a o aplica pe o zonă mai mare.
Arnica nu trebuie ingerată, deoarece este toxică atunci când este consumată în cantități mari. Utilizarea topică este sigură, dar aplicarea excesivă poate duce la absorbția unor cantități nedorite, care pot provoca efecte toxice. Astfel că, trebuie să ai grijă la cum se manifestă crema de arnică pe pielea ta.