Gonartroza genunchiului reprezintă degradarea lentă, progresivă a cartilajului articular de la nivelul acestuia. Boala afectează mai frecvent femeile, persoanele supraponderale și vârstnicii. Afecțiunea se produce frecvent bilateral, adică afectează ambii genunchi.
Cauza determinată a gonartrozei stabilește dacă pacientul suferă de gonartroză primară sau secundară de genunchi. De cele mai multe ori, această degradare este ireversibilă, dar, în anumite condiții, prin intervenția medicului ortoped, aceasta poate fi încetinită și, uneori, chiar oprită.
Ce este gonartroza genunchiului și cum poate fi ameliorată
Artroza genunchiului, cunoscută în termeni medicali sub denumirea de gonartroză, este o afecțiune articulară care se caracterizează prin apariția unui proces degenerativ la nivelul genunchiului, datorită uzurii mecanice a acestuia, o dată cu înaintarea în vârstă. Pacienții diagnosticați cu gonartroză prezintă un proces de degradare progresivă a cartilajului articular care, în marea majoritate a cazurilor, este ireversibil, intervenția ortopedică promptă poate încetini avansarea bolii.
Principala cauză care determină apariția gonartrozei este reprezentată de degradarea progresivă a articulației genunchiului o dată cu înaintarea în vârstă, din cauza uzurii mecanice constante la acest nivel.
Din punct de vedere anatomic genunchiul este cea mai mare articulație din corp, cu multiple roluri în susținerea întregului schelet precum și în procesul de deplasare și mobilizare. De-a lungul vieții, la nivelul cartilajului articular apar mici traumatisme sau fisuri care evoluează progresiv și care determină treptat apariția gonartrozei.
Pe măsură ce cartilajul articular se degradează, spațiul articular se îngustează iar forțele de frecare dintre cele două extremități osoase crește. Treptat, dispariția completă a spațiului articular determină dureri intense la mobilizare iar apariția excrescențelor osoase numite osteofite îngreunează și mai mult mobilizarea. De asemenea, în gonartroză este afectată și membrana sinovială deoarece uzura mecanica a articulației determină apariția unui proces inflamator sinovial.
Nu există un remediu final pentru a vindeca gonartroza, dar există o serie de tratamente care pot ajuta la combaterea durerii și a dizabilității pe care boala le poate provoca. Modificările în stilul de viață, terapiile medicamentoase și, în ultimă instanță, intervențiile chirurgicale duc la o gestionare eficientă a bolii.
Tratamente recomandate
O opțiune pentru pacienții cu gonartroză severă este operația numită osteotomie, o operație de corecție pentru artroza la genunchi. În timpul operației, chirurgul taie osul de deasupra sau de sub genunchi pentru a-l scurta, pentru a-l lungi sau pentru a-i schimba poziția.
Concret, această interveție chirurgicală transferă greutatea corpului de pe acele puncte sensiile din genunchi, acolo unde erau afectate oasele. De regulă, acst tip de intervenție este efectuată la pacienții mai tineri. Înlocuirea totală a genunchiului sau artroplastia este ultima soluție pentru cei mai mulți pacienți cu gonartroză severă.
În timpul procedurii, medicul chirurg îndepărtează articulația deteriorată și o înlocuiește cu un dispozitiv din plastic și din metal. Efectele secundare care pot apărea în urma acestei intervenții chirurgicale sunt infecțiile la locul inciziei și formarea cheagurilor de sânge. Recuperarea după această procedură durează câteva săptămâni sau chiar luni și necesită o perioadă intensivă de fizioterapie.
Exercițiile fizice la persoanele cu gonartroză sunt foarte importante pentru a evita pierderea masei musculare din jurul articulațiilor. Activitatea fizică regulată poate ajuta la menținerea forței mușchilor din jurul articulațiilor, iar efectuarea anumitor mișcări poate reduce durerea și, în unele cazuri, poate limita progresia leziunilor articulare.
Este necesar ca pacientul cu osteoartrita genunchiului să ceară sfatul medicului pentru a afla tipul de exerciții pe care poate să le facă în siguranță, pentru că unele mișcări sunt mai benefice decât altele. Prin urmare, gonartroza genunchiului este o boală degenerativă a articulațiilor, provocată de degenerarea cartilajului până la distrugerea completă a acestuia.