Ce este dexametazona. Efectele secundare periculoase observate după luarea medicamentului

16 mai 2022, 16:10
Alexandru Tărnăuceanu, în Sanatate

În timpul pandemiei, dar și acum, multe persoane se întreabă ce este dexametazona. Medicamentul este de fapt o soluție injectabilă. Dexametazona aparține unui grup de medicamente numite corticosteroizi. Corticosteroizii sunt hormoni produși în organism care ajută la menținerea sănătății și a bunăstării.

Luarea suplimentară de corticosteroizi, cum ar fi dexametazona, este o modalitate eficientă de a trata o varietate de afecțiuni, inclusiv inflamația. Dexametazona elimină inflamația, care, în caz contrar, ar putea agrava starea corpului tău. Trebuie să luați acest medicament în mod regulat pentru a obține beneficii maxime de pe urma acestuia.

mai multe pastile de dexametazona

Luarea suplimentară de corticosteroizi, cum ar fi dexametazona, este o modalitate eficientă de a trata o varietate de afecțiuni, inclusiv inflamația

Ce este dexametazona. Când nu este recomandat administrarea medicamentului

Medicamentul este interzis spre administrare dacă sunteți alergic la dexametazonă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament. Simptomele alergice includ erupții cutanate, mâncărime sau dificultăți de respirație. De asemenea, nu este indicat spre consum persoanelor cu o infecție generalizată, cu leziuni infecțioase ale articulațiilor sau dacă aveți articulații instabile sau suferi de gonartroză. Aceasta este o afecțiune în care articulațiile, cum ar fi genunchiul, își pot pierde brusc funcția.

Dacă oricare dintre situațiile de mai sus se aplică în cazul dumneavoastră, discutați cu medicul dumneavoastră, farmacistul sau asistenta medicală înainte de a utiliza Dexametazonă.

Este important să vă consultați medicul dacă ați avut vreodată depresie severă sau depresie maniacal, tulburare bipolară. Aceasta include și depresia care a fost prezentă înainte de a lua medicamente cu corticosteroizi, cum ar fi dexametazona. Trebuie să te adresezi la un specialist dacă a suferit vreuna dintre rudele tale tulburări similare.

mai multe pastile

Este important să vă consultați medicul dacă ați avut vreodată depresie severă sau depresie maniacal, tulburare bipolară

Tulburări mentale observate la utilizarea dexametazonei

Tulburări psihice au fost observate la utilizarea corticosteroizilor, cum ar fi dexametazona. Aceste tulburări pot fi grave. Simptomele se dezvoltă de obicei în primele zile sau săptămâni de la începerea tratamentului. Ele sunt mai des observate la administrarea unor doze mari de medicament.

Majoritatea acestor tulburări dispar dacă doza este redusă sau dacă medicamentul este întrerupt. Cu toate acestea, dacă aceste tulburări persistă, poate fi necesar un tratament. Sună-ți medicul dacă te confrunți cu o problemă de sănătate mintală. Acest lucru este important în special dacă sunteți deprimat sau aveți gânduri de sinucidere. În cazuri rare, se observă tulburări mintale chiar și atunci când doza este redusă sau medicamentul este întrerupt.

un recipient din care cad mai multe pastile pe o masa

Majoritatea acestor tulburări dispar dacă doza este redusă sau dacă medicamentul este întrerupt

Informații importante despre medicament

Dexametazona este un medicament corticosteroizi care este utilizat pentru a trata o varietate de afecțiuni, inclusiv afecțiuni grave. Trebuie folosit în mod regulat pentru un efect maxim.

Nu trebuie să încetați să luați medicamentul fără a consulta un medic. Este necesar să se reducă treptat doza. Dexametazona poate provoca reacții adverse la unele persoane, unele probleme precum schimbările de dispoziție, cornete nazale mărite, depresie sau euforie, sau probleme cu stomacul pot apărea destul de repede. De asemenea, se pot manifesta probleme a ritmului de batere a inimii. Dacă nu vă simțiți bine, totuși nu opriți medicamentul, ci consultați imediat un medic.

Unele reacții adverse apar numai după câteva săptămâni sau luni de utilizare. Acestea includ slăbiciune la nivelul brațelor și genunchilor sau rotunjirea feței. Persoanele care au varicela sau zona zoster trebuie evitate, mai ales dacă nu ați avut niciodată aceste boli. Acesta este un risc mare pentru tine. Dacă ați fost în contact cu o persoană cu varicelă sau zona zoster, adresați-vă imediat medicului dumneavoastră.

Din moment ce ai aflat ce este dexametazona, trebuie să cunoști cum acesta trebuie administrat. Dexametazona trebuie luată exact așa cum a fost prescris de medicul dumneavoastră. Medicamentul se administrează intramuscular sau subcutanat. Este posibilă și administrarea intravenoasă. Doza depinde de severitatea bolii și de starea pacientului. Doza pentru adulți este de obicei de 0,5 – 24 mg pe zi, iar pentru copii 0,2-0,4 mg / kg pe zi.

medic care prescrie un medicament si tine un recipient de sticla cu pastile in mana in fata unui pacient

Tulburări psihice au fost observate la utilizarea corticosteroizilor, cum ar fi dexametazona

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *