Stiri si curiozitati

Ce înseamnă când se stinge lumânarea. L-ai mâniat pe Dumnezeu?

Publicat: 08 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce înseamnă când se stinge lumânarea. L-ai mâniat pe Dumnezeu
Ce spun preoții despre stingerea lumânării

Mulți credincioși obișnuiesc ca duminica și în alte zile de sărbătoare să aprindă o lumânare și să spună o rugăciune. Dar dacă ți se stinge lumânarea, ce faci? Are vreo semnificație anume? Pe această temă există multe superstiții care spun că stingerea lumânării este un semn divin și că l-ai mâniat pe Dumnezeu. În alte interpretări, stingerea lumânării ar putea aduce ghinion celui care a aprins-o.

Mai mult, în noaptea de Înviere, când credincioșii merg la biserică să ia Lumina Sfântă, adusă de la Ierusalim, mulți sunt îngrijorați de faptul că lumânarea s-ar putea stinge în drumul spre casă, deoarece acesta ar putea fi un semn că divinitatea nu vrea să-i lase să se bucure de Lumina Învierii.

Pentru a preîntâmpina ca un vânt puternic în drum spre casă, de la slujba de Înviere, să le stingă lumânarea, credincioșii au găsit tot feluri de moduri prin care flacăra să nu se stingă până la locuința fiecăruia. Pe lângă folosirea unor candele care au capac, credincioșii folosesc pahare de plastic pentru ca vântul să nu le stingă lumânarea din drumul de la biserică și până acasă.

Ce înseamnă când se stinge lumânarea: Preoții neagă vreo implicare a divinității

Preotul Ioan Argatu a făcut lumină în această problemă legată de stingerea lumânării. Acesta susține că, într-adevăr, există tot felul de superstiții legate de stingerea lumânării, dar că din punctul de vedere al bisericii acestea sunt simple povești.

„Dacă lumânarea se stinge până ajungi acasă din cauza fenomenelor meteorologice, asta nu înseamnă că Dumnezeu este supărat pe tine. Rezolvarea este foarte simplă: dacă a bătut vântul, o mai aprinzi o dată!”, a spus preotul Ioan Argatu.

Părintele crede că nu este o problem atât de mare dacă în noaptea de Înviere nu ajungi cu lumânarea aprinsă acasă deoarece  credinciosul a primit lumina în suflet pentru că lumina nu este numai una materială, ci una spirituală.

„Când la Înviere fiecare aprinde lumină de la celălalt este un semn de unitate. Această lumină contează într-adevăr. Toți credincioșii primesc din aceeași lumină fără ca lumina să se împuțineze. Astfel se creează o comuniune, iar improtantă este unitatea care se creează prin faptul că oamenii primesc lumină unii de la alții”, a mai spus preotul.

Cum se sting lumânările

Există obiceiul de a stinge o lumânare suflând înspre aceasta, lucru considerat greșit de către obiceiurile bisericești. Potrivit acestora, respirația este o forță energetică, iar Dumnezeu a suflat asupra omului și i-a dat viață, luminându-l. Dacă noi suflăm pentru a stinge o lumânare, atunci stingem legătura creată între noi și divinitate prin aprinderea lumânării.

De aceea, pentru stingerea lumânărilor se recomandă folosirea unei mucarnițe, un căpăcel neinflamabil, prevăzut cu un mâner.

În ceea ce privește lumânarea de la Înviere, oamenii bisericii spun că aceasta are un statut special și să nu fie pusă laolaltă cu celelalte lumânări din casă. Nu este necesar ca lumânarea să ardă neîntrerupt până atunci când se consumă, ci dimpotrivă. Aceasta trebuie sa fie aprinsă și să ardă câte puțin în fiecare zi din Săptămâna Luminată, în timpul rugăciunilor.

Adauga un comentariu