Prima pagină » Culinar » Ce este șoriciul expandat? Trucuri pentru o gustare perfectă!

Ce este șoriciul expandat? Trucuri pentru o gustare perfectă!

03 iun. 2025, 22:35,
Redacția BZI în Culinar

Șoriciul expandat este o denumire populară pentru un produs obținut prin prajirea și expandarea pielii de porc, similar cu ceea ce se numește în engleză pork rinds sau cracklings.

Șoriciul expandat este o gustare ușoară și delicioasă potrivită chiar și în dietele de slăbit, iar rețeta acestui deliciu culinar este simplă și necesită doar puțină răbdare. Deși acesta este un aliment tradițional românesc, doar în țările din afară șoriciul expandat poate fi găsit gata ambalat precum chips-urile în toate supermarket-urile.

Ce este șoriciul expandat?

Șoriciul expandat este un produs tradițional obținut din pielea porcului, foarte popular în special în perioada sărbătorilor de iarnă, dar apreciat și ca gustare crocantă de-a lungul anului. El se regăsește în cultura culinară românească, dar și în multe alte părți ale lumii, sub denumiri diferite, având totuși la bază același principiu: pielea porcului este pregătită astfel încât să devină extrem de crocantă și aerată, aproape pufosă la mușcătură.

Procesul de obținere a șoriciului expandat este migălos și presupune mai multe etape. Totul începe cu curățarea atentă a pielii de porc, care trebuie să fie lipsită de păr, grăsime excesivă și impurități. În mod tradițional, pielea este pârlită ușor, apoi răzuită cu grijă și spălată în apă caldă pentru a îndepărta orice urmă de murdărie. Odată curățată, urmează fierberea, care are rolul de a înmuia șoriciul și de a elimina o parte din grăsimea care s-ar topi ulterior în timpul prăjirii. Fierberea trebuie să fie suficient de lungă pentru ca pielea să devină maleabilă, dar nu atât de lungă încât să se destrame.

După fierbere, șoriciul este tăiat în fâșii sau bucățele și se lasă la uscat. Uscarea este o etapă crucială: fără ea, șoriciul nu va deveni crocant, ci doar uleios și greu. Unele gospodine lasă bucățile de șorici pe șervete absorbante timp de câteva ore sau chiar peste noapte, la temperatura camerei sau într-un cuptor ușor încălzit, cu ușa întredeschisă. Abia după ce este bine uscat, șoriciul este gata pentru etapa finală: prăjirea sau coacerea.

Cum se prăjește

Cea mai spectaculoasă parte este expandarea propriu-zisă. Atunci când bucățile de șorici ajung în uleiul foarte încins sau într-un cuptor fierbinte, ele se umflă brusc, datorită evaporării rapide a apei reziduale din interiorul lor. Rezultatul este o bucată de șorici crocantă, aerată, ușoară, care pocnește ușor între dinți. Uneori, procesul de prăjire este înlocuit cu coacerea în aer cald (într-un cuptor cu convecție sau air fryer), pentru a obține un produs mai sănătos, cu mai puțină grăsime.

Șoriciul expandat poate fi consumat simplu, presărat cu sare, sau poate fi condimentat în diverse feluri, cu boia dulce ori iute, usturoi granulat, piper sau amestecuri de condimente pentru grătar. Se pot adăuga arome chiar înainte de prăjire sau imediat după, cât timp bucățile sunt încă fierbinți și pot absorbi aromele mai bine. Iată cum să faci o delicioasă ciorbă cu carne de porc.

Deși este considerat un produs tradițional și natural, trebuie menționat că șoriciul expandat nu este lipsit de controverse din punct de vedere nutrițional. Pe de-o parte, este bogat în proteine și nu conține carbohidrați, ceea ce îl face atractiv pentru cei care urmează diete de tip low-carb sau keto. Totuși, șoriciul expandat are un conținut ridicat de grăsimi saturate și sare, deci trebuie consumat cu moderație.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Răsturnare de situație. Cine va fi până la urmă premierul României. Nicușor Dan va face anunțul azi
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Ce nu trebuie să uiți săptămânal dacă ai vinete în grădină. Așa previi dăunătorii și fructele deformate
observatornews.ro
Afacerea cu care Alina și Alex au dat lovitura. Un clip postat pe TikTok le-a adus mii de comenzi
Playsport.ro
O femeie și fiica ei au strâns 8.000 de sticle, apoi au construit o casă cu 7 camere: „Pentru noi a fost o metodă de supraviețuire”
Evz.ro
De la relaxare la revoltă: turiștii români, tot mai nemulțumiți de sejururile în Bulgaria
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Ventilația încrucișată nocturnă, varianta rapidă prin care răcoreşti casa fără aerul condiţionat. Ce trebuie să faci exact?
Dailybusiness.ro
E LEGE! Ce trebuie să facă șoferii rămași fără plăcuțe de înmatriculare. Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă obligația
RomaniaTV
Adio garanţia de 50 de bani la punctele de reciclare. Românii, campioni în campania SGR
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Doliu URIAȘ! A MURIT Iliescu în urmă cu puțin timp....România este în STARE DE ȘOC
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iunie 2025
21 iunie 2025