Un studiu realizat de cercetătorii americani și publicat în ”American College of Cardiology” arată că 8 nuci pe zi împiedică îngroșarea arterelor și previn bolile de inimă. Un snack delicios și consistent poate fi totodată o sursă de energie, antioxidanți și vitamine. Este și cazul nucilor, surse bogate de nutrienți și acizi grași Omega 3, extrem de benefici organismului uman. Conform specialiștilor, 8 nuci pe zi, consumate după o masă bogată în grăsimi, atenuează efectele negative pe care acestea le au asupra organismului.
Aliat de nădejde în lupta depresiei și stresului, nucile sunt indicate celor cu probleme de memorie, dar și celor care suferă de insomnia. Consumate după fiecare masă, fructele împiedică îngroșarea arterelor și previn bolile de inimă.
Tratează tulburările de ritm cardiac
Arginina din compoziția nucilor este amino-acidul care ajută la îmbunătățirea sănătății vaselor de sânge, relaxându-le și făcându-le mai flexibile, și implicit, mai puțin expuse în fața riscului de apariție a cheagurilor. Acidul alfa linoleic din nuci s-a dovedit benefic celor cu tulburări ale ritmului cardiac, spun cercetătorii. Dată fiind flexibilitatea arterelor, acestea se pot întinde până când fluxul sanguin se îmbunătățește.
Previn apariția diabetului zaharat
Excelente surse de fibre, nucile ajută la menținerea funcționării intestinelor. Prin scăderea nivelului colesterolului, controlează nivelul zahărului din sânge, prevenind, astfel, apariția diabetului zaharat de tip 2. Sistem imunitar puternic Bogate în fibre, vitamina B, magneziu și antioxidanți, nucile luptă împotriva radicalilor liberi, prevenind deteriorarea țesuturilor și celulelor roșii din organism. Vitamina E (antioxidant) ajută la menținerea unui sistem imunitar puternic, fiind, în același timp, esenţială pentru păstrarea unei pieli sănătoase.
Întăresc oasele și reduc simptomele artritei
Mineralele din nuci asigură o bună funcţionare a organismului, manganul din compoziția nucilor intervenind benefic în sinteza colagenului, construcția oaselor și articulațiilor, steroizilor și unor hormoni proteinici, și metabolismul glucidelor. Contribuind la integritatea membranelor celulare, cuprul împiedică formarea radicalilor liberi, crescând imunitatea. Mai mult, mineralul reduce simptomele artritei și menține vasele arteriale sănătoase. Alături de potasiu, care susține activitatea cardiacă, calciul din nuci asigură soliditatea osoasă și funcționarea celulelor musculare și nervoase.
Detoxifiază ficatul de alcool
Un alt mineral în conținutul nucilor este magneziu, cu rol de intervenție în metabolismul glucidelor, lipidelor și proteinelor, ca de altfel, și în excitabilitatea neuromusculară, în coagularea sangvină, în activități enzimatice, etc. Zincul protejează celulele împotriva radicalilor liberi, ajutând ficatul în detoxifierea de alcool, în timp ce seleniu (antioxidant, hepatoprotector) stimulează fertilitatea.
Ideale pentru ”hrana” creierului
Combinația de vitamine, lecitină, magneziu și acizi grași Omega 3 transformă nucile într-un aliment ideal pentru ”hrana” creierului. Polifenolii și antioxidanții puternici reduc efectele negative ale radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea prematură a celulelor creierului, îmbunătățind, prin urmare, memoria și funcția cognitivă. Sunt indicate în tratarea bolilor ca Alzheimer și Parkinson.
Nuci pentru un somn odihnitor
Melatonina, un hormon natural produs de organismul uman, și pe care nucile îl conțin, asigură un somn odihnitor. Consumul regulat de nuci reduce tensiunea arterială, evitând, astfel, afecțiunile generate de stres.
Bune pentru vegetarieni
Cu toate că nucile sunt inferioare calitativ proteinelor din surse animale, pot oferi o gamă echilibrată de aminoacizi esențiali, atunci când sunt combinate cu pâine, cereale și leguminoase (îndeosebi soia și linte).