Boli si tratamente

Ce este hernia inghinală?

Publicat: 17 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce este hernia inghinală
Ce este hernia inghinală

Ce este hernia inghinală? O hernie este deplasarea unui organ sau a unei părți a unui organ printr-o deschidere naturală în corp. Vorbim de hernie inghinală când viscerele traversează peretele abdominal la nivelul inghinalului și mai precis la nivelul canalului inghinal. Țesuturile care îl traversează sunt de obicei peritoneul (membrana care aliniază abdomenul) și intestinul subțire. Hernia inghinală este cea mai frecventă. De obicei este implicată doar o parte a corpului, dar există hernii inghinale bilaterale.

Orificiul inghinal, natural, este situat la nivelul pliului inghinal și permite trecerea cordului spermatic la bărbați și ligamentului rotund al uterului la femei. Cordul spermatic conține, printre altele, vasele care poartă sperma.

Este înconjurat de mușchii peretelui abdominal (ca mușchiul transvers). Acestea se pot relaxa și crește diametrul orificiului. Așa se face că părți ale organelor digestive se pot repezi în canalul unde a apărut un pasaj. O umflatura poate fi atunci vizibilă în zona inghinală.

Ce este hernia inghinală?

O hernie inghinală, care duce la final la umflarea inghinală, este uneori dureroasă. De obicei, se observă cel mai mult atunci când stai în picioare. Poate crește în volum mai ales când tușești, te apleci sau ridici un obiect greu. Presiunea crescută în abdomen poate provoca o parte din intestinul subțire sau colon. Poate deveni enervanta, de exemplu atunci când mergeți și poate duce la tulburări de tranzit (cum ar fi constipația) dacă crește în dimensiune și comprimă țesuturile din jur. Uneori, la bărbați, poate exista durere și umflare în scrot și în jurul testiculelor dacă intestinul se deplasează în jos, prin deschiderea inghinală.

În ciuda acestor posibile complicații grave, hernia inghinală nu este adesea gravă. Se spune că este reductibila atunci când o simplă presiune manuală permite aducerea porțiunii organului deplasat în interiorul abdomenului.

Tipuri de hernie inghinală

Hernia inghinală apare de obicei la oameni la vârste extreme ale vieții.

La sugari, canalul peritoneo-vaginal, care există la ambele sexe și dispare chiar înainte de naștere, poate persista și poate fi cauza unei hernii. Un puț mic este vizibil în zona inghinală, mai ales când copilul plânge. Îi privește pe băieți mai mult decât pe fete.

La persoanele în vârstă, se poate dezvolta o hernie inghinală, de exemplu în caz de slăbiciune musculară. Zona slăbită poate permite mai multă trecere către viscere.

O simplă examinare clinică este suficientă pentru a diagnostica o hernie inghinală. Medicul general poate detecta o umflatură în zona inghinală, care este vizibilă în special atunci când pacientul tuseste. Dacă hernia este reductibilă, este posibil să trageți pur și simplu viscerele prin peretele abdominal până la locația sa inițială. De obicei, hernia este ușor reductibilă atunci când stai culcat.

Complicații grave

Complicația majoră a herniei inghinale este strangularea, care poate fi gravă. O parte a intestinului devine este prinsă și nu mai poate fi pusă din nou, manual, în abdomen. Hernia încarcerată poate deveni roșie, violet sau foarte întunecată. Apare dureri severe, la fel ca greața și vărsăturile. Tranzitul intestinal nu mai funcționează. Atunci când o parte a intestinului nu mai este alimentată corespunzător cu blocarea fluxului de sânge (numită strangulare hernială), țesutul intestinal poate muri. Poate apărea obstrucția intestinală sau peritonită. Este nevoie de intervenție chirurgicală promptă. Așadar, o consultație medicală trebuie programată cât mai curând posibil.

Cauze si simptome

Cauza unei hernii inghinale nu este întotdeauna cunoscută. Presiunea crescută în abdomen poate fi responsabilă, la fel ca și excesul de greutate, slăbiciunea musculară sau tusea cronică.

Adesea, hernia inghinală asimptomatică poate progresa și poate cauza următoarele simptome:

Umflare în zona inghinala, durere, mai ales atunci când vaaplecați, transportați ceva greu, împingeti sau tușiti, senzatie arzatoare.

În caz de strangulare: durere foarte severă, greaţă, vărsături, absența scaunului.

Adauga un comentariu