Prima pagină » Sanatate » Durerea în piept și în spate: Poți să suferi de niște afecțiuni foarte grave!

Durerea în piept și în spate: Poți să suferi de niște afecțiuni foarte grave!

17 dec. 2021, 11:24,
BZI.ro, în Sanatate

Durerea în piept și în spate poate reprezenta un simptom pentru mai afecțiuni ale inimii, cât și a unor boli digestive sau ale plămânilor.

În anumite cazuri, acest simptom poate fi un semnal de alarmă pentru o urgență medicală, așa cum sunt infarctul miocardic sau embolia pulmonară. Tocmai de aceea, în aceste situații ar trebui să mergeți la medic, pentru investigații suplimentare, în cazul acestor simptome.

grafica persoana care acuza dureri in piept

Durerea în piept și în spate: Simptom al bolii coronariene ischemice și anigă

Durerea în piept și în spate poate fi cauzată de mai multe afecțiuni, una dintre cele mai des întâlnite fiind boala coronariană ischemică. Aceasta constă în depunerea de lipide, în special de colesterol, la nivelul arterelor coronare epicardice, determinând îngustarea progresivă a lumenului arterial. Aceasta poate să aibă o evoluție stabilă în timp sau poate deveni instabilă prin ruptura sau eroziunea plăcii de aterom, cu apariția unui sindrom coronarian acut.

Când durerea apare la nivelul pieptului, retrosternal, poate fi resimțită și în spate, la nivelului epigastrului. Aceasta este o durere constrictivă, ca o „gheară”, ca o presiune sau o arsură. Durerea poate fi însoțită de dispnee, oboseală, amețeală sau transpirații.

În asemenea cazuri, poate să apară în urma efortului depus sau a expunerii la frig și se ameliorează în câteva minute de la încetarea efortului.

Durerea poate să apară și după o masă bogată sau dimineața la trezire și nu este influențată de poziție sau de respirație. Aceste simptome sunt caracteristice anginei pectorale tipice.

persoana care acuza durere in piept

Durerea în piept și în spate, semn de infarct

Durerea în piept și în spate, în caz de infarct, poate fi caracterizează prin durere toracică prezentă în repaus sau cu durată prelungită, adică mai mult de 20 minute, durere care apare la efort fizic moderat-mic și cu debut recent sau angina crește progresiv în intensitate și severitate și care apare la efort fizic mai mic.

Aceste caracteristici clinice sugerează apariția unui sindrom coronarian acut (infarct miocardic).

Apariția durerilor în piept și în spate pot fi provocate de anumite arsuri la stomac. Acestea apar în momentul în care acidul gastric ajunge în esofag. În mod normal, există un sfincter între stomac și esofag care împiedică acest lucru, dar uneori este slăbit sau nu funcționează corect.

Arsurile la stomac care apar frecvent și afectează activitățile zilnice poartă denumirea de boala de reflux gastroesofagian.

grafica persoana care acuza dureri in piept

Și ulcerul peptic poate cauza dureri în piept și în spate. Acesta apare atunci când există o leziune a mucoasei tractului digestiv, putând apare în stomac, intestin subțire și esofag.

De cele mai multe ori, ulcerul peptic este cauzat de infecția cu Helicobacter pylori. Acest tip de ulcer poate să apară și la persoanele care iau aspirină sau alte antiinflamatoare nesteroidiene.

Pancreatita este o altă afecțiune care are unul dintre simptome durerea în piept și în spate. Pancreasul produce enzime utilizate în digestie, precum și hormoni care reglează nivelul zahărului din sânge. Inflamarea pancreasului poartă denumirea de pancreatită.

Boala apare atunci când enzimele digestive se activează în pancreas, provocând iritații și inflamații. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive, inclusiv infecții, leziuni și cancer.

persoana care acuza durere in piept

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *