Boli si tratamente

Ce rol au vasele de sange in bolile inflamatorii intestinale

Publicat: 14 oct. 2019

Bolile inflamatorii intestinale afecteaza milioane de oameni in intreaga lume, provocand simptome debilitante.Nu exista o certitudine legata de cauzele si factorii de risc care determina aceste afectiuni. Cu toate acestea, o noua cercetare ar putea sa identifice un vinovat: disfunctia vaselor de sange. Bolile inflamatorii intestinale (BII) reprezinta un termen umbrela pentru un grup de afectiuni care se caracterizeaza printr-o inflamatie cronica, la nivelul segmentelor tubului digestiv.

Aceste boli sunt afectiuni multifactoriale, foarte raspandite in societatea moderna. Ele sunt o consecinta a factorilor genetici si de mediu. Principalele BII sunt boala Crohn si colita ulcerativa. In ciuda faptului ca sunt atat de raspandite si ca pot afecta grav calitatea vietii unei persoane, cercetatorii nu stiu sigur factorii care le determina.

Acum, o echipa de cercetatori de la Universitätsklinikum Erlangen din Germania au facut o descoperire importanta. Intr-o lucrare de cercetare prezentata in The Journal of Clinical Investigation, anchetatorii sustin ca anumite disfunctii ale vaselor de sange sunt un factor important la dezvoltarea BII. Cercetatorii sustin, de asemenea, ca eradicarea acestor disfunctii ar putea incetini evolutia acestor afectiuni cronice.

Descoperirea ofera o noua cale de tratament

Victoria Langer a inceput aceasta cercetare in contextul tezei de doctorat. Ea si colegii au plecat de la o informatie preexistenta: ca celulele pro-inflamatorii circula prin vasele de sange. Acest lucru i-a determinat sa investigheze daca sanatatea vaselor de sange are vreo legatura cu dezvoltarea unor afectiuni inflamatorii intestinale. Cercetatorii au fost interesati in special de rolul jucat de celulele endoteliale, celule care formeaza stratul intern al vaselor de sange.

Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care aveau BII aveau si vase de sange foarte permeabile. Ei au crezut ca acest lucru a insemnat probabil ca celulele endoteliale care captusesc acele vase nu isi faceau treaba. Cand au efectuat analize moleculare suplimentare, cercetatorii au confirmat ca interactiunea dintre celule a fost disfunctionala. Analizand si mai indeaproape, echipa a descoperit ca interferonul-gama de citokine a cauzat aceasta disfunctie. Citokinele sunt proteine ​​care joaca un rol in semnalizarea celulelor. Interferonul-gamma este de asemenea prezent la concentratii mari in tesutul intestinal inflamat.

Pentru a demonstra permeabilitatea ridicata a vaselor de sange la persoanele cu BII, cercetatorii au folosit o tehnica specializata pentru a analiza vasele de sange intestinale la 15 indivizi. Dintre acestia, sapte erau in remisiune, iar opt aveau afectiunea intr-o „stare activa”. Cercetatorii au efectuat, de asemenea, o serie de experimente pe modele de soarece cu BII. Ei au vrut sa vada daca ar putea incetini evolutia bolii prin oprirea celulelor endoteliale de a reactiona la interferon-gamma intensificat. Aceste experimente au avut succes, ceea ce sugereaza ca aceasta abordare ar putea fi o cale utila inainte in tratamentele cu BII.

Medicament pentru cancer, util si pentru bolile inflamatorii intestinale

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca imatinib poate reduce permeabilitatea vaselor de sange. Acesta este un medicament utilizat in primul rand pentru a trata cancerul. De asemenea, a contribuit la incetinirea evolutiei BII la soareci. „Descoperirile noastre sugereaza ca imatinib ar putea fi un medicament potential pentru tratamentul BII”, scriu autorii studiului in lucrarea lor. „Speram ca rezultatele noastre vor fi benefice pacientilor cu BII cronice pe termen lung”, spune prof. Michael Stürzl, co-autorul studiului. Sperantele sunt sustinute si de faptul ca medicatia folosita cu succes in modelul animal a fost deja aprobata pentru aplicatii clinice.loading...

Adauga un comentariu