Prima pagină » Sanatate » Ce cauzează durerea de sâni? Iată când trebuie să te îngrijorezi

Ce cauzează durerea de sâni? Iată când trebuie să te îngrijorezi

11 apr. 2023, 10:03,
în Sanatate

Te confrunți adesea cu durere de sâni, chiar și când nu ești în preajma menstruației? Iată când trebuie să te îngrijorezi.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci dacă te confrunți cu dureri de sâni este să iei legătura cu un medic. Chiar dacă cele mai multe astfel de dureri nu semnalează probleme serioase, cea mai bună decizie pe care o poți lua este să îți faci programare la un specialist. Acesta îți poate recomanda să faci o ecografie, o mamografie, o biopsie sau un RMN, în cazul în care medicul consideră că nu este vorba despre o boală de sân, ci despre o boală cardiovasculară, de exemplu.

Descoperă, în continuare, care sunt cele mai întâlnite cauze ale durerilor de sâni și ce trebuie să faci în acest sens.

Ce cauzează durerea de sâni? Cauze frecvente

Durerea de sân nu este generată doar de cancerul mamar, așa cum pot crede majoritatea femeilor. Responsabile de apariția acesteia pot fi și mastodinia, modificările hormonale și pruritul.

Mastodinia

Mastodinia poate fi caracterizată de dureri de sân ciclice și dureri non-ciclice. Important de subliniat este că această problemă nu crește riscul de a face cancer de sân.

Durerea ciclică a sânilor se modifică în funcție de ciclul menstrual, astfel încât poate crește și scădea în funcție de modificările lunare ale hormonilor. Această durere este, de obicei, însoțită de plictiseală, greață, cefalee, stare tensionată și  este localizată în ambii sâni și este difuză, în tot toracele. Durerea periodică a sânilor se extinde, de cele mai multe ori, în zona axilei.

Durerea severă persistentă sau intermitentă la un sân poate să nu fie legată de ciclul menstrual și poate fi durere mamară non-ciclică. Acest tip de durere la sân poate apărea în, sub sau în apropierea sânului.

Este important de înțeles că acest tip de durere la sân poate apărea indiferent de starea menstruală. În fine, există multe cauze ale durerii de sâni non-ciclice, inclusiv contraceptivele orale, terapia hormonală și alte medicamente. De asemenea, sânii mari pot fi dureroși, mai ales dacă femeia nu poartă un sutien de susținere care să se potrivească bine.

Modificările hormonale

Modificările hormonale pot provoca și ele sensibilitate la sâni, mai ales dacă nivelul hormonilor se modifică în timpul ciclului menstrual sau dacă iei medicamente precum contraceptive orale, tratamente pentru infertilitate sau terapie de substituție hormonală.

Chiar dacă schimbările hormonale cauzează adesea durere la ambii sâni, aceasta poate fi mai intensă pe o parte. De asemenea, merită remarcat faptul că afecțiuni precum hipotiroidismul, caracterizate prin niveluri scăzute de hormoni tiroidieni în organism, pot fi asociate cu afecțiuni benigne ale sânilor care provoacă durere la sân.

Pruritul

Sânii sunt acoperiți de un strat de piele sensibilă, elastică, care protejează nervii, vasele de sânge și țesutul conjunctiv, precum și canalele și lobii folosiți pentru producerea laptelui. Dacă te-ai lovit la sân, este posibil să ai vânătăi și dureri, care vor continua până când pielea și țesutul subiacent se vindecă. Uneori, afectarea sânilor se vindecă cu țesut cicatricial care poate genera durere.

După orice tip de intervenție chirurgicală la sân, fie de mărire, reducere sau reconstrucție, zona sânilor poate fi dureroasă pe măsură ce inciziile se vindecă și țesutul crește.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *