Prima pagină » Informații utile » Ce densitate are aluminiul? Metalul ușor ce a revoluționat lumea

Ce densitate are aluminiul? Metalul ușor ce a revoluționat lumea

24 feb. 2025, 14:26,
Redacția BZI în Informații utile

Densitatea aluminiului este una dintre cele mai scăzute dintre metalele utilizate. Acesta are o densitate de doar 2,70 g/cm³, în timp ce oțelul sau fierul au 7,85, respectiv 7,87 g/cm³.

Aluminiul este probabil unul dintre cele mai utilizate, dar și versatile metale din lume, având un rol important atât în industria grea, cât și în alte domenii. Însă ce densitate are acesta și cum a fost descoperit?

Densitatea aluminiului

Aluminiul este unul dintre cele mai utilizate și versatile metale din lume, cu o influență profundă asupra economiei și industriei moderne. De la avioane și automobile la ambalaje și echipamente electronice, acest metal ușor, dar rezistent, a transformat modul în care trăim și lucrăm. Dar cum a fost descoperit și de ce este atât de important?

Deși compușii de aluminiu, precum alaunul, erau cunoscuți încă din Antichitate și folosiți în vopsitorie și medicină, metalul pur a fost izolat mult mai târziu. În 1808, chimistul britanic Humphry Davy a presupus existența unui nou element și i-a dat numele de „alumium”, derivat din „alumen”, un compus folosit de romani. Cu toate acestea, prima obținere a aluminiului pur a fost realizată de Friedrich Wöhler în 1827 prin reducerea clorurii de aluminiu cu potasiu. În anii următori, metodele de extracție s-au îmbunătățit, iar aluminiul a început să fie produs la scară mai largă.

Un moment esențial în istoria acestui metal a fost descoperirea procesului Hall-Héroult în 1886, care a permis extragerea aluminiului prin electroliza oxidului de aluminiu dizolvat în criolit. Această metodă, utilizată și astăzi, a redus semnificativ costurile de producție și a transformat aluminiul dintr-un metal rar și scump într-un material accesibil și indispensabil.

Istoria aluminiului

Aluminiul este al treilea cel mai abundent element din scoarța terestră, reprezentând aproximativ 8% din masa acesteia. Cu toate acestea, nu se găsește în stare pură în natură, ci sub formă de minerale, cel mai important fiind bauxita. Principalele zăcăminte de bauxită se află în Australia, Guineea, Brazilia, India și China.

Procesul de obținere a aluminiului începe cu rafinarea bauxitei pentru a extrage oxidul de aluminiu (alumina), care este apoi transformat în metal prin electroliză. Această metodă necesită o cantitate mare de energie, motiv pentru care industria aluminiului este concentrată în țări cu surse ieftine de electricitate, cum ar fi Canada, Rusia și Norvegia.

Ambalajele din aluminiu, cum ar fi dozele pentru băuturi, sunt un alt exemplu de utilizare pe scară largă, datorită capacității metalului de a fi reciclat aproape la infinit fără pierderea calității. În plus, aluminiul este utilizat în cabluri electrice, echipamente medicale, electrocasnice și chiar în arhitectură.

La nivel global, industria aluminiului generează miliarde de dolari anual și creează milioane de locuri de muncă. Dezvoltarea infrastructurii moderne, transportului și tehnologiei nu ar fi fost posibilă fără acest metal. În plus, reciclarea aluminiului contribuie la reducerea consumului de energie și a poluării, făcându-l un material sustenabil pentru viitor.

Aluminiul este un exemplu perfect al modului în care știința și tehnologia pot transforma un material comun într-o resursă esențială pentru economie. Având o densitate mică, acesta are avantajul de a putea fi utilizat în diverse industrii.

Bugetul.ro
Ciudatul produs de la Kaufland făcut din deșeuri e cumpărat pe bandă rulantă. Prețul cerut de retailerul german nu este deloc unul foarte mic
redactia.ro
Imagini de colecție. Cum arăta Anca Alexandrescu la debutul în presă, acum 20 de ani
Bugetul.ro
Colac de salvare pentru sute de angajați din România. O mare companie austriacă preia frâiele unei fabrici intrate în insolvență
a1.ro
Radu Ștefan Bănică, „bărbat în casă la 16 ani”. Ce compliment prețios i-a făcut Andreea Marin după lansarea piesei „Om Mare”
Playtech.ro
Bebeluș salvat în ultimul moment, în Iași. Înghețat, micuțul a fost auzit plângând
observatornews.ro
1.100 de camere video de ultimă generaţie pe şoselele din România. Unde vor fi montate şi ce înregistrează
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Scapi de mucegai cu un produs prezent în orice casă. Trucul infailibil pentru o mare problemă
realitatea.net
Ce să faci când îţi rămâne un os de peşte în gât. Soluții care te pot scoate din încurcătură
SportpeSurse
Relația apropiată dintre Anca Alexandrescu și Călin Georgescu, devoalată de un martor-cheie. Ce s-a întâmplat la ceas de seară
Playtech.ro
Momentul în care a izbucnit incendiul în clubul din Macedonia de Nord. Artificiile au aprins totul în câteva secunde VIDEO
Dailybusiness.ro
Pensii mai mari pentru anumiți pensionari în funcție de anul nașterii
RomaniaTV
ULTIMA ORĂ! Iubitul Danielei Nane, internat de urgență, după ce s-a aruncat de la înălțime. Ce s-a întâmplat cu tânărul tenor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Amalia Năstase a pierdut lupta cu kilogramele. Fosta soție a lui Ilie Năstase slăbise 30 de kilograme, dar le-a pus la loc. Cum arată acum
redactia.ro
Numire controversată făcută de Ilie Bolojan. Pe cine a adus consilieri la Cotroceni
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`