Ceaiurile pot reprezenta o soluție naturală pentru alergii. Proprietățile antiinflamatoare și antialergice ale anumitor plante pot reduce manifestările neplăcute precum mâncărimea, roșeața și iritația pielii.
Când vine vorba de alergii, răspunsul la disconfort și simptomele neplăcute ar putea să se găsească chiar în ceașca ta de ceai. Ceaiurile, pe lângă gustul lor reconfortant, aduc cu sine o serie de beneficii pentru sănătatea organismului uman, în special în gestionarea reacțiilor alergice.
Ce ceai este bun pentru alergii
În fața alergiilor sezoniere sau a altor afecțiuni precum rinita alergică, ceaiurile reprezintă o soluție naturală și delicioasă pentru a gestiona simptomele, oferind în același timp beneficii semnificative pentru sănătatea organismului.
Ceaiul de mentă acționează ca decongestionant, reducând secreția de enzime antiinflamatorii, cum ar fi histaminele, responsabile pentru reacțiile alergice. Prin consumul de ceai de mentă sau ceaiuri din plante similare, se poate diminua disconfortul provocat de alergeni. De asemenea, și ceaiurile ce conțin ghimbir sunt recomandate pentru combaterea simptomelor alergice.
Rădăcinile de lemn dulce oferă beneficii antihistaminice și antiinflamatorii. Infuziile de ceai din plante cu lemn dulce ajută la calmarea senzației de mâncărime a nasului și a altor simptome ale alergiilor.
Cu o bogăție de quercetină, un compus antiinflamator, ceaiul verde ajută la blocarea reacțiilor imune cauzate de alergeni precum polenul, praf și părul de animale. Consumul regulat conferă protecție antiinflamatorie și antioxidativă.
Turmericul, cunoscut pentru efectele sale antiinflamatorii, acționează că un antihistaminic natural, încetinind debutul simptomelor specifice sezonului alergic. Experții recomandă să te bucuri în mod regulat de aceste ceaiuri, bine infuzate, pentru a experimenta beneficiilor lor uimitoare și pentru a gestiona eficient simptomele alergiilor.
Este de menționat, de asemenea, faptul că trebuie să ceri sfatul unui medic specialist, în cazul în care te confrunți cu probleme de sănătate. Cu atât mai mult, aceste ceaiuri au multe beneficii, dar și contraindicații, așa că este bine să te informezi înainte de a începe o cură în acest sens.
Cum se manifestă o alergie
Alergiile nu sunt boli, ci un cumul de simptome cauzate de un răspuns imun disporporţionat al organismului faţă de un stimul, un aşa numit alergen. Varietatea şi intensitatea diferită a simptomelor face foarte dificilă diagnosticarea alergiilor şi ţinerea lor sub control.
Conform datelor oficiale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, unul din cinci oameni experimentează cel puţin o dată în viaţă cu un episod alergic. Alergia apare atunci când sistemul imunitar al unei persoane reacționează la substanțe din mediu inofensive pentru majoritatea oamenilor. Aceştia se numesc alergeni şi pot varia de la polen, praf, insecte, mucegaiuri, animale şi până la alimente sau medicamente.
Când o persoană cu un teren alergic (cu o predispoziţie spre alergii, numită şi teren atopic) este expusă unuia sau mai multor alergeni, poate dezvolta o reacţie alergică care duce la congestii nazale şi ale căilor respiratorii, la nas înfundat, strănuturi, înroşirea pielii sau, mai grav, şoc anafilactic.
Cantitatea mare de substanţe chimice pe care sistemul imunitar o descarcă în organism în timpul şocului anafilactic poate duce la scăderea bruscă a tensiunii arteriale, îngustarea căilor respiratorii şi chiar blocarea respiraţiei.
Din fericire, un număr foarte mic de oameni sunt în pericol de a dezvolta o astfel de stare de şoc, iar principalii alergeni care pot declanşa acest lucru sunt veninul de şarpe, înţepăturile de albine sau alunele. Ca o alternativă naturală, poți consuma o cană de ceai pentru alergii.