Sanatate

Cât trebuie să fie pulsul. Afecțiunile care influențează bătăile inimii

Publicat: 28 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cât trebuie să fie pulsul. Afecțiunile care influențează bătăile inimii
Cauzele patologice ale tahicardiei sunt asociate cu boli ale sistemului cardiovascular

Tot mai multe persoane se întreabă cât trebuie să fie pulsul. Pulsul este o vibrație în pereții arterelor rezultată din contracțiile mușchiului inimii și expulzarea sângelui în sistemul vascular. În funcție de ritmul cardiac, se evaluează activitatea inimii și starea de sănătate în general. Această caracteristică se schimbă de multe ori în timpul zilei.

În repaus, ritmul cardiac este minim, deoarece organismul nu are nevoie de energie suplimentară. Pulsul se accelerează sub influența stresului fizic și psiho-emoțional, după mâncare, băuturi alcoolice și cu cofeină, anumite medicamente și proceduri de fizioterapie. La măsurarea pulsului pentru a evalua activitatea miocardului, se iau în considerare frecvența și ritmul. Frecvența, numărul de bătăi ale inimii pe unitatea de timp. Pulsul poate fi măsurat în repaus sau sub efort.

persoana care isi verifica pulsul
O tahicardie pronunțată, în care frecvența pulsului fără sarcină crește la 200-250 de bătăi

Cât trebuie să fie pulsul. Bătăile inimii atunci când suferi de tahicardie

Media pentru adulții cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani este de 60-80 de bătăi pe minut. Abaterile de la normă în părțile mai mari și mai mici se numesc tahicardie și bradicardie.

Dacă ritmul cardiac în repaus depășește 100 de bătăi/min, acest fenomen se numește tahicardie. Poate apărea din cauza patologiei și din motive naturale. O bătaie rapidă a inimii în repaus la persoanele sănătoase se observă odată cu o creștere a temperaturii, într-o situație stresantă, din cauza suprasolicitării, atunci când se află într-o cameră caldă și umedă, și o schimbare bruscă a poziției corpului.

medic care verifica pulsul unei persoane
Media pentru adulții cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani este de 60-80 de bătăi pe minut

Cauzele patologice ale tahicardiei sunt asociate cu boli ale sistemului cardiovascular, tulburări endocrine, dependență de alcool și droguri, boli ale sistemului nervos, tulburări circulatorii, abuz de tutun, băuturi energizante, diuretice, medicamente pe bază de cofeină.

O tahicardie pronunțată, în care frecvența pulsului fără sarcină crește la 200-250 de bătăi, indică patologii grave, inclusiv o stare pre-infarct, infarct miocardic. Aceasta este o afecțiune care pune viața în pericol, în care o persoană trebuie să consulte un medic.

Bătăile rapide ale inimii afectează negativ funcționarea inimii și bunăstarea generală, poate fi însoțită de creșteri ale tensiunii arteriale, dureri în piept, dificultăți de respirație și un sentiment de anxietate severă. Tahicardia necesită diagnostic obligatoriu pentru a determina cauza și alegerea terapiei.

Bradicardie. Cum se manifestă această afecțiune

Dacă ritmul cardiac este sub normal, acest fenomen se numește bradicardie. La adulți, bradicardia este diagnosticată dacă ritmul cardiac este mai mic de 50 de bătăi pe minut. În absența bolilor cardiace și a altor boli, bradicardia fiziologică poate fi diagnosticată la oameni bine pregătiți, sportivi profesioniști.

medic care verifica pulsul unei persoane
Dacă ritmul cardiac în repaus depășește 100 de bătăi/min, acest fenomen se numește tahicardie

Cu antrenament regulat, inima dobândește capacitatea de a pompa volumul necesar de sânge în mai puține contracții. De asemenea, se poate observa bătăi rare ale inimii în cazul hipotiroidismului, o deficiență a hormonilor tiroidieni.

Pacienții cu boală coronariană, endocardită, alte boli de inimă, tulburări ale sistemului nervos autonom și boli cronice ale sistemului digestiv suferă de bradicardie. Dacă echilibrul acido-bazic este perturbat, pulsul poate încetini din cauza unui dezechilibru al electroliților.

De regulă, pacientul are un nivel ridicat de potasiu. De asemenea, aportul anumitor tipuri de medicamente, o stare de spaimă severă sau șoc duce la o încetinire a pulsului. Dacă ritmul cardiac scade la 50 de bătăi pe minut sau mai puțin, acest lucru afectează negativ bunăstarea și, în unele cazuri, reprezintă o amenințare pentru viață.

Trebuie să știi cât trebuie să fie pulsul pentru a recunoaște simptomele bradicardiei. Pacientul se simte rău din cauza slăbiciune, amețeli, greață, transpirație. În această stare, alimentarea cu sânge a organelor și țesuturilor este întreruptă. Dacă pulsul scade sub 40 de bătăi pe minut, se dezvoltă înfometarea de oxigen, pacientul își poate pierde cunoștința. Cu semne de hipoxie, o persoană are nevoie de îngrijiri medicale.

medic care verifica pulsul unei persoane
În repaus, ritmul cardiac este minim, deoarece organismul nu are nevoie de energie suplimentară

 

Adauga un comentariu