Prima pagină » Culinar » Ce este mozzarella di bufala? Diferența dintre tipurile de mozzarella

Ce este mozzarella di bufala? Diferența dintre tipurile de mozzarella

10 feb. 2025, 15:14,
Redacția BZI în Culinar

Mozzarella di bufala este un tip de mozzarella ce se fabrică din lapte de bivoliță și provine doar din câteva zone din Italia. Aceasta este foarte diferită de mozzarella care se găsește în comerț și care, în majoritate, este produsă din lapte de vacă.

Mozzarella de bivoliță (în italiană: mozzarella di bufala; în dialectul napolitan: muzzarella ‘e vufera) este un tip de mozzarella obținută din laptele de bivoliță mediteraneană italiană. Acest produs lactat este fabricat în mod tradițional în regiunea Campania, în special în provinciile Caserta și Salerno.

Mozzarella di bufala

În Italia, brânza este produsă pe tot teritoriul național folosind laptele bivolului mediteranean italian, sub denumirea oficială mozzarella di latte di bufala, deoarece această rasă de bivoli se regăsește în toate regiunile țării. Totuși, doar varianta specifică mozzarella di bufala campana, cu denumire de origine protejată (DOP), este produsă într-o zonă care se întinde de la Roma, în Lazio, până la Paestum, aproape de Salerno, în Campania. Există, de asemenea, unități de producție în provincia Foggia, în Apulia, precum și în Venafro, în Molise.

Industria mozzarellei de bivoliță generează anual în Italia aproximativ 300 de milioane de euro, echivalentul a 330 de milioane de dolari, iar producția totală ajunge la aproximativ 33.000 de tone. Din această cantitate, 16% este exportată, în special în Uniunea Europeană, cu Franța și Germania printre principalii importatori, în timp ce vânzările către Japonia și Rusia sunt în continuă creștere.

Deși își are originea în Italia, mozzarella de bivoliță este produsă și în alte țări de pe glob. Există fabrici de producție în Elveția, Statele Unite, Australia, Mexic, Brazilia, Canada, China, Japonia, Venezuela, Argentina, Regatul Unit, Irlanda, Spania, Suedia, Columbia, Thailanda, Israel, Egipt, India și Africa de Sud, fiecare folosind laptele bivolilor crescuți pe plan local.

Diferite tipuri de mozzarella

Originea bivolilor de apă în Italia este un subiect disputat. O teorie susține că aceștia au fost aduși din Asia de către goți în timpul migrațiilor din perioada medievală timpurie. Cu toate acestea, conform Consorțiului pentru Protecția Brânzei de Bivoliță din Campania, cea mai plauzibilă ipoteză este că normanzii i-au introdus în Italia în anul 1000, după ce arabii îi aduseseră anterior în Sicilia. De asemenea, există dovezi fosile care sugerează că o specie preistorică de bivol european, Bubalus murrensis, ar fi trăit în Italia. O altă teorie afirmă că bivolii au fost aduși din Mesopotamia în Orientul Apropiat de către arabi și ulterior introduși în Europa de către pelerini și cruciați.

În trecut, bivolii erau o prezență obișnuită în peisajul rural, fiind folosiți ca animale de tracțiune datorită forței lor și dimensiunii copitelor, care le permiteau să lucreze pe terenuri mlăștinoase fără a se scufunda prea adânc. Primele referințe la brânzeturi obținute din lapte de bivoliță datează de la începutul secolului al XII-lea. Mozzarella de bivoliță a devenit larg răspândită în sudul Italiei abia în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, anterior fiind produsă doar în cantități reduse.

Producția de mozzarella în zona orașului Napoli a fost întreruptă temporar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când trupele germane în retragere au masacrat efectivele de bivoli. După semnarea armistițiului, producția a fost reluată câțiva ani mai târziu.

Sistemul digestiv al bivolilor de apă le permite să transforme vegetația de calitate inferioară într-un lapte extrem de nutritiv. Comparativ cu laptele de vacă, acesta conține un procent mai mare de substanțe solide, având un nivel mai ridicat de proteine, grăsimi și minerale. Astfel se obține mozzarella de bivoliță sau mozzarella di bufala.

Bugetul.ro
Județele groazei din România. Oamenii rămân pe drumuri din cauza concedierilor masive făcute de companiile care funcționează în aceste zone ale țării
redactia.ro
Imagini de colecție. Cum arăta Anca Alexandrescu la debutul în presă, acum 20 de ani
Bugetul.ro
Ciudatul produs de la Kaufland făcut din deșeuri e cumpărat pe bandă rulantă. Prețul cerut de retailerul german nu este deloc unul foarte mic
a1.ro
Iulia Albu, prima reacție după despărțirea de Mike. Ce spune despre povestea lor de dragoste: „Se întâmplă în multe cupluri”
Playtech.ro
Momentul în care a izbucnit incendiul în clubul din Macedonia de Nord. Artificiile au aprins totul în câteva secunde VIDEO
observatornews.ro
Când ar urma să fie extrase primele gaze din Marea Neagră, prin Neptun Deep. Iancu Guda: "Ne-ar asigura consumul pe un deceniu"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cum se va merge la vară pe podul Giurgiu-Ruse. Detalii de ultima oră
realitatea.net
Ce să faci când îţi rămâne un os de peşte în gât. Soluții care te pot scoate din încurcătură
SportpeSurse
Cutremur în România! Legenda a murit
Playtech.ro
Trucul folosit de supermarketuri pentru a menţine fructele şi legumele proaspete mai mult timp. Acasă se strică imediat
Dailybusiness.ro
Moment de groază pentru un cățel blocat pe stânci în timp de furtună. Pompierii au acționat de urgență
RomaniaTV
ULTIMA ORĂ! Iubitul Danielei Nane, internat de urgență, după ce s-a aruncat de la înălțime. Ce s-a întâmplat cu tânărul tenor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Amalia Năstase a pierdut lupta cu kilogramele. Fosta soție a lui Ilie Năstase slăbise 30 de kilograme, dar le-a pus la loc. Cum arată acum
redactia.ro
Numire controversată făcută de Ilie Bolojan. Pe cine a adus consilieri la Cotroceni
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 martie 2025
19 martie 2025