Prima pagină » Local » Ce fac medicii când un copil are suflu sistolic? Conf. dr. Alina Costina Luca: „Vom face electrocardiogramă, apoi ecocardiografie” – VIDEO

Ce fac medicii când un copil are suflu sistolic? Conf. dr. Alina Costina Luca: „Vom face electrocardiogramă, apoi ecocardiografie” – VIDEO

31 oct. 2022, 14:49,
în Local

Conf. univ. dr. Alina Costina Luca, șef secție cardiologie pediatrică, Spitalul de Copii ” Sfânta Maria” Iași, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre suflul sistolic la copii. Iată ce fac medicii care se confruntă cu astfel de cazuri și când este necesar un tratament.

Suflul sistolic reprezintă acel sunet care se aude în plus când medicul ascultă bătăile inimii cu stetoscopul. De regulă, sunetul pe care medicul trebuie să îl audă la ascultarea inimii trebuie să fie în doi timpi, unul care arată închiderea valvelor atrioventriculare și altul care desemnează închiderea valvei semilunare. Între acestea există o pauză scurtă, numită sistolă și una mai lungă, cunoscută sub numele de diastolă.

Orice sunet nefiresc, care se aude în plus față de cele două, va fi numit de medic suflu sistolic sau suflu cardiac ori suflu la inimă. De precizat este că nu este vorba despre o afecțiune, ci despre un semnal, care poate contribui la diagnosticarea unei posibile probleme cardiace.

Ce fac medicii când un copil are suflu sistolic? Conf. dr. Alina Costina Luca: „Vom face electrocardiogramă, apoi ecocardiografia, care poate fi făcută încă din viața intrauterină”

Suflul sistolic este adesea întâlnit la sugarii sănătoși, la copii și la adolescenți. Acesta este, de cele mai multe ori, inocent, deoarece nu ascunde o patologie, ci este produs de fluxul normal de sânge prin inimă. Pentru a se asigura că nu este vorba despre o afecțiune gravă, medicii fac copiilor o electrocardiogramă și o ecocardiografie. Aceste proceduri pot fi efectuate încă din viața intrauterină sau chiar în primele săptămâni ale nou-născutului.

„În primul rând, vom face electrocardiogramă, apoi ecocardiografia, care poate fi făcută încă din viața intrauterină. Dacă nu s-a făcut în viața intrauterină, încă din perioada de nou-născut sau chiar în primele săptămâni. Este foarte bine de investigat un suflu sistolic, dacă el a fost decelat ascultător în momentul nașterii. Deci este bine de venit cât mai repede, pentru că pot fi, într-adevăr, malformații noncianogene, cum ar fi: defectul septal interatrial, defectul septal interventricular, persistența de canal arterial, care se pot închide de la sine (unele din ele), dacă sunt micuțe ca dimensiuni, dar altele pot evolua. Și pot evolua complicându-se în hipertensiune pulmonară.”, a declarat conf. univ. dr Alina Costina Luca, pentru BZI LIVE.

Lăsat netratat, suflul sistolic se poate agrava și se poate ajunge la hipertensiune pulmonară. Aceasta apare în momentul în care tensiunea de la nivelul arterelor pulmonare creşte peste normal. Dacă a fost depășit momentul operator, medicul recomandă tratament de susținere pe viață.

„Dacă deja a fost depășit momentul operator, atunci trebuie să apelăm la tratament de susținere pe viață, cu tratamentul hipertensiunii pulmonare. Atunci când acționăm la timp, toate aceste complicații care pot apărea, cum ar hipertensiune pulmonară și toate celelalte, pot fi prevenite.”, a adăugat medicul.

Cum se manifestă hipertensiunea pulmonară?

Printre simptomele hipertensiunii arteriale se află următoarele: respirație greoaie și scurtă (dispnee) în timpul activităților de rutină, oboseală, dureri toracice și bătăi accentuate ale inimii. Când boala se agravează, manifestările acesteia pot limita orice activitate fizică. La copii poate apărea și tusea.

„Pot prezenta și tuse, pot prezenta semne ale insuficienței cardiace. Cu tuse, cu raluri la ascultație, ralusuri crepitante, cu cioanoză care, într-adevăr devine, chiar dacă erau cazuri de defect septal interatrial, interventricular și, în mod obișnuit erau noncianogene, în momentul în care șuntul se inversează la ele devin cianogene și se comportă ca o malformație severă. Și atunci ori trebuie operate, ori trebuie să apelăm la tratament de susținere pe viață.”, a mai spus medicul Alina Costina Luca, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Bugetul.ro
Găselnița Digi RCS RDS pentru abonații din România. Toți cei care au un abonament la compania de telecomunicații se pot bucura de filme și în aplicația Digi TV
redactia.ro
Un nou accident aviatic în India. Nu există supraviețuitori
Bugetul.ro
Gospodarii care își ridică un solar în grădină pot primi amenzi chiar şi de 100.000 de lei, dacă nu sunt atenţi la o serie de norme banale
a1.ro
Ce se întâmplă cu ajutorul de înmormântare. Anunțul făcut de Dragoş Anastasiu, consilier al președintelui Nicușor Dan
Playtech.ro
Doi români și-au vândut tot, iar apoi, timp de 7 ani, au vizitat întreaga lume. În final, au decis unde vor să rămână. „Chiar e paradisul pe Pământ”
observatornews.ro
Lider PSD: Nu cred că intrăm la guvernare. Cum te așezi pe arici? Îl tunzi sau te foloseşti de fundul altuia
Playsport.ro
Modul în care mergi pe stradă îți arată vârsta reală a creierului și cât de repede îmbătrânești
Evz.ro
Prognoza meteo, 16 iunie. Vremea se va încălzi în toată țara
realitatea.net
Reguli mai DURE pentru călătoria cu avionul în spațiul UE. Orice solicitant va avea nevoie de autorizație de călătorie
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Mașina neagră apărută pe străzile de la noi i-a nedumerit pe români. Ce este, de fapt, misteriosul autoturism
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Vestea despre Nicușor Dan care îl va impresiona și pe George Simion. Niciun alt președinte nu a mai făcut una ca asta!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Nuntă înainte de înmormântare. Soția i-a pus verigheta pe deget lui Ciprian Pian și s-a căsătorit cu el în timpul priveghiului. A fost chemat și preotul să oficializeze cununia
redactia.ro
❌Impozite și taxe mai mari în România! Ilie Bolojan, anunțul momentului👇
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`