Actualitate

Ce probleme pot întâmpina cei care călătoresc cu avionul sau maşina mai mult de şase ore. Dr. Cătălina Trifan: „Risc de tromboze venoase” – VIDEO

Publicat: 29 aug. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Ce probleme pot întâmpina cei care călătoresc cu avionul sau maşina mai mult de şase ore. Dr. Cătălina Trifan Risc de tromboze venoase - VIDEO
Ce le recomandă dr. Cătălina Trifan persoanelor care călătoresc mai mult de șase ore cu avionul sau mașina

Medicul primar în medicină internă, şef al Secţiei de Medicină Internă în cadrul Spitalului Clinic SANADOR, dr. Cătălina Trifan, a transmis în cadrul unei emisiuni ce probleme pot întâmpina cei care călătoresc pe distanţe lungi cu avionul sau maşină. Medicul susţine că cei care se deplasează o perioadă lungă de timp pot avea risc de tromboză venoasă.

„Este un factor de risc legat de deplasările cu avionul peste şase ore, dar nu la pacienţii care nu au un istoric legat de asta”, a spus medicul Cătălina Trifan.

Dr. Cătălin Trifan, despre cei care călătoresc foarte mult: „Risc de tromboze venoase”

Medicul Cătălina Trifan a discutat care sunt riscurile la care se supun persoanele care călătoresc pe distanţe lungi cu avionul sau maşină. Specialistul în medicină internă afirma că pacienţii care se deplasează mai mult de şase ore pot fi diagnosticaţi cu tromboza venoasă. De asemenea, cei care au mai avut probleme au risc şi mai mare de dezvoltare. În acest caz, se recomandă tratamentul înainte de călătorie.

„Se ia un anticoagulant înainte de a se urca în avion, dacă e o cursă foarte lungă. La fel şi dacă este o călătorie lungă cu autoturismul”, a precizat dr. Cătălina Trifan la dcnews.ro.

Mai mult decât atât, dr. Cătălina Trifan a făcut precizări şi pentru cei care nu au un istoric în ceea ce priveşte tromboza venoasă, însă ei au fost diagnosticaţi ulterior.

„Dar dacă persoane vine şi nu are istoric, nici tratamente, nici traumatisme, cancere, intervenţii chirurgicale, absolut nimic? Dacă vine cu o tromboză venoasă profundă, boala poate să fie un trigger pentru faptul că are un cancer. Aşa s-a şi descoperit, de fapt. Medicul care a pus diagnosticul de tromboză venoasă profundă este cel care a observat asocierea cu cancerul de stomac. De aici a debutat toată povestea. Cancerul generează un status pro-coagulant, sângele formează mai uşor cheaguri, iar prima manifestare este o tromboză venoasă profundă”, a mai spus specialistul.

Ce spune medicul Cătălina Trifan despre hipertensiunea arterială

În cadrul emisiunii, dr. Cătălina Trifan a ţinut să dezbată şi tematica hipertensiunii arteriale. Specialistul afirmă că tensiunea arterială poate fi controlată doar prin regim, iar în cazul în care reprezintă o problemă atunci se va ţine un tratament medicamentos.

„Un factor de risc este și hipertensiunea arterială. Ceea ce înseamnă creşterea valorilor tensionale peste 140 cu 90 mm coloană de mercur. Se consideră că orice scădere a valorii tensionale sub această valoare la pacienţii hipertensivi prin regim şi prin tratament medicamentos ţintit duce la scăderea riscului cardiovascular. Se acceptă că pentru românii până la 65 de ani ar fi ideal să avem o tensiune până în 130 cu 80 mm coloană de mercur. Iar peste 65 e acceptabil până în 140 cu 80 mm. Aceasta se poate obţine prin regim, prin recomandări”, a adăugat medicul.

Medicul primar a transmis o recomandare celor care suferă de hipertensiune, aceea de a renunţa la consumul de sare în exces. Chiar dacă este dificil de realizat această acţiune, nimic nu este imposibil. Dr. Trifan afirmă că populaţia trebuie să conştientizeze riscul la care se supune dacă nu reduce consumul.

Câte grame de sare ar trebui să consume o persoană

Având în vedere faptul că mare parte din alimentele pe care le cumpărăm şi consumam sunt procesate, aceastea au o cantitate mare de sare, suficientă pentru o zi. În acest context, dr. Cătălina Trifan, medic la SANADOR, a ţinut să adauge că o persoană ar trebui să consume maximul 3-4 grame de sare pe zi.

Medicul a adus în discuţie persoanele care nu au voie să consume sare, însă nu pot face acest lucru. Pentru aceştia, dr. Trifan susţine că pot pune puţină sare în mâncare, dar pâinea trebuie cumpărata exclusiv fără sare.

„Benefic ar fi să se mănânce 3-4 grame de sare pe zi. Oamenii sunt învăţaţi să pună sare pe mâncare înainte de a o gusta, un obicei foarte nesănătos. Pacienţii trebuie educaţi să renunţe la acest obicei, să fie atenţi la ce mănâncă, pentru că mâncarea se poate transforma în otravă, realmente”, a mai explicat specialistul.

Comentarii
Adauga un comentariu