Dacă nu știți ce este frica de spital, ați ajuns în locul potrivit. Descoperiți, în rândurile următoare, cele mai bune sfaturi despre cum poate fi gestionată această teamă, potrivit prof. univ. dr. Ioana Dana Alexa, şefa Secţiei de Geriatrie – Gerontologie din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”, din Iaşi.
Frica de spital reprezintă teama patologică, intensă și irațională, față de locul în care își desfășoară activitatea cadrele medicale. Această frică este strâns legată de teama de medic, cu care se confruntă multe persoane, mai ales cele care au o vârstă înaintată. Din fericire, acest frici iraționale pot fi ușor gestionate prin confruntarea lor. Tocmai de aceea, fie că vă confruntați cu teama de spital sau cu teama de medici, nu ezitați să mergeți la controale regulate. În acest fel, teama dispare și este înlocuită cu încredere, bunăstare și entuaziasm.
Ce este frica de spital și cum poate fi gestionată? Iată când aleg oamenii să meargă la medic și de ce
Frica de spital împiedică foarte mulți oameni să își facă, la timp, investigațiile de care au nevoie, pentru a împiedica evoluația unei boli. Cei mai mulți dintre ei se prezintă la medic doar când simptomele devin extrem de supărătoare, așa cum sunt durerile, palpitațiile sau lipsa de aer.
Frica de spital poate fi explicată cu ușurință prin contacte anterioare neplăcute cu medicii și celelalte cadre medicale, ori prin cunoștințe care au avut contacte neplăcute cu spitalul. Aceasta este des întâlnită în cazul persoanelor vârstnice.
„Marea majoritate vin când sunt împinși de un simptom care îi deranjează foarte tare. Că e durerea, palpitațiile, că observă că nu mai pot să respire bine. Justificările sunt foarte variate, dar ce e de obicei fraza care însoțește prezentarea la medic este: „Nu era momentul mai rău decât ăsta să mă îmbolnăvesc.” De parcă ar fi vreodată un moment bun să te îmbolnăvești. Marea majoritate amână și pentru frica de spital. N-aș putea să vă spun de ce există această frică, fie contacte anterioare care au fost neplăcute, fie cunoștințe care au avut contacte cu spital și au fost neplăcute, dar în general frica de spital este mare și cu atât mai mare cu cât este mai bătrân.”, a declarat prof. univ. dr. Ioana Dana Alexa, pentru BZI LIVE.
Prof. univ. dr. Ioana Dana Alexa: „E o mare diferență între bătrânul de 65 de ani și cel de 85 de ani”
Medicul Ioana Dana Alexa susține că cei care se confruntă cu frică de spital sunt, în special, bătrânii. Mai mult, aceasta precizează că este o mare diferență între bătrânul de 65 de ani și cel de 85 de ani, deoarece există 20 de ani între ei, iar 20 de ani înseamnă o generație. Mai mult decât atât, 20 de ani este foarte mult din punct de vedere a mentalității, pentru că schimbările în societate sunt foarte mari. Și atunci între ei este o generație și cei de 85 de ani preferă să nu vină la medic, mult mai mult decât cei de 65 de ani.
„E o mare diferență între bătrânul de 65 de ani și cel de 85 de ani. E o generație între ei, dacă stați să vă gândiți. 20 de ani înseamnă o generație. O viață de om și, mai ales, o educație diferită. 20 de ani e foarte mult din punct de vedere a mentalității, pentru că schimbările societății sunt foarte mari. Și atunci între ei este o generație și cei de 85 de ani preferă să nu vină la medic, mult mai mult decât cei de 65 de ani. Mulți dintre ei, în prima noapte de spital fac episoade de delir, anxietate. Aici e rolul foarte important al medicului geriatru și al personalului care asigură tot timpul un climat cât mai relaxant.”, a adăugat prof. univ. dr. Ioana Dana Alexa, şefa Secţiei de Geriatrie – Gerontologie din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”, din Iaşi.