Există multe mituri despre ce este interzis să faci în timpul menstruației. Unele reguli trebuie respectate, dar majoritatea sunt doar zvonuri care trebuie ignorate. Suntem siguri că tu crezi că știi totul despre menstruație. Dar vom încerca să demontăm unele dintre cele mai înrădăcinate mituri despre inhibițiile cunoscute și vom analiza câteva lucruri pe care chiar nu ar trebui să le faci când ești „pe stop”.
Când vine vorba de „acele” zile, auzi tot felul de păreri despre ce este mai bine să eviți în această perioadă specială pentru fiecare femeie. În acest articol, vom afla care afirmații sunt corecte din punct de vedere medical.
Ce este interzis în timpul menstruației. Este recomandat întreținerea relațiilor sexuale în această perioadă?
Afirmația că menstruația protejează împotriva sarcinii este un mit pur și simplu, și iată de ce. În primul rând, unele femei pot avea sângerări atunci când un ovul este eliberat de ovarul lor (acest proces se numește ovulație). Ele confundă această scurgere cu menstruația. Dar, în timpul ovulației, fertilitatea unei femei atinge un vârf. Așadar, dacă întrețineți relații sexuale în această perioadă, aveți mai multe șanse să rămâneți însărcinată.
În al doilea rând, este posibil să rămâneți însărcinată înainte de terminarea menstruației sau la câteva zile după ce sângerarea a încetat. Deoarece spermatozoizii pot rămâne în corpul dumneavoastră până la 3 zile. În concluzie, a avea relații sexuale în timpul menstruației poate duce la concepție. Dacă nu planificați o sarcină, folosiți întotdeauna metode contraceptive.
Trebuie să știi că există studii care au arătat un risc crescut de a contracta boli cu transmitere sexuală tocmai în această perioadă. Așadar, nu uitați să folosiți un prezervativ dacă nu sunteți sigură de statutul ITS al partenerului, deoarece șansele de a contracta o infecție cu transmitere sexuală în această perioadă a lunii sunt extrem de mari.
Schimbarea regulată a produselor de igienă este foarte importantă. Dacă folosiți tampoane, ar trebui să le schimbați la fiecare patru-șase ore. Acesta este un pas important pentru a preveni sindromul de șoc toxic.
Alte recomandări oferite de ginecologi pentru perioada sensibilă a lunii
Irigarea (spălarea vaginului din motive terapeutice) în timpul menstruației poate perturba flora vaginală, crescând riscul de infecție. Folosirea săpunurilor, spray-urilor sau cremelor cu componente aromatice poate provoca, de asemenea, iritații vaginale și trebuie evitate. Dacă simțiți un miros vaginal neplăcut, acesta poate fi un semn de vaginoză bacteriană. În acest caz, ar trebui să vă consultați medicul ginecolog.
Este indicat să nu efectuați activități fizice în această perioadă. Anulați orice tratament de înfrumusețare (epilare cu ceară, injecții sau tratamente cu aparate). Reducerea nivelului de estrogen în timpul menstruației face ca organismul tău să fie mai sensibil la durere. De aceea, ar trebui să evitați epilarea cu ceară, injectabilele și tratamentele de înfrumusețare cu diverse aparate în timpul menstruației.
Atunci când te întrebi ce este interzis în timpul menstruației trebuie să știi că la acest aspect sunt incluse și anumite alimente și băuturi. De exemplu este bine să limitezi consumul de cafea. Aceasta deshidratează organismul și afectează tiparele de somn. Băuturile carbogazoase conțin mult zahăr în plus și contribuie la formarea de gaze în intestine. Iar alimentele grase și mâncarea de tip fast-food încarcă organismul. Acesta are nevoie de mai mult timp pentru a le procesa. De asemenea, este bine să limitați consumul de pâinea albă și prăjituri, acestea provoacă balonare și flatulență.