Prima pagină » Sanatate » Ce este tromboza? Formele afecțiunii și cum se manifestă acestea

Ce este tromboza? Formele afecțiunii și cum se manifestă acestea

24 aug. 2022, 10:31,
în Sanatate

Multe persoane sunt curioase să afli ce este tromboza deoarece multe sisteme biologice sunt responsabile de activitatea vitală a corpului nostru. Una dintre ele este hemostaza. Sarcina sa este de a menține sângele în stare lichidă, de a opri sângerarea în caz de deteriorare a pereților vaselor de sânge și, de asemenea, de a dizolva cheagurile de sânge. Trombogeneza este unul dintre mecanismele hemostazei.

Formarea unui cheag de sânge este o reacție de protecție a organismului atunci când este necesară oprirea sângerării. Când aceasta este deteriorată, se formează un cheag de sânge care, ca un plasture, închide zona deteriorată, adică protejează organismul de pierderea de sânge. În limbajul medical, acest proces se numește tromboză. Pe de o parte, tromboza protejează organismul de pierderi mari de sânge. Pe de altă parte, poate provoca boli grave asociate cu fluxul sanguin afectat. Acestea sunt accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, afectarea ischemică a organelor abdominale și spațiul retroperitoneal precum și cangrena extremităților.

picioarele unei persoane care sufera de tromboza

Tromboza venoasă este clasificată ca o boală acută, există multe motive pentru apariția acesteia

Ce este tromboza? Cine a reușit să dezlege misterul dezvoltării acestei boli

Până la mijlocul secolului al XIX-lea, tromboza a fost un mister pentru medici, ei au încercat să înțeleagă ce presupune această boală. Patologul german Rudolf Virchow a reușit să dezlege misterul. El a studiat mecanismele trombozei, identificând trei principii de bază. A trecut un secol și jumătate de atunci, dar descoperirea medicului berlinez este încă de actualitate. Această teorie se numește triada lui Virchow.

Rudolf Virchow a formulat trei cauze principale ale trombozei. Prima este deteriorarea pereților vaselor de sânge. Acesta poate fi rezultatul unei răni sau al unei intervenții chirurgicale. Omul de știință a observat că cheagurile de sânge se formează cel mai adesea acolo unde structura internă a vaselor de sânge este deteriorată.

picioarele unei persoane care sufera de tromboza

Tromboza arterială, mai este numiră și aterotromboză și este o afecțiune patologică

Al doilea motiv este fluxul sanguin lent. Cheaguri de sânge se acumulează acolo unde se modifică rata fluxului sanguin. O modificare a vâscozității sângelui provoacă, de asemenea, tromboză. Este bine să știi că la persoanele care au sângele „gros”, cheagurile de sânge se formează mai des decât la cele care îl au mai ​​„lichid”.

Formele trombozei. Care este diferența dintre afecțiuni

Tromboza este de două forme, venoasă și arterială. Numele sugerează exact unde se formează cheagurile de sânge. Adică, în primul caz în vene, iar în al doilea în artere. Tromboza venoasă este clasificată ca o boală acută, există multe motive pentru apariția acesteia. Principalele dintre aceste motive reprezintă o încălcare a structurii peretelui venos în timpul intervenției chirurgicale, traumatisme, radiații și chimioterapie, încetinirea fluxului sanguin și creșterea coagularii sângelui.

picioarele unei persoane care sufera de tromboza

Tromboza este de două forme, venoasă și arterială

Tromboza arterială, mai este numiră și aterotromboză și este o afecțiune patologică. În timpul acesteia aproape toți pacienții au plăci aterosclerotice. Acestea sunt depozite de colesterol, îngustează lumenul arterei și duc la deficiență circulatorie. În timp, plăcile devin coagulate.

Tromboembolismul arterei pulmonare explică, de asemenea, ce este tromboza. Această formă a trombozei este cea mai severă, chiar mortală, în care există o închidere completă sau parțială a lumenului arterei pulmonare de către un tromb. De regulă, PE este o complicație a trombozei venoase profunde a picioarelor.

femeie care se tine de piciorul ei care afectat de tromboza

Până la mijlocul secolului al XIX-lea, tromboza a fost un mister pentru medici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 decembrie 2024
13 decembrie 2024