Local

Ce s-ar fi întâmplat dacă Iisus Hristos nu ar fi înviat? Părintele Calistrat Chifan: „Noi am fi fost săraci” – VIDEO

Publicat: 16 ian. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Ce s-ar fi întâmplat dacă Iisus Hristos nu ar fi înviat Părintele Calistrat Chifan Noi am fi fost săraci - VIDEO
Dacă Iisus Hristos nu ar fi înviat și nu s-ar fi înălțat la ceruri, pe planeta noastră ar fi existat atât de multă tulburare, încât s-ar fi creat un haos.

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a explicat în emisiunea BZI LIVE ce s-ar fi întâmplat dacă Iisus Hristos nu ar fi înviat. Iată ce spune îndrăgitul duhovnic despre icoanele care o întruchipează pe Fecioara Maria și despre felurile de credință ale oamenilor.

Dacă Iisus Hristos nu ar fi înviat și nu s-ar fi înălțat la ceruri, pe planeta noastră ar fi existat atât de multă tulburare, încât s-ar fi creat un haos. De ce? Fiindcă toți locuitorii acestui pământ ar fi apelat la El, ca soluție sigură pentru problemele lor. Toți ar fi avut nevoie de El în țările lor, lângă bolnavii lor pentru a-i vindeca, lângă cmimitirele lor pentru a le învia morții, în bisericile lor pentru a le vorbi despre Împărăția Cerurilor. Prin urmare, Fiul lui Dumnezeu ar fi fost nevoit să se împartă în mai multe locuri, pentru a fi acolo și pentru a-i bucura pe toți cei care Îi cereau ajutorul.

Ce s-ar fi întâmplat dacă Iisus Hristos nu ar fi înviat? Explicația părintelui Calistrat Chifan

Potrivit părintelui Calistrat Chifan, dacă Iisus Hristos nu s-ar fi născut, nu ar fi murit, nu ar fi înviat și nu s-ar fi înălțat la cer, omenirea ar fi fost săracă și nu din punct de vedere material, ci spiritual, sufletesc. Dacă nu ar fi existat cele patru acte supreme (întruparea, nașterea, moartea și înălțarea la cer), oamenii ar fi rămas „orfani”, potrivit cuvântului Domnului.

„Dacă Hristos nu s-ar fi născut și Hristos n-ar fi murit și n-ar fi înviat și nu s-ar fi înălțat la cer, aceste patru acte supreme, întruparea, nașterea, moartea și învierea și înălțarea la cer, ca să ne trimită Duhul Sfânt, noi am fi fost săraci, ne spune Iisus Hristos. „Dacă Eu nu mă duc la Tatăl, să vă trimit vouă mângâietorul, voi rămâneți orfani. Și el spune, Ioan 15:25: „Duhul Sfânt, care de la Tatăl purcede.” , a explicat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „Noi avem, la români, trei feluri de credință”

Părintele Calistrat a explicat că românii au trei feluri de credință, și anume: „așa au crezut mama și tata”, „așa a fost credința strămoșilor mei” sau „așa-i tradiția sau așa-i obiceiul și nu-mi schimb credința”. Îndrăgitul duhovnic este de părere că acestea sunt doar forme primitive de a respecta credința, nefiind o formă teologică de a o mărturisi. Tocmai de aceea, datoria oamenilor bisericii este de a-i sfătui pe credincioși să învețe Crezul, fiindcă în el se ascunde adevărata esență a credinței.

„Identic vorbim despre acea icoană a Fecioarei Maria, pe care noi o cinstim ca făcătoare de minuni. Și ați văzut că sunt: tămăduitoare, izgonitoare de duhuri necurate, izvorâtoare de mir, vărsătoare de lacrimi, tot felul. Și spun unii: „Ei, făcături popești”. Ce poți să ceri, mereu spun lucrul ăsta, unui copil de clasa a patra sau de a doua sau de a treia, arătându-i un atlas de anatomie și punându-l într-o cameră de chirurgie să lucreze pe inimă la un om bolnav. El se va uita, se miră și cu asta basta. Așa sunt și începătorii în necunoașterea Scripturilor. Ei, dacă au fost învățați într-un fel…

Noi avem, la români, trei feluri de credință: așa au crezut mama și tata, așa a fost credința strămoșilor mei, așa-i tradiția sau așa-i obiceiul și nu-mi schimb credința. E o formă primitivă de a respecta credința, dar nu-i o formă teologică de a mărturisi credința. De aceea, noi ca preoți și ca duhovnici avem datoria să le spunem acest lucru: „Frate, învață Crezul, care ne arată de ce suntem ortodocși. Dacă nu știm aceste 12 articole, noi degeaba suntem ortocși. Și atunci sigur că putem fi manipulați cu Sfânta Scriptură.”, a adăugat părintele Calistrat Chifan.

Comentarii
Adauga un comentariu