Coronavirus

Ce măsură a luat Cehia pentru începutul anului școlar: Fără măști de protecție în școli!

Publicat: 26 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce măsură a luat Cehia pentru începutul anului școlar Fără măști de protecție în școli
Ce măsură a luat Cehia pentru începutul anului școlar: Fără măști de protecție în școli!

Cehia a decis ce măsuri vor fi luate pentru începutul anului școlar. Guvernul ceh a anunțat noi reguli privind măștile de protecție începând cu 1 septembrie, dată ce coincide cu ziua în care școlile cehe urmează să se redeschidă pentru noul an școlar.

Guvernul intenționa inițial să facă măștile de față obligatorii în unele unități școlare, însă, după consultările cu sectorul educațional și asociațiile de profesori, a decis că va impune măștile de protecție obligatorii în școli doar dacă situația epidemiologică se deteriorează.

În anunțul Ministerului Sănătății din Cehia se arată că noile reguli fac ca măștile de protecție să fie obligatorii în instituțiile de sănătate și îngrijire socială, transportul public, birourile publice, cum ar fi primăriile și secțiile de votare. Toate aceste măsuri sunt direct legate de redeschidere a școlilor.

Ce măsură a luat Cehia pentru începutul anului școlar

Cehia a fost una dintre primele țări din lume care a laut decizia ca măștile de protecție să fie obligatorii atunci când pandemia de COVID-19 era încă la început.

Pe măsură ce numărul de infectări a început să scadă, măsurile au început să se relaxeze și să li se permită oamenilor să meargă fără mască de protecție în mai multe locuri. Cu toate acestea, începutul noului an școlar face ca revenirea măștilor de protecție să fie una dintre măsurile de prevenire pe care le-a luat guvernul de la Praga.

„În fiecare an, în toamnă, există tendința unei incidențe crescute a infecțiilor respiratorii cu simptome similare cu SARS-CoV-2 pe măsură ce copiii se întorc în școli și numărul copiilor care participă la unitățile preșcolare crește”, au declarat reprezentanții guvernului ceh.

Respectarea măsurilor de prevenire de bază

Autoritățile au spus că este de dorit să se reducă numărul infecțiilor cu COVID-19 din cauza pericolului de eventualelor co-morbidități, co-infecții și superinfecții. Guvernul a adăugat că acoperirea feței va funcționa ca o dublă protecție atât împotriva infecțiilor respiratorii comune, cât și a noului coronavirus.

„Acum este esențial ca oamenii să-și amintească că virusul este încă printre noi și nu va dispărea prea curând. Pentru a evita nevoia de a introduce măsuri naționale, toți trebuie să ne comportăm responsabil și să rămânem prudenți acum. Rugăm cetățenii să respecte regulile de igienă de bază. „spălarea mâinilor, distanțarea fizică și purtarea măștilor de protecție”, a declarat ministrul Sănătății din Cehia, Adam Vojtěch, într-o declarație de presă.

Măștile de protecție vor fi acum obligatorii și pentru toate evenimentele interioare la care participă peste 100 de persoane.

Printre cei exceptați de la noile reguli se numără copiii sub doi ani, persoanele cu dizabilități intelectuale sau cognitive, unii lucrători în transportul public și cei care participă la ceremoniile legate de organizarea nunților.

Ce se întâmplă la noi

Luminița Barcari, secretarul de stat de la Ministerul Educației, a declarat că elevii suspecți de coronavirus vor sta izolați într-o cameră specială, până vor veni părinții să îi ia. Dacă după testare, aceștia sunt pozitivi, cursurile clasei respective se suspendă pentru o perioadă de 14 zile.

”Dacă în cazul în care preșcolarii și elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau simptomatologie specifică infectării SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare, adică este copilul izolat într-o sală specială, este anunțat părintele care vine și merge cu el la medicul de familie. În cazul în care se confirmă îmbolnăvirea lui cu SARS-CoV-2, deci la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire într-o clasă, se suspendă cursurile școlare ale clasei respective pentru o perioadă de 14 zile.

La apariția a trei cazuri confirmate de îmbolnăvire în clase diferite ale aceleiași unități de învățământ, se suspenda cursurile școlare ale unității de învățământ pe o perioadă de 14 zile de la data de debut a ultimului caz.”, a spus Luminița Barcari.

Adauga un comentariu