Există câteva tratamente naturale prin care poți trata rezistența la insulină înainte ca ea să ducă la instalarea diabetului de tip 2. Schimbarea stilului de viață, modificarea alimentației, dar și câteva metode naturiste pentru această problemă pot ajuta la prevenirea diabetului.
Rezistența la insulină este o afecțiune în care celulele organismului devin mai puțin receptive la hormonul insulină, care este esențial pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge. Insulina ajută celulele să absoarbă glucoza (zahărul) din fluxul sanguin pentru a o utiliza ca sursă de energie. Atunci când celulele rezistă efectelor insulinei, organismul are nevoie de niveluri mai ridicate de insulină pentru a ajuta glucoza să intre în celule.
Tratamente naturiste pentru rezistența la insulină
Rezistența la insulină este o problemă care afectează milioane de oameni din întreaga lume, iar numărul lor este în creștere ca urmare a stilului de viață modern, caracterizat de o alimentație dezechilibrată și sedentarism. Rezistența la insulină este o stare care „anunță” apariția diabetului zaharat cu mult înainte ca el să se instaleze.
Insulina este un hormon secretat de pancreas care ajută la metabolizarea glucidelor din corp. Glucidele provin din alimentele pe care le consumăm și sunt cea mai importantă sursă de energie a organismului. Sub acțiunea enzimelor din tubul digestiv, glucidele sunt transformate în glucoză.
Insulinorezistenţa apare atunci când celulele din mușchi, grăsime și ficat nu răspund bine la insulină și nu pot prelua cu ușurință glucoza din sânge. Pancreasul compensează producând mai multă insulină, dar, în timp, acest lucru poate duce la niveluri ridicate de insulină și, în cele din urmă, la diabet de tip 2.
Nu există un tratament pentru rezistența la insulină, dar ea poate fi remediată înainte de instalarea complicațiilor printr-un stil de viață echilibrat. Exercițiile fizice practicate regulat sunt una dintre metodele prin care putem crește sensibilitatea celulelor din organism la insulină. În timpul efortului fizic, este utilizată o parte din glucoza din organism, iar nivelul glicemiei se echilibrează astfel.
Anumite tipuri de exerciții pot fi mai eficiente decât altele în reducerea rezistenței la insulină. Un studiu publicat în 2013 arăta că o combinație de exerciții aerobe și exerciții de forță au mai multe efecte benefice decât practicarea unui singur tip de activități fizice.
Schimbarea alimentației este încă una dintre măsurile pe care le poți lua pentru a preveni diabetul. Alimentele procesate se digeră rapid și cresc la fel de rapid nivelul glicemiei. Reducerea cantității de produse care conțin făină albă, zahăr rafinat și carne procesată ajută la controlul mai eficient al glucozei.
Care sunt suplimentele alimentare care pot fi de ajutor
Pe lângă adoptarea unui stil de viață mai activ și a unei alimentații sănătoase, câteva suplimente alimentare și remedii naturiste pot fi de ajutor, potrivit unor cercetări. Probioticele și suplimentele alimentare cu acizi grași omega 3 cresc semnificativ sensibilitatea celulelor la insulină, susține un studiu clinic din 2014 la care au participat 60 de adulți supraponderali.
Administrarea unuia sau a altuia dintre aceste suplimente pe o perioadă de 6 săptămâni a dus la creșteri importante a sensibilității la insulină, potrivit cercetătorilor. Beneficiile sunt și mai mari dacă se administrează atât probiotice, cât și acizi grași omega 3 simultan.
Mai mult de atât, suplimentele cu magneziu pot fi utile în reducerea rezistenței la insulină. Cele mai bune surse naturale de magneziu sunt nuciferele, precum migdale, caju, nuci, arahide, prăjite, dar și spanacul, avocado, bananele, orezul brun, iaurtul degresat și ovăzul.
Resveratrolul este un compus organic puternic antioxidant care se găsește în mod natural în diferite alimente. Cea mai mare cantitate de resveratrol se găsește în coaja și sâmburii strugurilor, dar și în mure, coacăze sau afine. El poate fi administrat și sub formă de suplimente alimentare.
Cunoscut și cu numele de curcuma, turmericul este obținut din rădăcina unei plante înrudită cu ghimbirul. Condimentul foarte popular în bucătăria indiană și asiatică poate reduce nivelul glucozei din sânge datorită unor compuși puternic antioxidanți.
Gustul aromat și iute al acestei mirodenii este foarte apreciat în preparate, dar acesta nu este singurul atu al ghimbirului. Antioxidanții puternici din compoziție îl recomandă ca remediu pentru o multitudine de afecțiuni și este unul dintre cele mai indicate tratamente naturiste pentru rezistența la insulină.
Unul dintre principalii săi antioxidanți, gingerolul, ajută la metabolizarea glucozei și crește sensibilitatea celulelor la insulină. Astfel că, anumite suplimente alimentare pot fi considerate un tratament pentru rezistența la insulină.