Cetoacidoza diabetică reprezintă o complicație gravă generală de diabet care se produce când organismul produce un nivel ridicat de acizi în sânge numiți cetone. Această afecțiune apare atunci când corpul nu poate produce suficientă insulină.
Bolnavii de diabet pot prezenta diverse tipuri de urgențe, mai ales dacă nu se urmează tratamentul prescris, sunt stresați sau fac efortuzi fizice prelungite. Cetoacidoza diabetică apare mai ales la pacienții cu diabet tip 1, dar nu este neobișnuită nici la cei cu diabet tip 2.
Ce este cetoacidoza diabetică și cum se manifestă?
Cetoacidoza diabetică este o complicație acută, majoră, amenințătoare de viață a diabetului, din fericire rară. Apare mai ales la pacienții cu diabet de tip 1, dar nu este neobișnuită nici la cei cu diabet tip 2.
Aceasta se declanșează în momentul în care în corp se produc niveluri ridicate de acizi numite cetone, iar organismul nu poate produce suficientă insulină. Insulina joacă un rol cheie în a ajuta zahărul să pătrundă în celule. Fără suficientă insulină, corpul începe să descompună grăsimile. Acest proces produce o acumulare de acizi în sânge numite cetone, ducând în cele din urmă la cetoacidoză diabetică dacă nu este tratată.
Semnele și simptomele cetoacidozei diabetice se dezvoltă adesea rapid, uneori în decurs de 24 de ore. În unele situații, aceste semne și simptome pot fi primul indiciu al diabetului. Printre simptomele specifice cetoacidozei diabetice se pot menționa setea excesivă, urinarea frecventă, greață și vărsături, dureri de stomac, oboseală, confuzie.
Cetoacidoza diabetică este de obicei declanșată de o afecțiune preexistentă care se agravează de tratamentul inadecvat cu insulina. Alte posibile cauze declanșatoare ale cetoacidozei diabetice includ: traume fizice sau emoționale, infarct miocardic sau accident vascular cerebral, pancreatită, abuzul de alcool, administrarea unor medicamente.
Cetoacidoza diabetică este tratată cu fluide, electroliți, cum ar fi sodiu, potasiu și clor și insulină. Poate surprinzător, cele mai frecvente complicații ale cetoacidozei diabetice sunt legate de acest tratament de salvare a vieții.
Cetoză și cetoacidoză, care sunt diferențele?
Termenul de cetoză este adesea confundat cu cel de cetoacidoză, însă aceste două noțiuni sunt total diferite, doar numele lor sunt oarecum asemănătoare. După cum s-a menționat, starea de cetoacidoză sau cetoacidoză diabetică este o complicație metabolică, un efect advers deosebit de periculos pe care persoanele care au diabet o pot dobândi dacă organismu nu are suficientă insulină.
Aceasta poate fi cauzată de diferite probleme: pacientul a uitat să își ia insulina, pompa de insulină nu funcționează cum trebuie, blocarea cateterului de infuzie a insulinei, pacientul are o nevoie crescută de insulin pe care nu și-o satisface, are o infecție în organism cu febră, boli de stomac, diaree. Pe de altă parte, starea de cetoză nutrițională este naturală și sigură pentru majoritatea oamenilor. Ea nu este periculoasă și este reglată de nivelurile de insulină din organism.
Cetoza nutrițională este pur și simplu procesul metabolic de ardere a propriilor grăsimi corporale în loc de combustibil. Este perfect sigur, cu excepția cazului în care ești diabetic și ai un deficit de insulină sau ești alcoolic. Un adult sănătos, cu un pancreas sănătos și funcțional și producție normală de insulină nu poate depăși 8-10 mmol/L (cantitatea de corpi cetonici produsă).
Starea de cetoză este cel mai adesea întâlnită în contextul unei diete ketogenice, însă poate fi întâlnită și în cazul femeilor însărcinate, la bebeluși sau în cazul postului intermitent.
Acest proces metabolic are loc atunci când există anumite cantități de corpi cetonici în sânge. Cetoacidoza diabetică este o urgență medicală, de aceea nu există niciun tratament naturist recomandat.