Prima pagină » Sanatate » Ce înseamnă când sputa este albă. Ce afecțiune semnalează acest disconfort

Ce înseamnă când sputa este albă. Ce afecțiune semnalează acest disconfort

06 mai 2022, 10:12,
BZI.ro, în Sanatate

Orice persoane s-a întrebat măcar o dată ce înseamnă când sputa este albă. Sputa reprezintă un mucus produs de trahee și bronhii, amestecat cu secreții din mucoasa nazală și saliva. Cu ea, praful și microbii sunt îndepărtați din corp, care inevitabil pătrund în interior odată cu respirația noastră. În sine, această substanță nu este un semn de boală. Un organism sănătos produce aproximativ 100 ml de spută limpede în fiecare zi.

În cazul unui proces patologic se poate produce până la 1,5 litri de mucus vâscos pe zi. În acest caz, este excretat cu tuse și poate arăta complet diferit. Culoarea sputei la tuse indică specificul bolii și severitatea acesteia. Secreția mucoasei din gat reprezintă o reacție naturală a organismului nostru la apariția unui iritant. Astfel, organismul este protejat de infecții. Sputa crește în volum, iar o persoană este eliberată de viruși și bacterii dăunătoare prin tuse involuntară. După recuperare, cantitatea de mucus revine la nivelul obișnuit imperceptibil. Dacă senzația de flegmă în gât a devenit constantă, aceasta poate indica o boală ORL cronică sau probleme la nivelul sistemului digestiv și al altor sisteme ale corpului.

barbat care tine mana la gura in timp ce tuseste

Pe lângă aceste patologii, fumatul poate fi și cauza separării sputei

Din ce cauză se manifestă sputa. Patologii care provoacă simptomul

Cauzele excesului de mucus pot fi diferite. De cele mai multe ori, aceasta este cauzată de o răceală, bronşită, astm bronșic, pneumonie, inflamația plămânilor, tuberculoză, sinuzită, rinită cronică sau cancer de plămâni.

Pe lângă aceste patologii, fumatul poate fi și cauza separării sputei. La fumători, mucoasa respiratorie este expusă în mod constant la efectele toxice ale nicotinei și gudronului de țigară. Inflamația cronică produce treptat spută în cantități care provoacă o persoană să tușească în fiecare dimineață. De asemenea, simptomul provoacă dureri severe de cap.

barbat care tine mana la gura in timp ce tuseste

Cauzele excesului de mucus pot fi diferite

Apariția unei tuse umede, care înlocuiește una uscată, este de obicei considerată ca o tranziție către etapa de recuperare. Dacă vorbim despre o infecție respiratorie comună sau gripă, în majoritatea cazurilor acest lucru este adevărat. Cu toate acestea, există multe cauze ale sputei și este necesar să o aflați pe cea reală pentru a înțelege cu ce boală vă confruntați.

În plus, există o serie de boli în care sputa se poate acumula fără tuse. În astfel de cazuri, se simte ca un nod în gât, de care este greu de scăpat. Mucusul acumulat provoacă disconfort sever, interferează cu respirația normală, mâncărime și apoi o durere în gât. În sine, acest simptom poate indica diferite boli, prin urmare, aici sunt necesare și diagnostice.

Ce înseamnă când sputa este albă. Cât de periculoasă este aceasta

Sputa albă este un semnal al unui proces inflamator în tractul respirator. Adesea poate fi observată în stadiile inițiale ale bronșitei virale, în etapele ulterioare, mucusul devine galben sau verzui.

femeie care are masca pe fata si tine mana la gura in timp ce tuseste

Culoarea sputei la tuse indică specificul bolii și severitatea acesteia

Un alt motiv pentru apariția sputei albe este acela de a fi într-un loc nesigur pentru mediu și, ca urmare, de intoxicație a organismului. În plus, poate fi cauzată de anumite medicamente.

Dacă mucusul alb este secretat sub formă de bulgări, iar consistența seamănă cu coagul, acesta poate fi un semn de pneumonie fungică. Antibioticele în această situație nu te vor scăpa de afecțiune, este necesară o terapie antifungică specială pentru a trata acest tip de inflamație.

Pentru a ameliora disconfortul este necesar să cunoști ce înseamnă când sputa este albă. Sputa albă la tuse înseamnă că membrana mucoasă a tractului respirator este umflată. Din acest motiv, mucusul lichid transparent nu se poate deplasa cu ușurință de-a lungul lor și capătă treptat o vâscozitate și o culoare albă.

femeie care se tine de piept si tuseste

În cazul unui proces patologic se poate produce până la 1,5 litri de mucus vâscos pe zi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *