Fasceita necrozanta reprezintă o infecție bacteriană rară, ce are potențialul de a deteriora țesuturile cutanate și cele moi subiacente, inclusiv grăsimea și stratul care acoperă musculatura, numit fascie. Fasceita necrozantă apare doar atunci când bacteria pătrunde în organism prin intermediul unei plăgi sau alte răni de la nivelul pielii. În cazuri rare, bacteriile pot fi transmise de la o persoană la alta prin contact direct, cum ar fi sărutul. Persoanele care împart aceeași locuință cu sau au contact direct cu gura, nasul sau secrețiile din rănile unei persoane cu fasceită necrozantă prezintă un risc crescut de a se infecta.
Cine riscă să dezvolte fasceita necrozanta
Fasceita necrozantă reprezintă o afecțiune rară, dar cu potențial grav. Aproximativ 30% dintre cei care dezvoltă această boală pierd lupta cu ea și decedează ca urmare a complicațiilor. Este important de menționat că majoritatea persoanelor care contractează fasceita necrozantă se află într-o stare bună de sănătate înainte de a fi infectate. Datorită caracterului rapid de necroză al acestor țesuturi, individul afectat de fasciita necrozantă este adesea asociat cu o bacterie cunoscută sub numele de „devoratoare de carne”, în special Streptococcus pyogenes. Persoanele cu un risc crescut de a contracta infecția sunt cele care îndeplinesc următoarele criterii:
- Prezintă un sistem imunitar slăbit sau o deficiență de anticorpi necesari pentru combaterea infecției.
- Suferă de boli cronice, precum diabetul zaharat, cancerul, afecțiuni renale sau hepatice.
- Au suferit intervenții chirurgicale cu incizii, inclusiv epiziotomii.
- Au avut recent varicela sau au fost afectate de o infecție virală care a cauzat erupții cutanate.
- Utilizează medicamente steroizi care pot reduce rezistența organismului la infecții.
Simptomele fasceitei necrozante pot apărea cu rapiditate, în unele situații chiar mai devreme de 24 de ore de la o leziune minoră a pielii. Această evoluție rapidă a simptomelor reprezintă un semn important care indică necesitatea de a solicita imediat asistență medicală. O altă trăsătură distinctivă a acestei afecțiuni constă în nivelul intens al durerii resimțite la locul leziunii, care depășește cu mult așteptările pentru o rană similară. Fasceita necrozantă afectează în principal extremitățile corpului, cu predilecție pentru picioare, însă poate influența orice parte a organismului.
Cum se tratează această afecțiune?
Persoana diagnosticată cu fasceită necrozantă necesită tratament medical de urgență, cu internare în spital, de obicei în secția de terapie intensivă (ATI). Tratamentul de urgență al fasceitei necrozante este esențial. Cu cât este inițiat mai rapid, cu atât există șanse mai mari pentru o recuperare reușită și prevenirea complicaţiilor, cum ar fi amputarea membrului afectat sau chiar decesul. Tratamentul se axează pe următoarele aspecte:
- Controlarea infecției și prevenirea răspândirii acesteia, prin intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea țesutului afectat.
- Administrarea de medicamente (antibiotice și imunoglobuline) prin cale intravenoasă pentru combaterea bacteriei care a cauzat infecția.
- Terapie cu oxigen hiperbar, în anumite cazuri.
- Abordarea și tratamentul complicațiilor, precum șocul, problemele respiratorii și insuficiența multi-organică.
Individul afectat de fasceita necrozanta va necesita tratament medical de spitalizare. Este crucial să se instituie tratamentul imediat în momentul în care apar simptomele acestei afecțiuni. Aproximativ 30% dintre cei care se confruntă cu această boală nu vor supraviețui infecției. Prin urmare, tratamentul prompt reprezintă un factor esențial pentru o recuperare de succes. Așadar, menționăm faptul că acest articol este pur informativ. Dacă consideri că ai o asemenea afecțiune este bine să apelezi de urgență la medicul specialist!