Infarctul stomacal, cunoscut în termeni medicali ca ischemie mezenterică sau infarct intestinal, este o afecțiune rară, dar extrem de gravă, care a dus la decesul actriței Cristina Deleanu. Această boală apare atunci când fluxul sanguin către o parte a intestinului este întrerupt, ducând la necrozarea țesutului intestinal.
Cristina Deleanu a murit din cauza infarctului stomacal
Eugen Cristea, soțul Cristinei Deleanu, a declarat că actrița a murit din cauza unui infarct stomacal, o afecțiune rară, dar extrem de gravă, cunoscută în termeni medicali drept ischemie mezenterică sau infarct intestinal. Această patologie apare atunci când o parte a intestinului nu mai primește suficient sânge arterial, din cauza unui blocaj la nivelul vaselor de sânge care irigă intestinul.
În lipsa oxigenului și a substanțelor nutritive aduse de sânge, țesutul intestinal suferă și, în cele din urmă, moare, un proces numit necroză. Când fluxul sanguin este complet oprit, vorbim despre infarct intestinal, mai exact o urgență medicală cu risc crescut de deces.
Ce este infarctul stomacal?
Infarctul intestinal afectează cu precădere persoanele în vârstă, în special pe cele cu boli cardiovasculare preexistente, cum ar fi hipertensiunea, fibrilația atrială sau ateroscleroza.
Ischemia mezenterică acută debutează brusc, iar principalul simptom este durerea abdominală severă, difuză, care apare în special după masă. Este un simptom resimțit de aproximativ 80% dintre pacienți. Alte semne care pot apărea simultan includ greață, vărsături, balonare și diaree sau constipație. În cazurile avansate poate apărea sânge în scaun, febră și o pierdere semnificativă în greutate.
În formele cronice ale bolii, simptomele sunt mai insidioase, evoluând lent. Durerea abdominală postprandială, după mese, este frecventă și poate duce la frica de alimentație, pacienții ajungând să mănânce tot mai puțin pentru a evita disconfortul. Pe termen lung, apar scădere ponderală, deshidratare și constipație cronică.
Ce tratament este recomandat?
Diagnosticul infarctului intestinal acut se bazează pe anamneză și examen clinic, examene de laborator care evidențiază markeri de deshidratare, de infecție, creșterea transaminazelor hepatice, creșterea ureei, a amilazelor, a fosfatazei alkaline, a lactatului, scăderea rezervei alcaline, hemoconcentrație (creșterea hematocritului), acidoză metabolică.
Examenele imagistice includ radiografia abdominală pe gol, gazometrie, angiografie, RMN, CT, ECG pentru cauzele cardiace, puncție peritoneală.
Tratamentul infarctului intestinal acut este o urgență medicală și poate include intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea segmentului de intestin afectat, administrarea de anticoagulante, antibiotice și alte măsuri de susținere a funcțiilor vitale.
Este esențial să fim conștienți de simptomele infarctului intestinal și să căutăm imediat asistență medicală în cazul în care apar dureri abdominale severe și persistente, mai ales dacă avem factori de risc precum vârsta înaintată sau afecțiuni cardiovasculare preexistente.
În rândurile prezentate mai sus este prezentat ce este infarctul stomacal, boala de care a murit actrița Cristina Deleanu, și ce tratament ar trebui urmat. Cu toate acestea, articolul are doar un rol informativ!